Crumble με δαμάσκηνα

Φέρτε τη μυρωδάτη γεύση του crumble με δαμάσκηνα στην κουζίνα σας. Γλυκά και ξινά δαμάσκηνα, κάτω από μια βουτυράτη τριφτή ζύμη, κάνουν αυτό το επιδόρπιο μια απολαυστική μίξη γεύσεων και υφών. Ψημένο μέχρι να γίνει χρυσοκίτρινο, είναι πιο νόστιμο όταν το απολαμβάνετε ζεστό με μια κουταλιά σαντιγί. Είτε πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίσταση είτε για ένα χαλαρό βράδυ στο σπίτι, αυτή η συνταγή σας προσφέρει έναν γλυκό και παρηγορητικό επίλογο σε κάθε γεύμα και χαροποιεί όλους τους λάτρεις των παραδοσιακών γλυκών.
Υλικά
Crumble (τρίμματα ζύμης)
Αλεύρι
|
135 γρ. |
---|---|
Ζάχαρη άχνη
|
2 κ.σ. |
175 γρ. |
Γέμιση
Δαμάσκηνα
|
400 γρ. |
---|---|
Ζάχαρη άχνη
|
2 κ.σ. |
Κανέλα τριμμένη
|
½ κ.γ. |
Για το σερβίρισμα
Σαντιγί
|
200 ml |
---|
Εκτέλεση
Πώς να αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα σαν επαγγελματίας. Το να βγάλετε το κουκούτσι μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά με αυτή την απλή μέθοδο γίνεται πολύ εύκολο: 1. Διαλέξτε ώριμα αλλά σφιχτά δαμάσκηνα – αν είναι υπερώριμα, λασπώνουν και δυσκολεύουν το κόψιμο. 2. Κόψτε κατά μήκος της φυσικής γραμμής με μικρό μαχαίρι, μέχρι να φτάσετε στο κουκούτσι. 3. Περιστρέψτε και χωρίστε – κρατήστε κάθε μισό και στρίψτε τα απαλά προς αντίθετες κατευθύνσεις ώστε να χωριστούν. 4. Αφαιρέστε το κουκούτσι – στα «freestone» δαμάσκηνα βγαίνει εύκολα με ένα σπρώξιμο. Στα «clingstone» μπορεί να χρειαστείτε ένα κουταλάκι ή την άκρη του μαχαιριού για να το βγάλετε.
Το μυστικό για τέλειο βουτυράτο crumble με δαμάσκηνα Χρησιμοποιήστε κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και δουλέψτε το ελαφρά με το αλεύρι και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να θυμίζει χοντρά ψίχουλα ψωμιού. Έτσι θα αποκτήσει τριφτή και αφράτη υφή, χωρίς να γίνει λιπαρή ή σαν κέικ. Μην το ανακατέψετε υπερβολικά – τα μικρά κομματάκια βουτύρου είναι το «κλειδί» για να ψηθεί χρυσαφένιο και τραγανό. Αν έχετε χρόνο, βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη για 10–15 λεπτά πριν το ψήσετε, ώστε να κρατήσει το σχήμα του και να γίνει ακόμα πιο τραγανό.
Η ιδανική αναλογία φρούτων και τριφτής ζύμης Για τέλειο crumble χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη ζουμερή γέμιση και τα τραγανά ψίχουλα. Στοχεύστε σε στρώση φρούτων που να είναι περίπου διπλάσια σε πάχος από τη στρώση του crumble. Έτσι εξασφαλίζετε αρκετή γλύκα και υγρασία, χωρίς να «σκεπάζει» η τριφτή ζύμη τη γεύση των φρούτων.
Συχνές ερωτήσεις για το crumble με δαμάσκηνα
Έχετε ακόμα απορίες για το crumble με δαμάσκηνα; Τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος!
Ποια δαμάσκηνα ταιριάζουν καλύτερα σε αυτή τη συνταγή;
Για το crumble προτιμήστε ώριμα αλλά σφιχτά δαμάσκηνα. Αν είναι πολύ ώριμα, γίνονται λασπώδη και χάνουν τη δομή τους στο ψήσιμο· αν είναι πολύ άγουρα, μπορεί να βγουν ξινά και σκληρά. Οι ποικιλίες που έχουν κουκούτσι που βγαίνει εύκολα («freestone») κάνουν τη διαδικασία πιο απλή.
