Μπισκοτογλυκό ψυγείου με κρέμα καραμέλας και σοκολάτα
  • Arla
  • Συνταγές
  • Μπισκοτογλυκό ψυγείου με κρέμα καραμέλας και σοκολάτα

Μπισκοτογλυκό ψυγείου με κρέμα καραμέλας και σοκολάτα

3 ω 20 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Η καλύτερη ιδέα για ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/mpiskotoglyko-psygeiou/

Εκτέλεση

Για την κρέμα καραμέλας
  • Βάζετε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, προσθέτετε την άχνη και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα με υφή γιαουρτιού (όχι πολύ σφιχτή).
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το τυρί κρέμα και το καραμελωμένο γάλα και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να ενοποιηθούν. Προσθέτετε την βανίλια και την σαντιγί σε 2 δόσεις ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για την επιφάνεια
  • Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, την σοκολάτα και το βούτυρο και λιώνετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζετε τα φυστίκια και το μέλι στο μούλτι και τα θρυμματίζετε σαν χοντρά ψίχουλα. Τα αφήνετε όλα στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
Για τη συναρμολόγηση
  • «Ντύνετε» με μεμβράνη ένα πυρίμαχο παραλληλόγραμμο σκεύος 20x30 εκ. Στρώνετε μια σειρά από μπισκότα και απλώνετε μια λεπτή δόση κρέμα καραμέλας. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα και η κρέμα.
  • Τέλος, απλώνετε την κρέμα σοκολάτας, ισιώνετε με μια σπάτουλα. Στολίζετε με τα θρυμματισμένα φυστίκια και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
  • Με τη βοήθεια της μεμβράνης, βγάζετε το γλυκό σε ξύλο κοπής και κόβετε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια. Σερβίρετε αμέσως.

Συχνές ερωτήσεις για το μπισκοτογλυκό ψυγείου

Τι υφή πρέπει να έχει η σαντιγί για να ενσωματωθεί σωστά στην κρέμα καραμέλας;

Η σαντιγί πρέπει να έχει αφράτη, μαλακή υφή — όχι πολύ σφιχτή, σαν απαλό γιαούρτι — ώστε να ενσωματωθεί ομοιόμορφα στην κρέμα καραμέλας χωρίς να «σπάσει».

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο τύπο μπισκότου αντί για πτι-μπερ;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο τύπο μπισκότου, αρκεί να είναι σκληρό και να μην διαλύεται εύκολα. Μπισκότα βανίλιας ή σαβαγιάρ είναι καλή επιλογή.

Πρέπει να βραστεί το καραμελωμένο γάλα πριν χρησιμοποιηθεί;

Όχι, δεν χρειάζεται να βράσετε το καραμελωμένο γάλα πριν το χρησιμοποιήσετε. Χρησιμοποιήστε το έτοιμο όπως είναι.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι η κρέμα σοκολάτας δεν «κόβει» στο κατσαρολάκι;

Για να μην κόψει η κρέμα σοκολάτας, ζεστάνετέ την σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί. Αποφύγετε το πολύ δυνατό ζέσταμα.

Μπορώ να αντικαταστήσω τα φιστίκια με άλλο ξηρό καρπό;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φιστίκια με αμύγδαλα, καρύδια ή φουντούκια, ανάλογα με το γούστο σας.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για την κρέμα γάλακτος πριν τη χτυπήσω σε σαντιγί;

Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι πολύ καλά παγωμένη, δηλαδή από το ψυγείο ή ακόμα και ελαφρώς παγωμένη, για να φτιάξετε σαντιγί με σταθερή υφή.

Πόσα στρώματα μπισκότου και κρέμας πρέπει να έχει το γλυκό;

Το γλυκό έχει εναλλάξ στρώματα μπισκότου και κρέμας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά — συνήθως 4-5 στρώματα.

Πόσες ώρες χρειάζεται το γλυκό στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί καλά;

Το γλυκό χρειάζεται περίπου 3 ώρες στο ψυγείο για να παγώσει και να σταθεροποιηθεί καλά.

Πώς κόβεται το γλυκό χωρίς να σπάσει η σοκολάτα στην επιφάνεια;

Για να κόψετε το γλυκό χωρίς να σπάσει η σοκολάτα, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι που έχετε ζεστάνει σε ζεστό νερό και σκουπίστε το πριν κόψετε.

Μπορώ να φτιάξω το γλυκό από την προηγούμενη μέρα για καλύτερο αποτέλεσμα;

Ναι, μπορείτε να το φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα. Θα έχει πιο σταθερή υφή και καλύτερη γεύση.

Υλικά

Μπισκότα τύπου πτι-μπερ
400 γρ.
Για την κρέμα καραμέλας
300 γρ.
250 γρ.
Καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (θα το βρείτε έτοιμο στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής)
300 γρ.
Ζάχαρη άχνη
30 γρ.
Εκχύλισμα βανίλια
1 κ.γ.
Για την επιφάνεια
Κουβερτούρα ψιλοκομμένη
150 γρ.
150 ml
1 κ.σ.
Φιστίκια αράπικα, αλατισμένα
100 γρ.
Της σούπας μέλι
1 κ.σ.