Βελουτέ πράσου με βουτυράτα κρουτόν

Βελουτέ πράσου με βουτυράτα κρουτόν

50
Ένα πεντανόστιμο πιάτο για τον χειμώνα, απο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι χοντροκόβετε όλα τα λαχανικά, τα πράσα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πατάτες.
  • Τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
  • Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς για να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε τις πατάτες μαζί με τον ζωμό λαχανικών.
  • Μόλις η σούπα πάρει μία βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά.
  • Όταν η σούπα έχει βράσει, την αποσύρετε από την φωτιά, αφαιρείτε μερικά από τα υγρά της σούπας σε ένα μπολ, με ένα ραβδομπλέντερ περνάτε την σούπα μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή και αν χρειάζεται υγρά προσθέτετε από αυτά που είχατε κρατήσει στο μπολ.
  • Όταν η σούπα έχει την επιθυμητή υφή προσθέτετε το φρέσκο τυρί κρέμα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις φέτες χωριάτικου ψωμιού σε κυβάκια.
  • Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά, προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει προσθέτετε τα κυβάκια χωριάτικου ψωμιού, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά.
  • Σερβίρετε σε μεγάλα, βαθιά ατομικά πιάτα την βελουτέ πράσου με τα κρουτόν από πάνω.

Υλικά

Πράσα μόνο το λευκό μέρος
500 γρ.
1 κρεμμύδια
Σκόρδο
1 σκελίδα
Πατάτες
200 γρ.
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές
Βούτυρο Lurpak light
2 κουταλιές
Λευκό κρασί
100 ml
Ζωμός λαχανικών
800 ml
Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
80 γρ.
Χωριάτικο ψωμί ζυμωτό
2 φέτες
Βούτυρο Lurpak light
2 κουταλιές
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι