Λαζάνια
Απολαύστε μια σπιτική συνταγή με λαζάνια – ένα πιάτο βαθιά ριζωμένο στην ιταλική παράδοση. Με τις στρώσεις από κρεμώδη σάλτσα, ζουμερό κρέας και εκλεκτά ζυμαρικά, αυτό το πιάτο είναι φτιαγμένο για όσους απολαμβάνουν πλούσια γεύματα γεμάτα νοστιμιά. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εδώ θα μείνουμε στην κλασική εκδοχή, ώστε να απολαύσετε όλες εκείνες τις υπέροχες γεύσεις και υφές που γνωρίζετε και αγαπάτε.
Υλικά
|
Μπέικον (πανσέτα, ιταλική αρωματισμένη, λεπτοκομμένη))
|
100 γρ. |
|---|---|
|
Ελαιόλαδο
|
1 κ.σ. |
|
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 75 γρ.)
|
1 |
|
Καρότο πολύ ψιλοκομμένο (περίπου 75 γρ.)
|
1 |
|
Σέλινο σε πολύ μικρούς κύβους (περίπου 50 γρ.)
|
2 κοτσάνια |
|
Μοσχαρίσιος κιμάς
|
300 γρ. |
|
Κόκκινο κρασί ξηρό, ή λευκό
|
100 ml |
|
Ζωμός μοσχαρίσιος
|
300 ml |
|
Συμπυκνωμένος ντοματοπολτός
|
100 ml |
|
Φύλλα δάφνης
|
2 |
|
Χοντρό αλάτι
|
1 κ.γ. |
|
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
|
|
|
Γάλα
|
100 ml |
Σάλτσα μπεσαμέλ
| 50 γρ. | |
|
Αλεύρι σκληρό
|
4 κ.σ. |
|
Γάλα
|
½ λ. |
|
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
|
1 κ.γ. |
|
Χοντρό αλάτι
|
½ κ.γ. |
Λαζάνια
|
Φύλλα λαζάνια
|
12 |
|---|---|
| 100 γρ. |
Συνοδευτικό
|
Πράσινη σαλάτα αλατοπιπερωμένη
|
250 γρ. |
|---|
Εκτέλεση
Σάλτσα κρέατος
Σάλτσα μπεσαμέλ
Λαζάνια
Φροντίστε να μοιράζετε τις διάφορες σάλτσες ομοιόμορφα ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε τα λαζάνια να ψηθούν ομοιόμορφα σε όλο τους το βάθος. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μπουκιά θα προσφέρει νόστιμη γεύση και τέλεια υφή σε όλους.
Αν φοβάστε ότι η επιφάνεια των λαζανιών μπορεί να καεί κατά το ψήσιμο, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνουν. Θυμηθείτε όμως να το αφαιρέσετε τα τελευταία 15–20 λεπτά, ώστε το τυρί να ροδίσει και να δημιουργήσει αφράτες φουσκάλες.
Ετοιμάστε μια μεγάλη ποσότητα λαζανιών και καταψύξτε τυχόν περισσεύματα. Απλά βγάλτε τη λαζάνια το προηγούμενο βράδυ, αφήστε τα να ξεπαγώσουν όλη τη νύχτα και ζεστάνετέ τα στον φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.