Αλμυρό τσιζκέικ με ντοματίνια και καραμελωμένο κρεμμύδι

Αλμυρό τσιζκέικ με ντοματίνια και καραμελωμένο κρεμμύδι

Rate 1
Rate 2
Rate 3
Rate 4
Rate 5

(0 votes)

Ένα τσιζκέικ διαφορετικό και παιχνιδιάρικο! Φρέσκο και γλυκά αλμυρό, παίζει τον ρόλο ενός ορεκτικού σε ένα μπουφέ ή ενός πρωτότυπου μεζέ σε μεσημεριανό τραπέζι. Μια συνταγή από το blog Cucina Di Caruso

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? '' : '' }}

Υλικά

  • 750 γρ. Arla Φρέσκο τυρί κρέμα
  • 350 γρ. Παξιμάδια χαρουπιού, σπασμένα
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα / όγδοα
  • 250 γρ. ντοματίνια βελανίδια
  • 30 ml βαλσάμικο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • χονδρό θαλασσινό αλάτι
  • φύλλα απο δυόσμο ή βασιλικό για διακόσμηση

Εκτέλεση

Εκτέλεση

1. Καραμελώνετε το κρεμμύδι:

Ξεκινάτε απ’ αυτό μιας και παίρνει την περισσότερη ώρα. Σε τηγάνι με ελάχιστο λάδι (15-20 ml) και σε πολύ ήπια ένταση (2-4) βάζετε τα κρεμμύδια να σοταριστούν αργά. Γυρνάτε κάθε τόσο μέχρι σε 30′-40’ να έχουν πάρει χρώμα και να έχουν μαραθεί τελείως. Τότε ανεβάζετε την ένταση, προσθέτετε το μπαλσάμικο, ανακατεύετε καλά και σβήνετε σε 1 λεπτό που έχει εξατμιστεί όλο το υγρό.

2. Ετοιμάζετε τη βάση:

Σπάτε τα παξιμάδια χαρουπιού, βάζοντάς τα σε σακούλα με ένα βαρύ αντικείμενο. Είναι καλύτερα να τα σπάσετε έτσι, αντί σε πολυκόφτη, γιατί έχετε καλύτερο έλεγχο στο να μην τα θρυμματίσετε και ν’ αφήσετε μερικά κομμάτια 1-2 εκ. Βάζετε τα θρυμματισμένα παξιμάδια στη φόρμα, ρίχνετε μερικές πρέζες ελαιόλαδο και τα πιέζετε λίγο με ένα κουτάλι, να σφίξουν όσο γίνεται.

3. Βάζετε το τυρί κρέμα:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα και χτυπήστε το για 1-2 λεπτά με ένα κουτάλι να αφρατέψει. Προσθέστε το σε μικρές δόσεις πάνω απ’ τη βάση των παξιμαδιών και απλώστε με ένα κουτάλι με ήπιες κινήσεις να ισιώσει η επιφάνεια. Το τυρί στην ουσία θα αποτελέσει συγκολλητική ουσία για τα παξιμάδια από κάτω, οπότε θέλει προσοχή.

4. Ολοκληρώνετε το τσίζκέικ:

Πάνω απ’ το τυρί κρέμα θα τοποθετήσετε ένα-ένα τα καραμελωμένα κρεμμύδια ώστε να πιάσουν όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια τα ντοιματίνια κομμένα στη μέση. Περάστε με ένα πινέλο με ελαιόλαδο τα ντοματίνια να λάμπουν και να πάρουν γεύση και πασπαλίστε με χονδρό αλάτι. Διακοσμήστε με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου. Το βάζετε στο ψυγείο για ένα δίωρο τουλάχιστον.

Σερβίρισμα:

Πριν σερβίρετε το βγάζετε απ’ το ψυγείο και αφαιρείτε προσεκτικά την αποσπώμενη φόρμα, πάνω σε μια πιατέλα. Όλο το παιχνίδι είναι να δούμε στο τραπέζι την αλμυρή τούρτα και να μας ανοίξει την όρεξη. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα σερβιριστεί με μια σπάτουλα αλλά τα κομμάτια στα πιάτα μην περιμένουμε να βγουν τέλεια όπως σε ένα γλυκό τσιζκέικ.

Άλλες συνταγές