Λευκή βασιλόπιτα αμυγδάλου
Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν δοκιμάστε μια βασιλόπιτα αμύγδάλου με κρέμα τυριού. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το αφράτο παντεσπάνι και η βελούδινη κρέμα θα κλέψουν την παράσταση ακόμη και από το φλουρί που περιέχει. Μια συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Υλικά
Για τα κέικ
| 230 γρ. | |
|
Ζάχαρη
|
400 γρ. |
|
Αυγά (τα ασπράδια) σε θερμοκρασία δωματίου
|
6 |
|
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
|
400 γρ. |
|
Μπέικιν πάουντερ
|
2½ |
|
Αλάτι
|
½ κ.γ. |
|
Εκχύλισμα από αμύγδαλα
|
2 κ.σ. |
|
Γάλα
|
280 ml |
|
Ηλιέλαιο
|
60 ml |
Για την γέμιση και την επικάλυψη
| 600 γρ. | |
| 500 ml | |
|
Κρεμόριο (θα το βρείτε στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής)
|
1 κ.γ. |
|
Ζάχαρη άχνη
|
2 κ.σ. |
|
Εκχύλισμα από αμύγδαλα
|
1 κ.σ. |
Επιπλέον υλικά
|
Καβουρδισμένες νιφάδες αμυγδάλου
|
|
|---|---|
|
Σιρόπι καραμέλας
|
Εκτέλεση
Για τις βάσεις
Για την τυρόκρεμα
Συναρμολόγηση
Συχνές ερωτήσεις για την λευκή βασιλόπιτα αμυγδάλου
Γιατί χρησιμοποιούνται μόνο ασπράδια αυγών σε αυτή τη βασιλόπιτα και πώς επηρεάζουν το χρώμα και την υφή;
Χρησιμοποιείτε μόνο τα ασπράδια για να δώσετε λευκό, καθαρό χρώμα στη βασιλόπιτα και αφράτη, ελαφριά υφή, αφού τα ασπράδια χτυπημένα ενσωματώνουν αέρα στο μείγμα χωρίς να βαραίνουν το κέικ.
Ποιος είναι ο ρόλος του εκχυλίσματος αμυγδάλου στο άρωμα σε σχέση με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα;
Το εκχύλισμα αμυγδάλου προσθέτει έντονο, σταθερό άρωμα σε όλο το μείγμα, ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα δίνουν υφή και φρεσκοψημένο, φυσικό άρωμα στα σημεία που τα σκορπίζετε, δημιουργώντας συνδυασμό γεύσης και τραγανότητας.
Γιατί τυλίγουμε τα παντεσπάνι ζεστά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο;
Τυλίγετε τα παντεσπάνι ζεστά με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για να κρατήσουν την υγρασία τους, να σταθεροποιηθούν και να είναι πιο εύκολη η κοπή και η συναρμολόγηση της βασιλόπιτας.
Πώς βοηθά το κρεμόριο στη σταθερότητα της τυρόκρεμας;
Το κρεμόριο βοηθά την τυρόκρεμα να σταθεροποιηθεί, να κρατήσει αφράτη υφή και να μην “τρέξει” όταν απλώνεται ή χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας.
Πότε είναι καλύτερα να συναρμολογηθεί η βασιλόπιτα για πιο σταθερό αποτέλεσμα στο κόψιμο;
Είναι καλύτερα να συναρμολογήσετε τη βασιλόπιτα όταν τα παντεσπάνι είναι πλήρως κρύα και η τυρόκρεμα καλά σταθεροποιημένη στο ψυγείο, ώστε να διατηρεί το σχήμα της και να κόβεται καθαρά.
Ποια εναλλακτική επικάλυψη ταιριάζει αν δεν θέλω σιρόπι καραμέλας;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα, γλάσο φρούτων ή σάλτσα φράουλας/βατόμουρου, που ταιριάζουν με τη γεύση αμυγδάλου και δίνουν όμορφο, σταθερό φινίρισμα.