Cheesecake κεράσι

Cheesecake κεράσι

Αν η έκφραση “κερασάκι στη τούρτα” χαρακτηρίζει το ιδανικό τέλειωμα σε ένα γλυκό, φανταστείτε πως θα μοιάζει γευστικά ένα απαλό κι αέρινο cheesecake με Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα! Μια συνταγή από το Cucina Caruso.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/cheesecake-kerasi/

Εκτέλεση

Προετοιμασία για το cheesecake κεράσι
  • 1. Προεργασία: Οπλιστείτε με υπομονή για περίπου 20 μονότονα λεπτά και με το ειδικό εργαλείο που βγάζει τα κουκούτσια, καθαρίστε 1 κιλό νωπά και πλυμένα κεράσια, αφαιρώντας βέβαια και το κοτσάνι τους. Το ¼ απ’ αυτά θα τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να μπουν στη βάση και τα υπόλοιπα θα καλύψουν την κορυφή του cheesecake.
  • 2. Φτιάχνετε τη βάση: Θρυμματίστε τα μπισκότα σε ένα πολυκόφτη ή μέσα σε μια σακούλα τροφίμων χτυπώντας τα με πλάστη ή ξύλινο σφυρί, μέχρι να γίνουν τρίμμα. Λιώστε το βούτυρο και ρίξτε πάνω τους, ανακατεύοντας μέχρι να πάει η λιπώδης υγρασία του παντού. Κόψτε και βάλτε ένα αντικολλητικό χαρτί πάνω στη βάση της αποσπώμενης φόρμας να καλύψει ακριβώς τον πάτο. Τώρα ρίξτε όλο το βουτυρωμένο τρίμμα μπισκότου, απλώστε το στον πάτο και πιέστε με τη βάση ενός κουταλιού σούπας μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να το ξαναχρειαστείτε.
  • 3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Με μίξερ (χειρός ή κανονικό) χτυπήσετε με εργαλείο το σύρμα και σε μεσαία ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει απαλές κορυφές. Προσοχή μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να “κόψει»”. Σε μεγάλο μπολ (μπασίνα) χτυπήστε με το μίξερ χειρός το cream cheese, την ζάχαρη και την βανίλια και προσθέστε και τον χυμό λεμονιού. Αφού όλα γίνουν μια ενιαία κρέμα «διπλώστε» την χτυπημένη κρέμα μέσα στο μίγμα του τυριού με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Βγάλτε τη βάση απ’ το ψυγείο. Απλώστε τα κομμένα κεράσια πάνω στο μπισκότο και στη συνέχεια ρίξτε και απλώστε το μίγμα τυριού-κρέμας, ισιώνοντας την επιφάνεια. Ξαναβάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σφίξει.
  • 4. Φτιάξτε τη μαρμελάδα κεράσι Βάλτε τα ολόκληρα κεράσια σε ένα κατσαρολάκι σε μεσαία ένταση ματιού μαζί με τα 75 ml νερού και τον χυμό λεμονιού για να βράσουν, έχοντας τον απορροφητήρα δυνατά (για να απάγει τους υδρατμούς και να μην κορεστεί η ατμόσφαιρα). Όταν πλέον έχουν μαλακώσει στο πεντάλεπτο περίπου, χρησιμοποιώντας το εργαλείο για τον πουρέ, σπάστε και πολτοποιήστε τα κεράσια, ώστε να ξεχωρίσουν τα κουκούτσια (που θα δώσουν πηκτίνη για να δέσει η μαρμελάδα). Όταν πλέον στο 10 λεπτο περίπου, ο πολτός έχει αρχίσει να παίρνει βαθύ χρώμα και να πήζει, αφαιρέστε απ’ το μάτι το κατσαρολάκι και περάστε το περιεχόμενο μέσα από ένα σχετικά αραιό σουρωτήρι, σε ένα μπολ. Πίεσε με ένα κουτάλι να φύγει όσο περισσότερο περιεχόμενο απ’ το σουρωτήρι και να γίνει πολτός στο μπολ. Στη συνέχεια ξαναβάλετε τον καθαρό πολτό πλέον στο κατσαρολάκι και με φουλ τον απορροφητήρα, σιγοβράστε μέχρι να δέσει, τεστάροντας σε ένα λευκό πιάτο να μην κυλά. Αφήστε το να κρυώσει και να πήξει περαιτέρω.
  • 5. Ολοκληρώστε το cheesecake: Βγάζετε την φόρμα με το μισοτελειωμένο cheesecake απ’ το ψυγείο, επιβεβαιώνοντας ότι το μίγμα κρέμας και τυριού έχει πήξει. Περνάτε με μια εύκαμπτη σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (palette knife) γύρω-γύρω τη φόρμα να αποσπαστεί το cheesecake απ’ το αποσπώμενο τμήμα και στη συνέχεια προσεκτικά αφαιρείτε το κυλινδρικό κολάρο. Με πολύ προσοχή βάλτε τη βάση να ακουμπά υπό μικρή γωνία στη μέση μιας πιατέλας σερβιρίσματος και σπρώξτε το cheesecake ώστε να κυλλήσει απ’ το χαρτί, πάνω στο κέντρο της πιατέλας.
  • Τώρα, απλώστε απαλά στην επιφάνεια του τυριού/κρέμας την κρύα πλέον μαρμελάδα να πάει παντού, δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα γλυκιάς γεύσης κερασιού πάνω στο οποίο θα κάτσουν και θα κολλήσουν τα φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι. Ξεκινώντας απ’ το κέντρο τοποθετήστε τα κεράσια κάνοντας κύκλους μέχρι την περιφέρεια του cheesecake. Ξαναβάλτε το στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να το σερβίρετε.

Συχνές ερωτήσεις για το cheesecake κεράσι

Ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσω τα κουκούτσια από τα κεράσια;

Ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια από τα κεράσια είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικό εργαλείο αφαίρεσης κουκουτσιών (κουκουτσο-αφαιρέτη). Αν δεν έχετε, μπορείτε να πιέσετε το κεράσι με μια οδοντογλυφίδα ή λεπτό καλαμάκι, σπρώχνοντας το κουκούτσι προς τα έξω από το στενό άκρο.

Πόσο λεπτή πρέπει να είναι η στρώση με τα κομμένα κεράσια πάνω στη βάση;

Η στρώση με τα κομμένα κεράσια πάνω στη βάση πρέπει να είναι λεπτή, περίπου 0,5 - 1 εκ., ώστε να δημιουργεί ισορροπία γεύσεων χωρίς να επηρεάζει τη σταθερότητα της γέμισης.

Πώς να χτυπήσω την κρέμα γάλακτος χωρίς να «κόψει»;

Για να χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος χωρίς να «κόψει»: Ξεκινήστε σε μέτρια ταχύτητα και παρακολουθήστε στενά την κρέμα. Σταματήστε μόλις αρχίσει να σχηματίζει μαλακές κορυφές. Μην χτυπάτε παραπάνω από όσο χρειάζεται, γιατί θα γίνει βούτυρο. Κρατήστε την κρέμα και τα εργαλεία σας καλά κρύα πριν ξεκινήσετε.

Ποια είναι η σωστή τεχνική για να ενσωματώσω την σαντιγί στο μείγμα τυριού;

Η σωστή τεχνική για να ενσωματώσετε τη σαντιγί στο μείγμα τυριού είναι να «διπλώσετε» απαλά με σπάτουλα ή κουτάλι: Ρίξτε τη σαντιγί στο μείγμα τυριού. Με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, ανακατεύετε απαλά για να μην «ξεφουσκώσει» η σαντιγί. Συνεχίστε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά ομοιόμορφα χωρίς σβόλους ή μεγάλες φυσαλίδες. Έτσι διατηρείται ο αέρας στη σαντιγί και το αποτέλεσμα είναι αφράτο και ελαφρύ.

Πόσες ώρες πρέπει να μείνει το cheesecake στο ψυγείο για να σφίξει καλά;

Το cheesecake πρέπει να μείνει στο ψυγείο τουλάχιστον 4 ώρες για να σφίξει καλά, αλλά ιδανικά καλύτερα να το αφήσετε όλη τη νύχτα για πιο σταθερό αποτέλεσμα.

Τι υφή πρέπει να έχει η μαρμελάδα κεράσι πριν απλωθεί στην επιφάνεια;

Η μαρμελάδα κεράσι πρέπει να έχει παχύρευστη και ελαφρώς γυαλιστερή υφή, ώστε να απλώνεται εύκολα στην επιφάνεια χωρίς να τρέχει ή να είναι πολύ υδαρής.

Πώς να καταλάβω ότι η μαρμελάδα έχει «δέσει» σωστά;

Για να καταλάβετε ότι η μαρμελάδα έχει «δέσει» σωστά: Όταν τη δοκιμάζετε στο κρύο πιάτο, δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή ή να τρέχει. Αν τραβήξετε κουταλιά και αφήσετε μια γραμμή με τη σπάτουλα, αυτή να παραμένει χωρίς να «σπάει» εύκολα. Η υφή της πρέπει να είναι παχύρευστη και κολλώδης, όχι νερουλή.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να αφαιρέσω το cheesecake από τη φόρμα χωρίς να χαλάσει;

Για να αφαιρέσετε το cheesecake από τη φόρμα χωρίς να χαλάσει: Βεβαιωθείτε ότι το cheesecake έχει παγώσει καλά στο ψυγείο. Περάστε ένα λεπτό μαχαίρι ή σπάτουλα γύρω από τα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει. Ανοίξτε προσεκτικά το αποσπώμενο τσέρκι ή αφαιρέστε το πλαίσιο της φόρμας. Αν δυσκολεύεστε, ζεστάνετε ελαφρά το εξωτερικό της φόρμας με ένα ζεστό πανί για λίγα δευτερόλεπτα. Έτσι διατηρείτε το σχήμα και την επιφάνεια του cheesecake ανέπαφα.

Πώς να τοποθετήσω τα φρέσκα κεράσια στην επιφάνεια για καλύτερη εμφάνιση;

Για καλύτερη εμφάνιση τοποθετήστε τα φρέσκα κεράσια στην επιφάνεια του cheesecake με αυτά τα tips: Καθαρίστε και αφαιρέστε καλά το κουκούτσι. Τοποθετήστε τα κεράσια ομοιόμορφα και με αραιά διαστήματα, ώστε να φαίνεται και η γέμιση από κάτω. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε κυκλικά ή σε γραμμές, ανάλογα με το στυλ που θέλετε. Για επιπλέον λάμψη, περάστε τα ελαφρά με λίγη μαρμελάδα ή ζελατίνη φρούτων. Έτσι το cheesecake σας θα δείχνει φρέσκο και εντυπωσιακό!

Μπορώ να ετοιμάσω το cheesecake από την προηγούμενη μέρα για καλύτερο αποτέλεσμα;

Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε το cheesecake από την προηγούμενη μέρα. Αφήστε το να σφίξει καλά στο ψυγείο και προσθέστε τα φρέσκα κεράσια ή τη μαρμελάδα λίγο πριν το σερβίρισμα για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα τους.

Υλικά

Για τη Βάση
Μπισκότα τύπου digestive
250 γρ.
100 γρ.
Για τη γέμιση
450 γρ.
Ζάχαρη άχνη
100 γρ.
Καψουλάκι βανίλια σκόνη
1
250 γρ.
Χυμός απο μισά λεμόνια μεσαίου μεγέθους
Για τη μαρμελάδα κεράσι
Λευκή ζάχαρη
65 γρ.
Κεράσια με το κουκούτσι τους
400 γρ.
Χυμός απο μισά λεμόνια μεσαίου μεγέθους
Νερό
75 ml
Για την κορυφή και κάτω απο τη γέμιση
Κεράσια χωρίς το κουκούτσι τους
800 γρ.