Αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό
  • Arla
  • Συνταγές
  • Αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό

Αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό

Ένα φρέσκο ορεκτικό που θυμίζει κρητικό ντάκο αλλά έχει μορφή τσιζκέικ και άκρως καλοκαιρινό χαρακτήρα. Θα το φτιάξετε με φρέσκο τυρί κρέμα, φέτα και φρέσκα μυρωδικά. Για να το ολοκληρώσετε γευστικά και εμφανισιακά θα χρειαστεί να γλασάρετε μερικά ντοματίνια στο τηγάνι. Μια συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/cheesecake-me-tomatinia/

Εκτέλεση

  • 1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε τα παξιμαδάκια σε μικρότερα κομμάτια και τα κάνετε σκόνη στο multi. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, τη ρίγανη, την ντομάτα, 1 κουταλιά παγωμένο νερό και χτυπάτε λίγο ακόμα να βραχεί το μίγμα.
  • 2. Τοποθετείτε ένα τσέρκι διαμ. 21εκ. μέσα σε πυρίμαχο πιάτο και ρίχνετε μέσα το μίγμα του παξιμαδιού. Το πιέζετε καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15΄. Αφήνετε να κρυώσει.
  • 3. Χτυπάτε το φρέσκο τυρί κρέμα με τη φέτα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά το ελαιόλαδο και το πιπέρι να ομογενοποιηθούν και απλώνετε πάνω από τη βάση του παξιμαδιού.
  • 4. Βάζετε το κρεμμύδι με ελάχιστο νερό στο τηγάνι να μαλακώσει. Όταν πιει όλο το νερό προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα ντοματίνια. Αλατίζετε και σοτάρετε για 3 λεπτά, κουνώντας συχνά το τηγάνι. Στο τέλος ρίχνετε το πετιμέζι, ανακατεύετε και τραβάτε από τη φωτιά.
  • 5. Αφήνετε τα γλασαρισμένα ντοματίνια να κρυώσουν. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε το τσιζκέικ και διακοσμείτε με τα ντοματίνια και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Συχνές ερωτήσεις για το αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό

Ποια είναι η σωστή υφή για τη βάση με παξιμάδια πριν την ψήσω;

Η σωστή υφή για τη βάση με παξιμάδια πριν την ψήσετε πρέπει να είναι ελαφρώς υγρή και σφικτή, ώστε να πιέζεται εύκολα και να κρατά το σχήμα της χωρίς να διαλύεται. Δεν πρέπει να είναι ούτε ξερή ούτε πολύ μουσκεμένη.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο είδος παξιμαδιού αντί για κριθαρένια;

Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη παξιμαδιού, όπως σικάλεως ή ολικής άλεσης. Ωστόσο, τα κριθαρένια προσφέρουν πιο παραδοσιακή γεύση και καλύτερη ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά.

Γιατί προστίθεται παγωμένο νερό στο μείγμα της βάσης;

Το παγωμένο νερό προστίθεται για να βοηθήσει το μείγμα της βάσης να «δέσει» καλύτερα χωρίς να γίνει πολύ υγρό. Ενισχύει τη συνοχή ώστε να πιέζεται και να σταθεροποιείται πιο εύκολα κατά το ψήσιμο.

Πώς να ψήσω σωστά τη βάση ώστε να μην σκληρύνει υπερβολικά;

Για να ψήσετε σωστά τη βάση χωρίς να σκληρύνει υπερβολικά: Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε τη βάση για 15 λεπτά, όχι περισσότερο. Αφήστε την να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου – θα σταθεροποιηθεί καθώς κρυώνει χωρίς να γίνει πολύ σκληρή. Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο, γιατί θα γίνει τραγανή και δύσκολη στο κόψιμο.

Ποια είναι η κατάλληλη αναλογία φέτας και Arla τυριού κρέμα για σταθερή κρέμα;

Η κατάλληλη αναλογία είναι 2 μέρη Arla® Φρέσκο Τυρί Κρέμα (400 γρ.) προς 1 μέρος φέτας (200 γρ.). Αυτή η αναλογία προσφέρει σταθερή, αφράτη κρέμα με ισορροπημένη γεύση και σωστή υφή για να στέκεται πάνω στη βάση χωρίς να «τρέχει».

Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου το τυρί κρέμα πριν το χτύπημα;

Ναι, το τυρί κρέμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χτύπημα. Έτσι γίνεται πιο μαλακό και αναμειγνύεται ομοιόμορφα με τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς σβόλους.

Πώς μπορώ να πετύχω τέλεια γλασαρισμένα ντοματίνια στο τηγάνι;

Για τέλεια γλασαρισμένα ντοματίνια: Μαλακώστε το κρεμμύδι με λίγο νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέστε ελαιόλαδο και τα ντοματίνια, αλατίστε και σοτάρετε για 3 λεπτά, ανακινώντας συχνά το τηγάνι. Τέλος, ρίξτε το πετιμέζι, ανακατέψτε γρήγορα και αποσύρετε από τη φωτιά. Έτσι οι ντομάτες γίνονται γλυκές, ζουμερές και γυαλιστερές.

Πότε πρέπει να προστεθεί το πετιμέζι για να μη «σπάσει» η σάλτσα;

Το πετιμέζι πρέπει να προστεθεί στο τέλος του σοταρίσματος, αφού απορροφηθεί όλο το νερό και τα ντοματίνια έχουν μαλακώσει, ώστε να μην «σπάσει» η σάλτσα και να διατηρήσει τη γυαλιστερή υφή της.

Μπορώ να ετοιμάσω το τσιζκέικ από την προηγούμενη μέρα;

Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε το τσιζκέικ από την προηγούμενη μέρα. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί καλά στο ψυγείο και προσθέστε τα γλασαρισμένα ντοματίνια και τον βασιλικό λίγο πριν το σερβίρισμα για φρεσκάδα.

Πώς να ξεφορμάρω το τσιζκέικ χωρίς να χαλάσει η δομή του;

Για να ξεφορμάρετε το τσιζκέικ χωρίς να χαλάσει η δομή του: Αφήστε το τσιζκέικ να σταθεροποιηθεί καλά στο ψυγείο. Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα γύρω από το τσέρκι για να ξεκολλήσει η κρέμα από τα τοιχώματα. Ξεσφίξτε προσεκτικά το τσέρκι και ανασηκώστε το. Αν δυσκολεύεστε, ζεστάνετε ελαφρά το εξωτερικό του τσέρκι με ζεστό πανί για λίγα δευτερόλεπτα πριν το ξεφορμάρισμα. Έτσι διατηρείται η φόρμα και η επιφάνεια του γλυκού.

Υλικά

Για τη Βάση
Παξιμάδια κριθαρένια
8
Ντομάτες
2
30 γρ.
Λίγη ρίγανη ξερή
Λίγο νερό
Για την κρέμα τυριού
400 γρ.
Τυρί φέτα, πατημένη με το πιρούνι
200 γρ.
Μικρό ματσάκι μέντα και βασιλικό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
1
Λίγο πιπέρι
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
Ντοματίνια κομμένα στη μέση
17
Κρεμμύδι μικρό σε φέτες
1
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο πετιμέζι (σύκου, κατα προτίμηση)
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο βασιλικός ψιλοκομμένο

Ανακαλύψτε τη συνταγή για αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό. Ιδανικό για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.

Ανακαλύψτε τη συνταγή για αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό. Ιδανικό για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.