
Cheesecake με μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση
Συχνές ερωτήσεις για το cheesecake με μαρμελάδα φράουλα
Το cheesecake χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί σωστά πριν το σερβίρισμα.
Η βάση με μπισκότα βρώμης πρέπει να έχει υφή υγρής άμμου — δηλαδή τα μπισκότα να είναι καλά θρυμματισμένα και να έχουν ενωθεί με το λιωμένο βούτυρο, ώστε όταν την πιέζεις να σφίγγει και να διατηρεί το σχήμα της, χωρίς όμως να είναι σκληρή ή στεγνή.
Η ιδανική αναλογία είναι περίπου 500 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα προς 350 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος 35% — αυτή η ποσότητα εξασφαλίζει μια πλούσια, αλλά ταυτόχρονα αφράτη και ελαφριά γέμιση.
Για να απλώσεις σωστά τη μαρμελάδα φράουλας στην επιφάνεια, ανακάτεψέ τη πρώτα με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού ώστε να γίνει πιο αραιή και λεία. Έπειτα, άπλωσέ τη απαλά με ένα κουτάλι ή πινελάκι, κάνοντας ομοιόμορφη στρώση χωρίς να τραβάς την κρέμα από κάτω.
Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια γεύση μαρμελάδας προτιμάς, αρκεί να είναι σχετικά παχύρευστη ώστε να απλώνεται εύκολα και να μη διαλύει την κρέμα. Οι γεύσεις με φρούτα όπως βατόμουρο, φραμπουάζ ή ροδάκινο ταιριάζουν πολύ καλά.
Ναι, η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι καλά παγωμένη πριν το χτύπημα για να φουσκώσει σωστά και να πετύχεις αφράτη σαντιγί με σταθερή υφή.
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορμάρεις το cheesecake χωρίς να χαλάσει είναι: Αφησε το να κρυώσει καλά στο ψυγείο τουλάχιστον 2-4 ώρες ή καλύτερα ολόκληρη νύχτα. Πέρασε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα κατά μήκος των τοιχωμάτων του τσέρκι για να ξεκολλήσει η κρέμα από το σκεύος. Άνοιξε προσεκτικά το τσέρκι και αν χρειαστεί, ζέστανε λίγο το εξωτερικό του με ένα ζεστό πανί για να βοηθήσεις το ξεκόλλημα. Χρησιμοποίησε μια επίπεδη σπάτουλα ή πιάτο για να στηρίξεις το cheesecake καθώς το μεταφέρεις. Με αυτόν τον τρόπο το γλυκό κρατάει τη φόρμα του και ξεφορμάρεται εύκολα χωρίς να σπάσει.
Μπορείς να ετοιμάσεις το cheesecake από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσεις στο ψυγείο, ώστε να σταθεροποιηθεί καλά και να αναδειχθούν οι γεύσεις του. Ιδανικά, άφησέ το τουλάχιστον 8-12 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Ναι, μπορείς να αντικαταστήσεις τα μπισκότα βρώμης με μπισκότα τύπου digestive ή άλλα cookies της επιλογής σου. Η βάση θα έχει λίγο διαφορετική γεύση και υφή, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο. Φρόντισε απλώς να τα θρυμματίσεις καλά και να τα ανακατέψεις καλά με το βούτυρο ώστε να γίνει συμπαγής η βάση.
Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει φρεσκάδα και ένα ελαφρύ άρωμα που αναδεικνύει τη γεύση της κρέμας, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς να το παραλείψεις αν δεν έχεις ή δεν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις — το cheesecake θα είναι νόστιμο και χωρίς αυτό.
Υλικά
Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20εκ. με ύψος 5 εκ.
500 γρ. | |
350 γρ. | |
Ζάχαρη άχνη
|
90 γρ. |
Ξύσμα από λεμόνια
|
|
Βανίλια (εκχύλισμα)
|
2 κ.γ. |
Μπισκότα βρώμης
|
200 γρ. |
80 γρ. | |
Μαρμελάδα φράουλα για το σερβίρισμα
|