Λαζάνια

Λαζάνια

Απολαύστε μια σπιτική συνταγή με λαζάνια – ένα πιάτο βαθιά ριζωμένο στην ιταλική παράδοση. Με τις στρώσεις από κρεμώδη σάλτσα, ζουμερό κρέας και εκλεκτά ζυμαρικά, αυτό το πιάτο είναι φτιαγμένο για όσους απολαμβάνουν πλούσια γεύματα γεμάτα νοστιμιά. Αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές, εδώ θα μείνουμε στην κλασική εκδοχή, ώστε να απολαύσετε όλες εκείνες τις υπέροχες γεύσεις και υφές που γνωρίζετε και αγαπάτε.

Υλικά

Μπέικον (πανσέτα, ιταλική αρωματισμένη, λεπτοκομμένη))
100 γρ.
Ελαιόλαδο
1 κ.σ.
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (περίπου 75 γρ.)
1
Καρότο πολύ ψιλοκομμένο (περίπου 75 γρ.)
1
Σέλινο σε πολύ μικρούς κύβους (περίπου 50 γρ.)
2 κοτσάνια
Μοσχαρίσιος κιμάς
300 γρ.
Κόκκινο κρασί ξηρό, ή λευκό
100 ml
Ζωμός μοσχαρίσιος
300 ml
Συμπυκνωμένος ντοματοπολτός
100 ml
Φύλλα δάφνης
2
Χοντρό αλάτι
1 κ.γ.
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γάλα
100 ml

Σάλτσα μπεσαμέλ

50 γρ.
Αλεύρι σκληρό
4 κ.σ.
Γάλα
½ λ.
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γ.
Χοντρό αλάτι
½ κ.γ.

Λαζάνια

Φύλλα λαζάνια
12
100 γρ.

Συνοδευτικό

Πράσινη σαλάτα αλατοπιπερωμένη
250 γρ.

Εκτέλεση

Σάλτσα κρέατος

  • Κόψτε την παντσέτα σε μικρές λωρίδες. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και την παντσέτα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέστε τον κιμά, αυξήστε τη φωτιά και σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 1 λεπτό.
  • Προσθέστε τον ζωμό, τον πολτό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά κάτω από καπάκι για περίπου ½ ώρα.
  • Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε καλά. Αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα και ρυθμίστε τη γεύση της σάλτσας.

Σάλτσα μπεσαμέλ

  • Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για περίπου 15 δευτερόλεπτα ώστε να μαγειρευτεί μαζί με το βούτυρο.
  • Προσθέστε περίπου το 1/3 του γάλακτος και ζεστάνετε το μείγμα ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο. Προσθέστε το επόμενο 1/3 και στη συνέχεια το τελευταίο 1/3 με τον ίδιο τρόπο.
  • Ανακατέψτε το μοσχοκάρυδο και το αλάτι στη σάλτσα και αφήστε τη να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Λαζάνια

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 °C (αέρας πάνω-κάτω).
  • Απλώστε περίπου 300 ml από τη σάλτσα κρέατος στον πάτο ενός ταψιού κατάλληλου για φούρνο (περίπου 18 × 25 εκ.).
  • Τοποθετήστε από πάνω 4 λαζάνια και απλώστε περίπου 150 ml μπεσαμέλ πάνω από αυτά. Πασπαλίστε με περίπου ¼ του τυριού (περίπου 5 κ.σ.).
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο άλλες 2 στρώσεις, χρησιμοποιώντας την υπόλοιπη μπεσαμέλ στην κορυφή και πασπαλίζοντας με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήστε τα λαζάνια στο κέντρο του φούρνου για περίπου 35 λεπτά στους 200 °C. Αν αρχίσουν να σκουραίνουν πολύ, καλύψτε τα με λαδόκολλα για τα τελευταία 5–10 λεπτά.
  • Αφήστε τα λαζάνια να σταθούν, καλυμμένα, στον πάγκο της κουζίνας για περίπου 10 λεπτά. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.

Φροντίστε να μοιράζετε τις διάφορες σάλτσες ομοιόμορφα ανάμεσα στις στρώσεις, ώστε τα λαζάνια να ψηθούν ομοιόμορφα σε όλο τους το βάθος. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε μπουκιά θα προσφέρει νόστιμη γεύση και τέλεια υφή σε όλους.

Αν φοβάστε ότι η επιφάνεια των λαζανιών μπορεί να καεί κατά το ψήσιμο, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνουν. Θυμηθείτε όμως να το αφαιρέσετε τα τελευταία 15–20 λεπτά, ώστε το τυρί να ροδίσει και να δημιουργήσει αφράτες φουσκάλες.

Ετοιμάστε μια μεγάλη ποσότητα λαζανιών και καταψύξτε τυχόν περισσεύματα. Απλά βγάλτε τη λαζάνια το προηγούμενο βράδυ, αφήστε τα να ξεπαγώσουν όλη τη νύχτα και ζεστάνετέ τα στον φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/lazania/