Τούρτα σαντιγί με φράουλες

Τούρτα σαντιγί με φράουλες

Αφράτη τούρτα σαντιγί με φράουλες! Ένα θεϊκό επιδόρπιο για το εορταστικό τραπέζι ή απλά, ένα υπέροχο γλυκό για τον απογευματινό σας καφέ. Μια συνταγή απο τον Στέλιο Παρλιάρο.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/tourta-santigi/

Εκτέλεση

Προετοιμασία
  • Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε το ροδόνερο και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
  • Σε μία μακρόστενη φόρμα 30x10 τοποθετούμε μία σειρά σαβαγιάρ αφού πρώτα τα έχουμε βουτήξει για δευτερόλεπτα στο χλιαρό γάλα.
  • Απλώνουμε το 1/3 από τη σαντιγί σκορπάμε ένα μέρος από τις φράουλες και συνεχίζουμε τη διαδικασία για άλλη μία φορά. Τελειώνουμε με βουτηγμένα στο γάλα σαβαγιάρ και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.
  • Ξεφορμάρουμε, ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό, καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού με την μαρμελάδα, χτυπάμε για λίγο ακόμη την κρέμα που μας έχει απομείνει για να σφίξει και γαρνίρουμε το γλυκό.

Συχνές ερωτήσεις για την τούρτα σαντιγί με φράουλες

Ποια είναι η κατάλληλη υφή της σαντιγί πριν τη χρησιμοποιήσω στη συναρμολόγηση της τούρτας;

Η σαντιγί πρέπει να είναι σφιχτή και σταθερή, ώστε να κρατάει το σχήμα της όταν την απλώνετε στη τούρτα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υδαρής ούτε υπερβολικά σκληρή — πρέπει να έχει βελούδινη, πλούσια υφή που συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά χωρίς να τρέχει. Με αυτόν τον τρόπο η τούρτα διατηρεί σταθερότητα και όμορφη εμφάνιση.

Πόση ώρα χρειάζεται να χτυπηθεί η κρέμα γάλακτος για να γίνει σφιχτή σαντιγί;

Η κρέμα γάλακτος χρειάζεται περίπου 5-7 λεπτά χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με μίξερ, μέχρι να αποκτήσει σφιχτή και σταθερή υφή σαντιγί.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία της κρέμας γάλακτος πριν το χτύπημα;

Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη, περίπου στους 4°C, δηλαδή κατευθείαν από το ψυγείο πριν το χτύπημα.

Πώς βουτάω σωστά τα σαβαγιάρ στο γάλα για να μην λιώνουν;

Βουτάτε τα σαβαγιάρ πολύ γρήγορα, για 1-2 δευτερόλεπτα μόνο, ώστε να απορροφήσουν λίγο γάλα χωρίς να μουλιάσουν υπερβολικά και να μην λιώνουν.

Πρέπει οι φράουλες να είναι φρέσκες ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και κατεψυγμένες;

Ιδανικά, οι φράουλες πρέπει να είναι φρέσκες για καλύτερη γεύση και υφή, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες αφού τις αφήσετε να ξεπαγώσουν καλά και τις στραγγίξετε από τα υγρά.

Πόσες στρώσεις σαντιγί και σαβαγιάρ περιλαμβάνει η συνταγή;

Η συνταγή περιλαμβάνει δύο στρώσεις σαντιγί και σαβαγιάρ, και τελειώνει με μια τρίτη στρώση σαβαγιάρ στην κορυφή πριν το ψυγείο.

Πώς ξεφορμάρω τη τούρτα χωρίς να σπάσει ή να κολλήσει;

Για να ξεφορμάρετε την τούρτα χωρίς να σπάσει ή να κολλήσει, ακολουθήστε τα εξής βήματα: Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί καλά. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή, πλαστική ή μεταλλική σπάτουλα και περάστε την απαλά γύρω από τις άκρες της φόρμας για να ξεκολλήσετε την τούρτα από τα τοιχώματα. Αν η φόρμα έχει αποσπώμενο δαχτυλίδι, ξεκουμπώστε το αργά και με σταθερές κινήσεις. Για επιπλέον βοήθεια, μπορείτε να βυθίσετε τη βάση της φόρμας για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό (χωρίς να αγγίξει το γλυκό) ώστε να χαλαρώσει η κόλλα ανάμεσα στη βάση και τη φόρμα. Σηκώστε την τούρτα προσεκτικά και τοποθετήστε την σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε τη δομή και την όψη της τούρτας ανέπαφη.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αραιώσω τη μαρμελάδα για την επικάλυψη;

Για να αραιώσετε σωστά τη μαρμελάδα για την επικάλυψη, ζεστάνετε ελαφρώς λίγη μαρμελάδα μαζί με λίγο νερό και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει πιο ρευστή και ομοιογενής. Πρόσθετε νερό σταδιακά, ώστε να μην γίνει πολύ αραιή, ώστε να απλώνεται εύκολα και να δημιουργεί ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό στρώμα πάνω στο γλυκό.

Πόσες ώρες μπορεί να μείνει η τούρτα στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα;

Η τούρτα μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 24 ώρες πριν το σερβίρισμα, διατηρώντας φρεσκάδα και σωστή υφή.

Μπορώ να ετοιμάσω την τούρτα από την προηγούμενη μέρα για καλύτερο αποτέλεσμα;

Ναι, είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε την τούρτα από την προηγούμενη μέρα, ώστε να «δέσουν» καλύτερα οι γεύσεις και η υφή να γίνει πιο σταθερή.

Υλικά

Σαβουαγιάρ
1 συσκευασία
600 γρ.
Ζάχαρη
80 γρ.
Ροδόνερο
30 γρ.
Φράουλες πλυμένες και κομμένες σε κομμάτια
450 γρ.
Μαρμελάδα φράουλες
200 γρ.
Γάλα χλιαρό
200 γρ.