Λευκή βασιλόπιτα αμυγδάλου

1 ω 25 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπ
Λευκή βασιλόπιτα αμυγδάλου

Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν δοκιμάστε μια βασιλόπιτα αμύγδάλου με κρέμα τυριού. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το αφράτο παντεσπάνι και η βελούδινη κρέμα θα κλέψουν την παράσταση ακόμη και από το φλουρί που περιέχει. Μια συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Υλικά

Για τα κέικ

230 γρ.
Ζάχαρη
400 γρ.
Αυγά (τα ασπράδια) σε θερμοκρασία δωματίου
6
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ.
Μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
½ κ.γ.
Εκχύλισμα από αμύγδαλα
2 κ.σ.
Γάλα
280 ml
Ηλιέλαιο
60 ml

Για την γέμιση και την επικάλυψη

600 γρ.
500 ml
Κρεμόριο (θα το βρείτε στα ράφια με τα είδη ζαχαροπλαστικής)
1 κ.γ.
Ζάχαρη άχνη
2 κ.σ.
Εκχύλισμα από αμύγδαλα
1 κ.σ.

Επιπλέον υλικά

Καβουρδισμένες νιφάδες αμυγδάλου
Σιρόπι καραμέλας

Εκτέλεση

Για τις βάσεις

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνετε καλά δύο φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και στρώνετε στη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γάλα, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα αμυγδάλου. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Ρίχνετε σταδιακά τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να γίνει μια υπόλευκη, αφράτη κρέμα.
  • Προσθέτετε ένα ένα τα ασπράδια, συνεχίζοντας το χτύπημα περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξετε το επόμενο. Αφού ενσωματωθούν πλήρως τα ασπράδια, χαμηλώνετε την ταχύτητα και ρίχνετε σε 3 δόσεις τα στερεά και τα υγρά υλικά. Αφού ενωθούν όλα τα υλικά μοιράζετε το μείγμα στις δύο φόρμες.
  • Ψήνετε στο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζετε με ένα σουβλί και αν βγει καθαρό, αποσύρετε από το φούρνο και τα αφήνετε σε σχάρα για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζετε τα κέικ και ενώ ακόμη είναι ζεστά τα τυλίγετε με μεβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο.

Για την τυρόκρεμα

  • Βάζετε την κρέμα γάλακτος, το κρεμόριο και την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα με υφή γιαουρτιού. Βάζετε το τυρί κρέμα και το εκχύλισμα αμυγδάλου σε ένα μεγάλο μπολ και το αφρατεύετε με το σύρμα. Προσθέτετε την χτυπημένη κρέμα σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Μεταφέρετε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να συναρμολογήσετε την βασιλόπιτα.

Συναρμολόγηση

  • Βάζετε το πρώτο παντεσπάνι μέσα σε ένα τσέρκι και απλώνετε σχεδόν τη μισή τυρόκρεμα. Σκορπίζετε λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σκεπάζετε με το δεύτερο παντεσπάνι. Καλύπτετε όλη τη βασιλόπιτα με όση τυρόκρεμα έχει απομείνει και στολίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα και σιρόπι καραμέλας.

Συχνές ερωτήσεις για την λευκή βασιλόπιτα αμυγδάλου

Γιατί χρησιμοποιούνται μόνο ασπράδια αυγών σε αυτή τη βασιλόπιτα και πώς επηρεάζουν το χρώμα και την υφή;

Χρησιμοποιείτε μόνο τα ασπράδια για να δώσετε λευκό, καθαρό χρώμα στη βασιλόπιτα και αφράτη, ελαφριά υφή, αφού τα ασπράδια χτυπημένα ενσωματώνουν αέρα στο μείγμα χωρίς να βαραίνουν το κέικ.

Ποιος είναι ο ρόλος του εκχυλίσματος αμυγδάλου στο άρωμα σε σχέση με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα;

Το εκχύλισμα αμυγδάλου προσθέτει έντονο, σταθερό άρωμα σε όλο το μείγμα, ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα δίνουν υφή και φρεσκοψημένο, φυσικό άρωμα στα σημεία που τα σκορπίζετε, δημιουργώντας συνδυασμό γεύσης και τραγανότητας.

Γιατί τυλίγουμε τα παντεσπάνι ζεστά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο;

Τυλίγετε τα παντεσπάνι ζεστά με μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο για να κρατήσουν την υγρασία τους, να σταθεροποιηθούν και να είναι πιο εύκολη η κοπή και η συναρμολόγηση της βασιλόπιτας.

Πώς βοηθά το κρεμόριο στη σταθερότητα της τυρόκρεμας;

Το κρεμόριο βοηθά την τυρόκρεμα να σταθεροποιηθεί, να κρατήσει αφράτη υφή και να μην “τρέξει” όταν απλώνεται ή χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση της βασιλόπιτας.

Πότε είναι καλύτερα να συναρμολογηθεί η βασιλόπιτα για πιο σταθερό αποτέλεσμα στο κόψιμο;

Είναι καλύτερα να συναρμολογήσετε τη βασιλόπιτα όταν τα παντεσπάνι είναι πλήρως κρύα και η τυρόκρεμα καλά σταθεροποιημένη στο ψυγείο, ώστε να διατηρεί το σχήμα της και να κόβεται καθαρά.

Ποια εναλλακτική επικάλυψη ταιριάζει αν δεν θέλω σιρόπι καραμέλας;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα, γλάσο φρούτων ή σάλτσα φράουλας/βατόμουρου, που ταιριάζουν με τη γεύση αμυγδάλου και δίνουν όμορφο, σταθερό φινίρισμα.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/leyki-vasilopita-amygdalou/