Κανελόνια με μανιτάρια και σπανάκι

Κανελόνια με μανιτάρια και σπανάκι

Δοκιμάστε σπιτικά κανελόνι με σπανάκι, μανιτάρια και μοτσαρέλα, καλυμμένα με σάλτσα ντομάτας. Σερβιρισμένα με φρέσκια σαλάτα από μυρωδάτο λάχανο, που προσφέρει τραγανή αίσθηση, η συνολική γευστική εμπειρία γίνεται ακόμη πιο απολαυστική. Ιδανικό για παιδιά αλλά και για ενήλικες, και εύκολο στην παρασκευή για καλεσμένους, το κανελόνι με μανιτάρια και σπανάκι συνδυάζει τρυφερούς σωλήνες ζυμαρικών με πλούσια, αρωματική γέμιση από σοταρισμένα μανιτάρια και μαραμένο σπανάκι, όλα περιχυμένα με νόστιμη, αρωματική σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα λαχταράτε ιταλικό φαγητό!

Υλικά

15 γρ.
Μανιτάρια
200 γρ.
Μικρές σκελίδες σκόρδου
2
Φύλλα σπανακιού
250 γρ.
Κουτί αποφλοιωμένες ντομάτα με τσίλι
1
Χοντρό αλάτι
1 κ.γ.
Φύλλα λαζάνια περίπου 200γρ.
1 συσκευασία
Ασπράδι αυγού
1
200 γρ.
Μεγάλες ντομάτες σε μικρά κομμάτια
2
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.γ.

Σαλάτα απο μυρωδάτο λάχανο

Ψιλοκομμένο μυρωδάτο λάχανο
300 γρ.
Κόκκινο κρεμμύδι
1
Λευκό ξύδι
1 κ.σ.
Φρεσκοστυμένος χυμός λεμονιού
1 κ.σ.
Χοντρό αλάτι
½ κ.γ.

Σερβίρισμα

Ψωμί
240 γρ.

Εκτέλεση

Κανελόνια

  • Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά χωρίς να πάρει χρώμα. Σοτάρετε τα μανιτάρια και το σκόρδο για περίπου 2 λεπτά.
  • Βάλτε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και πιέστε για να φύγει η περίσσεια υγρασία. Ανακατέψτε το με τα μανιτάρια και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για ακόμη 2 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και το κουτί με τις ντομάτες. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  • Κόψτε το φύλλο λαζάνια σε 2 κομμάτια ίδιου μεγέθους (περίπου 14×55 εκ.) και αλείψτε τα με ασπράδι αυγού. Κόψτε κάθε κομμάτι σε 4 ίσα κομμάτια ώστε να έχετε συνολικά 8 φύλλα (περίπου 14×14 εκ.).
  • Απλώστε τη γέμιση και 50 γρ. από τη μοτσαρέλα – στη μεριά που αλείψατε με ασπράδι – σε κάθε ένα από τα 8 φύλλα και τυλίξτε τα σε ρολά.
  • Τοποθετήστε τα 8 κανελόνι σε ένα λαδωμένο ταψί (περίπου 20×30 εκ.) και απλώστε τις φρέσκες ντομάτες από πάνω. Πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο και αλάτι και προσθέστε τα υπόλοιπα κομμένα ντοματάκια πάνω από τα κανελόνι.
  • Πασπαλίστε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και ψήστε το φαγητό στο κάτω μέρος του φούρνου για περίπου 20 λεπτά στους 225 °C. Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί, καλυμμένο, για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Σαλάτα από μυρωδάτο λάχανο

  • Ανακατέψτε το μυρωδάτο λάχανο με το κόκκινο κρεμμύδι, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού.
  • Μεταφέρετε τη σαλάτα σε πιατέλα και πασπαλίστε με ½ κ.γ. χοντρό αλάτι πριν σερβίρετε.
  • Σερβίρετε μαζί με 240 γρ. ψωμί.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα κατά την παρασκευή αυτού του πιάτου ζυμαρικών είναι ότι τα λαζάνια μπορεί να είναι λίγο στεγνά, δυσκολεύοντας το τύλιγμα της γέμισης. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει μια εύκολη λύση: τοποθετήστε τα πάνω σε ένα νωπή πετσέτα κουζίνας για 2–3 λεπτά πριν προσθέσετε τη γέμιση. Αυτό θα βοηθήσει τα ζυμαρικά να γίνουν πιο ελαστικά και να τυλιχτούν πιο εύκολα. Φροντίστε η γέμιση να κατανέμεται ομοιόμορφα ώστε κάθε μπουκιά να έχει την τέλεια αναλογία ζυμαρικών και γέμισης.

Συχνές ερωτήσεις για τα κανελόνι

Ετοιμαστείτε να μαγευτείτε από τη συνταγή μας για κάνελόνι με γέμιση σπανακιού και μανιταριών. Τα υλικά συνδυάζονται τόσο εύκολα, δημιουργώντας ένα πλούσιο και χορταστικό πιάτο που θα σας αφήσει να θέλετε κι άλλο. Δοκιμάστε τη συνταγή μας και ανακαλύψτε τη μαγεία ενός σπιτικού πιάτου ζυμαρικών!

Τί είναι τα κανελόνια (κανελόνι)

Τα κανελόνι είναι ένα είδος ζυμαρικών σε σχήμα σωλήνα, πολύ δημοφιλές στην ιταλική κουζίνα. Το όνομα προέρχεται από την ιταλική λέξη «cannellone», που σημαίνει «μεγάλα καλάμια». Συνήθως παρασκευάζονται από αλεύρι και αυγά, ανοίγονται σε λεπτά φύλλα, κόβονται στο κατάλληλο σχήμα και μέγεθος και γεμίζονται με κιμά ή λαχανικά. Αφού γεμιστούν, τοποθετούνται σε ταψί, καλύπτονται με σάλτσα και ψήνονται στον φούρνο. Η εύκολη συνταγή μας για κανελόνι περιλαμβάνει γέμιση από σπανάκι, μανιτάρια και τυρί, γεμάτη νόστιμες γεύσεις και αρώματα.

Πώς να φτιάξετε κανελόνι

Φτιάξτε κανελόνι με σπανάκι και μανιτάρια σοτάροντας τα μανιτάρια και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά. Προετοιμάστε το σπανάκι, ανακατέψτε το με τα λαχανικά και σοτάρετε για ακόμη 2 λεπτά. Προσθέστε ψιλοκομμένες ντομάτες και αλάτι – διορθώστε τη γεύση αν χρειάζεται. Κόψτε τα λαζάνια σε 8 ίσα κομμάτια, αλείψτε τα με ασπράδι αυγού και προσθέστε τη γέμιση λαχανικών και τυρί. Τυλίξτε τα ρολά και τοποθετήστε τα σε λαδωμένο ταψί. Απλώστε από πάνω φρέσκες ντομάτες, μοσχοκάρυδο, αλάτι και αποφλοιωμένες ντομάτες, και πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά στους 225 °C και αφήστε να σταθούν για 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Πώς να φτιάξετε σωλήνες κανελόνι από λαζάνια

Κόψτε τα λαζάνια σε 8 ίσα κομμάτια (14×14 εκ.), ξεκινώντας από το κόψιμο στη μέση (14×55 εκ.) και στη συνέχεια κόβοντας κάθε μισό σε 4 κομμάτια. Αλείψτε κάθε κομμάτι με ασπράδι αυγού, απλώστε τη γέμιση και 50 γρ. τυρί στην πλευρά που αλείψατε και τυλίξτε σε ρολό. Τοποθετήστε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο.

Με τι να σερβίρετε τα κανελόνι

Τα σπιτικά κανελόνι ταιριάζουν υπέροχα με διάφορα συνοδευτικά, όπως χοντρό ψωμί και σαλάτα από μυρωδάτο λάχανο για λίγη τραγανή υφή και φρεσκάδα. Μπορείτε επίσης να τα σερβίρετε με πράσινη σαλάτα, σκόρδοψωμο ή ψητά λαχανικά.

Για πόσο χρόνο διατηρούνται τα κανελόνι στο ψυγείο;

Τα κανελόνι συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 3–4 ημέρες, όταν φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο. Αν δεν σκοπεύετε να σερβίρετε το φρεσκομαγειρεμένο πιάτο αμέσως, φροντίστε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο μόλις κρυώσει εντελώς. Αποθηκεύστε το στα κάτω ράφια, όπου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή και σταθερή.

Μπορώ να καταψύξω τα κανελόνι;

Μπορείτε να καταψύξετε τα κανελόνι για 2–3 μήνες. Για να τα προετοιμάσετε για κατάψυξη, αφήστε το φαγητό να κρυώσει εντελώς. Τοποθετήστε κάθε ρολό σε μία στρώση σε ένα ταψί και βάλτε τα στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν καλά, μεταφέρετέ τα σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάψυξης. Για επιπλέον προστασία, μπορείτε να τα τυλίξετε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο πριν τα βάλετε στο δοχείο ή τη σακούλα.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/kanelonia/