Τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα

Τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα

1 ω
Μια πεντανόστιμη τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα και τραγανή βάση μπισκότου. Ετοιμάστε τη κι εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/tourta-pagoto-me-alatismeni-karamela/

Εκτέλεση

Για τη βάση μπισκότου
  • 1. Ανακατέψτε τα μπισκότα στο μίξερ μέχρι να θρυμματιστούν ομοιόμορφα 2. Βάλτε το μείγμα των μπισκότων σε ένα μπολ, προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε τα καλά. 3. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη μια φόρμα για τούρτα με τσέρκι (διαμ. 18εκ) και γεμίστε τη με το μείγμα, πιέζοντάς το, ώστε να σχηματιστεί μια επίπεδη βάση με πάχος (ύψος) 5εκ. 4. Καλύψτε τη φόρμα με τη βάση μπισκότου και βάλτε τη στην κατάψυξη
Για το παγωτό
  • 1. Χτυπήστε τους κρόκους αυγού με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί ένα ελαφρύ μείγμα. 2. Αφήστε την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση μαζί με τον καρπό βανίλιας, σε μια μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο, 3. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το μείγμα του αυγού στην καυτή κρέμα, χτυπώντας. 4. Τοποθετήστε για 2 λεπτά την κατσαρόλα με το μείγμα του παγωτού στη φωτιά, λίγο πιο χαμηλά από τη θερμοκρασία βρασμού. Χτυπάτε συνεχώς ώστε το μείγμα να γίνει παχύρευστο, προσέχοντας παράλληλα να μην αρχίσει να βράζει. 5. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια παγώστε το ελαφρά στην παγωτομηχανή ή στην κατάψυξη.
Για την αλμυρή καραμέλα
  • 1. Γεμίστε ένα μικρό μπολ με το καραμελωμένο γάλα 2. Χτυπήστε καλά την καραμέλα με το αλάτι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές 3. Ανακατέψτε μερικές φορές απαλά την αλατισμένη καραμέλα με το μείγμα του παγωτού, κρατώντας 100 γρ. καραμέλας για την επικάλυψη.
Συναρμολόγηση της τούρτας
  • 1. Απλώστε το ελαφρώς παγωμένο μείγμα παγωτού επάνω στη βάση μπισκότου 2. Καλύψτε την τούρτα και τοποθετήστε την στην κατάψυξη για 4 ώρες ή μέχρι την επόμενη ημέρα.
Για το σερβίρισμα
  • Βγάλτε την τούρτα από το ψυγείο 15 περίπου λεπτά πριν το σερβίρισμα, αφαιρώντας προσεκτικά το τσέρκι και την μεμβράνη. Τοποθετήστε το παγωτό σε έναν δίσκο, περιχύνοντας επάνω του την υπόλοιπη ποσότητα από την αλατισμένη καραμέλα, και σερβίρετε.

Συχνές ερωτήσεις για την τούρτα παγωτό με αλμυρή καραμέλα

Ποια είναι η σωστή υφή της βάσης μπισκότου πριν τη βάλω στην κατάψυξη;

Η βάση πρέπει να έχει υφή υγρής άμμου — να κρατιέται ενωμένη όταν την πιέζετε με το κουτάλι αλλά χωρίς να είναι πολύ λιπαρή ή υγρή. Αν θρυμματίζεται εύκολα, χρειάζεται λίγο επιπλέον βούτυρο. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέστε λίγα ακόμη μπισκότα.

Πώς φτιάχνω παγωτό με κρόκους αυγών χωρίς να ψηθούν κατά λάθος;

Για να αποφύγετε το ψήσιμο των αυγών, πρέπει να προσθέσετε το ζεστό μείγμα κρέμας σταδιακά στους χτυπημένους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην «κόψουν». Στη συνέχεια, επαναφέρετε το μείγμα στη φωτιά και το ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς — χωρίς να το αφήσετε να βράσει.

Πρέπει η κρέμα γάλακτος να βράσει ή απλώς να ζεσταθεί με τον καρπό βανίλιας;

Η κρέμα δεν πρέπει να βράσει έντονα. Τη ζεσταίνετε μέχρι να αρχίσει να κάνει μικρές φουσκάλες στις άκρες και να αχνίζει, σημάδι ότι είναι έτοιμη. Στο σημείο αυτό αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε τη διαδικασία με τους κρόκους.

Πώς ελέγχω ότι το μείγμα του παγωτού έχει δέσει σωστά πριν το παγώσω;

Θα καταλάβετε ότι το μείγμα έχει δέσει όταν αποκτήσει κρεμώδη υφή και καλύπτει την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Αν περάσετε το δάχτυλό σας και αφήνει καθαρό ίχνος χωρίς να τρέχει, είναι έτοιμο για ψύξη.

Πόσο χρόνο χρειάζεται το παγωτό στην κατάψυξη για να σταθεροποιηθεί;

Το παγωτό χρειάζεται τουλάχιστον 4 ώρες για να σταθεροποιηθεί στην κατάψυξη, αλλά για καλύτερο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο να το αφήσετε όλη τη νύχτα. Έτσι αποκτά σωστή υφή και κόβεται πιο εύκολα όταν σερβίρετε την τούρτα.

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για να αναμείξω την αλμυρή καραμέλα με το παγωτό χωρίς να χαλάσει η υφή;

Ο ιδανικός τρόπος είναι να αναμείξετε την αλατισμένη καραμέλα με το παγωτό απαλά και επιφανειακά, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Δεν χρειάζεται να την ενσωματώσετε πλήρως – αρκεί να κάνετε ελαφρές κυκλικές κινήσεις για να δημιουργηθούν «νερά» καραμέλας μέσα στο παγωτό. Έτσι διατηρείται η κρεμώδης υφή του παγωτού και προσθέτετε γευστικές πινελιές χωρίς να το κάνετε πολύ ρευστό ή να χάσει τη δομή του.

Πώς ξεφορμάρω σωστά την τούρτα χωρίς να ραγίσει η βάση;

Για να ξεφορμάρετε σωστά την τούρτα χωρίς να ραγίσει η βάση, βγάλτε την από την κατάψυξη περίπου 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα ώστε να μαλακώσει ελαφρώς. Αφαιρέστε προσεκτικά το τσέρκι, βοηθώντας με ένα λεπτό μαχαίρι αν χρειαστεί να ξεκολλήσει η βάση από τα τοιχώματα. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μια επίπεδη λαβίδα για να σηκώσετε τη βάση με σταθερές κινήσεις, ώστε να μην σπάσει ή θρυμματιστεί.

Ποια είναι η σωστή στιγμή για να προσθέσω την αλμυρή καραμέλα στο σερβίρισμα;

Την αλμυρή καραμέλα την προσθέτετε στο σερβίρισμα, αφού αφαιρέσετε την τούρτα από το τσέρκι και την τοποθετήσετε σε πιατέλα. Περιχύνετε την υπόλοιπη ποσότητα καραμέλας πάνω από το παγωτό λίγο πριν σερβίρετε, ώστε να δώσει γεύση και όμορφη εμφάνιση χωρίς να λιώσει το παγωτό.

Μπορώ να αντικαταστήσω τα μπισκότα σοκολάτας με άλλα, π.χ. digestive ή βρώμης;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα σοκολατένια μπισκότα με μπισκότα digestive ή βρώμης. Να θυμάστε όμως ότι η γεύση και η υφή της βάσης θα αλλάξουν — τα μπισκότα βρώμης θα δώσουν πιο ψαθώδη υφή, ενώ τα digestive πιο ουδέτερη γεύση. Προσαρμόστε και την ποσότητα βουτύρου αν χρειάζεται, ώστε η βάση να δέσει καλά.

Πόσες μέρες μπορεί να διατηρηθεί η τούρτα παγωτό στην κατάψυξη χωρίς να χάσει γεύση και υφή;

Η τούρτα παγωτό μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι και 7-10 ημέρες χωρίς να χάσει σημαντικά τη γεύση και την υφή της. Για καλύτερα αποτελέσματα, τυλίξτε την καλά με μεμβράνη και φυλάξτε την σε αεροστεγές δοχείο ώστε να αποφύγετε την εισροή οσμών και την αφυδάτωση.

Υλικά

Υλικά για τη βάση μπισκότου
Μπισκότα σοκολατένια με γέμιση κρέμας βανίλιας
300 γρ.
50 γρ.
Υλικά για την γέμιση παγωτού
Κρόκοι αυγών
4
Ζάχαρη
85 γρ.
500 ml
Καρπός βανίλια
1
Υλικά για την αλμυρή καραμέλα
Γάλα καραμελωμένο ζαχαρούχο
400 γρ.
Αλάτι σε νιφάδες (χοντρό αλάτι)
2 κ.γ.