&format=jpg)
Αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό

Εκτέλεση
Συχνές ερωτήσεις για το αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό
Η σωστή υφή για τη βάση με παξιμάδια πριν την ψήσετε πρέπει να είναι ελαφρώς υγρή και σφικτή, ώστε να πιέζεται εύκολα και να κρατά το σχήμα της χωρίς να διαλύεται. Δεν πρέπει να είναι ούτε ξερή ούτε πολύ μουσκεμένη.
Ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα είδη παξιμαδιού, όπως σικάλεως ή ολικής άλεσης. Ωστόσο, τα κριθαρένια προσφέρουν πιο παραδοσιακή γεύση και καλύτερη ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά.
Το παγωμένο νερό προστίθεται για να βοηθήσει το μείγμα της βάσης να «δέσει» καλύτερα χωρίς να γίνει πολύ υγρό. Ενισχύει τη συνοχή ώστε να πιέζεται και να σταθεροποιείται πιο εύκολα κατά το ψήσιμο.
Για να ψήσετε σωστά τη βάση χωρίς να σκληρύνει υπερβολικά: Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στους 180°C. Ψήστε τη βάση για 15 λεπτά, όχι περισσότερο. Αφήστε την να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου – θα σταθεροποιηθεί καθώς κρυώνει χωρίς να γίνει πολύ σκληρή. Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο, γιατί θα γίνει τραγανή και δύσκολη στο κόψιμο.
Η κατάλληλη αναλογία είναι 2 μέρη Arla® Φρέσκο Τυρί Κρέμα (400 γρ.) προς 1 μέρος φέτας (200 γρ.). Αυτή η αναλογία προσφέρει σταθερή, αφράτη κρέμα με ισορροπημένη γεύση και σωστή υφή για να στέκεται πάνω στη βάση χωρίς να «τρέχει».
Ναι, το τυρί κρέμα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χτύπημα. Έτσι γίνεται πιο μαλακό και αναμειγνύεται ομοιόμορφα με τη φέτα και τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς σβόλους.
Για τέλεια γλασαρισμένα ντοματίνια: Μαλακώστε το κρεμμύδι με λίγο νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Προσθέστε ελαιόλαδο και τα ντοματίνια, αλατίστε και σοτάρετε για 3 λεπτά, ανακινώντας συχνά το τηγάνι. Τέλος, ρίξτε το πετιμέζι, ανακατέψτε γρήγορα και αποσύρετε από τη φωτιά. Έτσι οι ντομάτες γίνονται γλυκές, ζουμερές και γυαλιστερές.
Το πετιμέζι πρέπει να προστεθεί στο τέλος του σοταρίσματος, αφού απορροφηθεί όλο το νερό και τα ντοματίνια έχουν μαλακώσει, ώστε να μην «σπάσει» η σάλτσα και να διατηρήσει τη γυαλιστερή υφή της.
Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε το τσιζκέικ από την προηγούμενη μέρα. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί καλά στο ψυγείο και προσθέστε τα γλασαρισμένα ντοματίνια και τον βασιλικό λίγο πριν το σερβίρισμα για φρεσκάδα.
Για να ξεφορμάρετε το τσιζκέικ χωρίς να χαλάσει η δομή του: Αφήστε το τσιζκέικ να σταθεροποιηθεί καλά στο ψυγείο. Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα γύρω από το τσέρκι για να ξεκολλήσει η κρέμα από τα τοιχώματα. Ξεσφίξτε προσεκτικά το τσέρκι και ανασηκώστε το. Αν δυσκολεύεστε, ζεστάνετε ελαφρά το εξωτερικό του τσέρκι με ζεστό πανί για λίγα δευτερόλεπτα πριν το ξεφορμάρισμα. Έτσι διατηρείται η φόρμα και η επιφάνεια του γλυκού.
Υλικά
Για τη Βάση
Παξιμάδια κριθαρένια
|
8 |
---|---|
Ντομάτες
|
2 |
30 γρ. | |
Λίγη ρίγανη ξερή
|
|
Λίγο νερό
|
Για την κρέμα τυριού
400 γρ. | |
Τυρί φέτα, πατημένη με το πιρούνι
|
200 γρ. |
Μικρό ματσάκι μέντα και βασιλικό (μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα)
|
1 |
Λίγο πιπέρι
|
|
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
|
Για την επικάλυψη
Ντοματίνια κομμένα στη μέση
|
17 |
---|---|
Κρεμμύδι μικρό σε φέτες
|
1 |
Λίγο ελαιόλαδο
|
|
Λίγο πετιμέζι (σύκου, κατα προτίμηση)
|
|
Αλάτι, πιπέρι
|
|
Λίγο βασιλικός ψιλοκομμένο
|
Ανακαλύψτε τη συνταγή για αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό. Ιδανικό για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.
Ανακαλύψτε τη συνταγή για αλμυρό τσιζκέικ με γλασαρισμένα ντοματίνια και βασιλικό. Ιδανικό για ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.