Βασιλόπιτα της Αργυρώς
Αφράτη, φουσκωτή και γεμάτη αρώματα. Παραδοσιακή συνταγή που πέρασε από γιαγιά σε μαμά και από εκεί στα χέρια της Αργυρώς, για να τη μοιραστεί μαζί μας. Συνταγή μοναδική και αξεπέραστη στη γεύση, απο την ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ.
Υλικά
|
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
|
500 γρ. |
|---|---|
|
Μπέικιν πάουντερ
|
3 κ.γ. |
|
Αυγά χωρισμένα
|
5 |
|
Αλάτι
|
1 πρέζα |
|
Ζάχαρη
|
400 γρ. |
| 250 γρ. | |
|
Κανέλα
|
1 κ.γ. |
|
Γαρύφαλλο
|
½ κ.γ. |
|
Λοβοί βανίλιας
|
2 |
|
Ξύσμα πορτοκάλι ακέρωτο
|
1 |
|
Πορτοκάλια (χυμό)
|
120 γρ. |
|
Μαγειρική σόδα
|
½ κ.γ. |
|
Γάλα
|
120 γρ. |
|
Κονιάκ
|
80 γρ. |
|
Καρύδια (ψίχα)
|
200 γρ. |
|
Άχνη ζάχαρη
|
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε τη βασιλόπιτα
Για το μίγμα
Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη η βασιλόπιτα δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
Την ώρα που θα διαλύσετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσετε στη βασιλόπιτα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε σε όλη την βασιλόπιτα ομοιόμορφα.
Δώστε προσοχή στο ψήσιμο της βασιλόπιτας γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλετε από το φούρνο η βασιλόπιτα κάθεται στο κέντρο.
Για να μην σκάει στην επιφάνεια η βασιλόπιτα, φροντίστε στο ταψί σας η βασιλόπιτα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ. Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις; Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2: Να ξεγελαστείτε από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλετε να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της. Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει η βασιλόπιτα γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει η βασιλόπιτα στην επιφάνεια της.
Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξετε με μεμβράνη και να την διατηρήσετε στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείτε να την αφήσετε αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σας καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσετε τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψετε.
Συχνές ερωτήσεις για την βασιλόπιτα της Αργυρώς
Γιατί χωρίζουμε τα αυγά και χρησιμοποιούμε μαρέγκα;
Χωρίζετε τα αυγά και χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα για να δώσετε στη βασιλόπιτα αφράτη, ελαφριά υφή και να μην γίνει βαριά ή συμπαγής.
Πώς επηρεάζει το κονιάκ και ο χυμός πορτοκαλιού το φούσκωμα και το άρωμα της βασιλόπιτας;
Το κονιάκ προσθέτει βαθύ άρωμα και πλούσια γεύση, ενώ ο χυμός πορτοκαλιού, μαζί με τη μαγειρική σόδα, βοηθά στο φούσκωμα και δίνει δροσερό, ελαφρύ άρωμα πορτοκαλιού στη βασιλόπιτα.
Γιατί είναι σημαντικό να μην ανακατεύουμε πολύ το μείγμα μετά την προσθήκη του αλευριού;
Είναι σημαντικό να μην ανακατεύετε πολύ μετά την προσθήκη του αλευριού για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας, ώστε η βασιλόπιτα να παραμείνει αφράτη και ελαφριά.
Πώς αποφεύγουμε να “κάτσει” η βασιλόπιτα στο κέντρο μετά το ψήσιμο;
Αποφεύγετε να “κάτσει” η βασιλόπιτα στο κέντρο ψήνοντας σε σταθερή θερμοκρασία, χωρίς να ανοίγετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια, και φροντίζοντας να ενσωματώσετε απαλά τη μαρέγκα στο τέλος.
Ποια είναι η διαφορά στο αποτέλεσμα αν ψήσω τη βασιλόπιτα σε αντιστάσεις ή σε αέρα;
Ψήνοντας σε αντιστάσεις, η βασιλόπιτα ψήνεται πιο ομοιόμορφα από κάτω και διατηρεί καλύτερα τον όγκο της, ενώ στον αέρα ψήνεται πιο γρήγορα αλλά μπορεί να στεγνώσει η επιφάνεια ή να απλωθεί περισσότερο.
Πότε είναι καλύτερα να διακοσμήσω τη βασιλόπιτα για να παραμείνει αφράτη και φρέσκια;
Είναι καλύτερα να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα μόλις κρυώσει τελείως και λίγο πριν το σερβίρισμα, ώστε να παραμείνει αφράτη, φρέσκια και η ζάχαρη άχνη ή το γλάσο να μην μαλακώσει.