Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα , μπαχαρικά και ρούμι
Η παραδοσιακή βασιλόπιτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη, με ξερά φρούτα, πολλά μπαχαρικά και ρούμι. Φυσικά μπορείτε να την σερβίρετε σαν κέικ με καφέ ή τσάι. Μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου!
Υλικά
|
Ζάχαρη καστανή
|
200 γρ. |
|---|---|
| 200 γρ. | |
|
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
|
230 γρ. |
|
Αυγά μεγάλα
|
4 |
|
Μπέικιν πάουντερ
|
1 κ.γ. |
|
Βανίλια υγρή
|
1 κ.γ. |
|
Μέλι
|
2 κ.σ. |
|
Ξύσμα απο 1 ακέρωτο πορτοκάλια
|
|
|
Ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
|
80 γρ. |
|
Ξερούς χουρμάδες ψιλοκομμένους
|
80 γρ. |
|
Σταφίδες ξανθές
|
80 γρ. |
|
Ρούμι
|
100 ml |
|
Γαρύφαλλο σε σκόνη
|
¼ κ.γ. |
|
Κανέλα σε σκόνη
|
1 κ.γ. |
|
Μοσχοκάρυδο σε σκόνη
|
½ κ.γ. |
|
Κουταλάκι αλάτι
|
½ |
Για το γλάσο
| 120 γρ. | |
| 2 κ.σ. | |
|
Ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
|
2 φλιτζάνια |
|
Χυμός πορτοκαλιού
|
4 κ.σ. |
Για το στόλισμα
|
Κόκκινα φρούτα
|
|
|---|---|
|
Ζάχαρη άχνη
|
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ 1:
ΒΗΜΑ 2:
ΒΗΜΑ 3:
ΒΗΜΑ 4:
ΒΗΜΑ 5:
ΒΗΜΑ 6:
ΒΗΜΑ 7:
Συχνές ερωτήσεις για την Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και ρούμι
Πρέπει να μουλιάσω τα αποξηραμένα φρούτα στο ρούμι και για πόση ώρα;
Πρέπει να μουλιάζετε τα αποξηραμένα φρούτα στο ρούμι τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα αρώματα πριν τα ενσωματώσετε στο μείγμα.
Πώς επηρεάζει το ρούμι τη γεύση της βασιλόπιτας μετά το ψήσιμο;
Το ρούμι δίνει βαθιά, ζεστή γεύση στα αποξηραμένα φρούτα και προσθέτει ένα πλούσιο άρωμα στη βασιλόπιτα, που παραμένει ακόμα και μετά το ψήσιμο.
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω αντί για ρούμι αν θέλω εκδοχή χωρίς αλκοόλ;
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρούμι με χυμό πορτοκαλιού, μηλίτη ή σιρόπι φρούτων, ώστε να κρατήσετε τη γεύση πλούσια χωρίς αλκοόλ.
Πώς πετυχαίνω να μη “κάτσουν” τα αποξηραμένα φρούτα στον πάτο του κέικ;
Για να μη “κάτσουν” τα αποξηραμένα φρούτα στον πάτο, πασπαλίστε τα με λίγη αλεύρι πριν τα προσθέσετε στο μείγμα και ανακατέψτε τα απαλά στο τέλος, ώστε να παραμείνουν ομοιόμορφα κατανεμημένα.
Γιατί αυτή η βασιλόπιτα ψήνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία (150°C);
Ψήνεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να ψηθεί ομοιόμορφα, να παραμείνει ζουμερή και να μην καεί το εξωτερικό, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα απορροφούν αργά τη θερμότητα.
Είναι καλύτερα να προσθέσω το γλάσο την ίδια μέρα ή πριν το σερβίρισμα;
Είναι καλύτερα να προσθέτετε το γλάσο την ίδια μέρα ή λίγο πριν το σερβίρισμα, ώστε να παραμείνει φρέσκο, κρεμώδες και να μη μαλακώσει η βασιλόπιτα.