
Τούρτα σαντιγί με φράουλες

Εκτέλεση
Προετοιμασία
Συχνές ερωτήσεις για την τούρτα σαντιγί με φράουλες
Η σαντιγί πρέπει να είναι σφιχτή και σταθερή, ώστε να κρατάει το σχήμα της όταν την απλώνετε στη τούρτα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υδαρής ούτε υπερβολικά σκληρή — πρέπει να έχει βελούδινη, πλούσια υφή που συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά χωρίς να τρέχει. Με αυτόν τον τρόπο η τούρτα διατηρεί σταθερότητα και όμορφη εμφάνιση.
Η κρέμα γάλακτος χρειάζεται περίπου 5-7 λεπτά χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με μίξερ, μέχρι να αποκτήσει σφιχτή και σταθερή υφή σαντιγί.
Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη, περίπου στους 4°C, δηλαδή κατευθείαν από το ψυγείο πριν το χτύπημα.
Βουτάτε τα σαβαγιάρ πολύ γρήγορα, για 1-2 δευτερόλεπτα μόνο, ώστε να απορροφήσουν λίγο γάλα χωρίς να μουλιάσουν υπερβολικά και να μην λιώνουν.
Ιδανικά, οι φράουλες πρέπει να είναι φρέσκες για καλύτερη γεύση και υφή, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες αφού τις αφήσετε να ξεπαγώσουν καλά και τις στραγγίξετε από τα υγρά.
Η συνταγή περιλαμβάνει δύο στρώσεις σαντιγί και σαβαγιάρ, και τελειώνει με μια τρίτη στρώση σαβαγιάρ στην κορυφή πριν το ψυγείο.
Για να ξεφορμάρετε την τούρτα χωρίς να σπάσει ή να κολλήσει, ακολουθήστε τα εξής βήματα: Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ώστε να σταθεροποιηθεί καλά. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή, πλαστική ή μεταλλική σπάτουλα και περάστε την απαλά γύρω από τις άκρες της φόρμας για να ξεκολλήσετε την τούρτα από τα τοιχώματα. Αν η φόρμα έχει αποσπώμενο δαχτυλίδι, ξεκουμπώστε το αργά και με σταθερές κινήσεις. Για επιπλέον βοήθεια, μπορείτε να βυθίσετε τη βάση της φόρμας για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό (χωρίς να αγγίξει το γλυκό) ώστε να χαλαρώσει η κόλλα ανάμεσα στη βάση και τη φόρμα. Σηκώστε την τούρτα προσεκτικά και τοποθετήστε την σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε τη δομή και την όψη της τούρτας ανέπαφη.
Για να αραιώσετε σωστά τη μαρμελάδα για την επικάλυψη, ζεστάνετε ελαφρώς λίγη μαρμελάδα μαζί με λίγο νερό και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει πιο ρευστή και ομοιογενής. Πρόσθετε νερό σταδιακά, ώστε να μην γίνει πολύ αραιή, ώστε να απλώνεται εύκολα και να δημιουργεί ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό στρώμα πάνω στο γλυκό.
Η τούρτα μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 24 ώρες πριν το σερβίρισμα, διατηρώντας φρεσκάδα και σωστή υφή.
Ναι, είναι προτιμότερο να ετοιμάσετε την τούρτα από την προηγούμενη μέρα, ώστε να «δέσουν» καλύτερα οι γεύσεις και η υφή να γίνει πιο σταθερή.
Υλικά
Σαβουαγιάρ
|
1 συσκευασία |
---|---|
600 γρ. | |
Ζάχαρη
|
80 γρ. |
Ροδόνερο
|
30 γρ. |
Φράουλες πλυμένες και κομμένες σε κομμάτια
|
450 γρ. |
Μαρμελάδα φράουλες
|
200 γρ. |
Γάλα χλιαρό
|
200 γρ. |