Cheesecake από τον Στέλιο Παρλιάρο
&format=jpg)
Υλικά
Υλικά για τη βάση
Μπισκότα digestive
|
250 γρ. |
---|---|
120 γρ. |
Υλικά για την κρέμα
700 γρ. | |
Ζάχαρη άχνη
|
70 γρ. |
250 γρ. |
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ
Συχνές ερωτήσεις για το cheesecake
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος/η ότι η βάση έχει στρωθεί σωστά;
Για να είστε σίγουροι ότι η βάση του cheesecake έχει στρωθεί σωστά, βεβαιωθείτε ότι είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο τον πάτο του ταψιού, χωρίς κενά ή ανωμαλίες. Πιέστε την καλά με τον πάτο ενός ποτηριού ή κουταλιού, ώστε να συμπιεστεί σταθερά, αλλά όχι υπερβολικά. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία και επίπεδη, και να μην κολλάει στο εργαλείο που χρησιμοποιείτε. Αν την τοποθετείτε στο ψυγείο, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και να μην θρυμματίζεται. Αν την ψήνετε, φροντίστε να βγει στέρεη και ελαφρώς χρυσαφένια στις άκρες.
Ποια είναι η ιδανική υφή του μπισκότου για τη βάση;
Η ιδανική υφή της βάσης για cheesecake είναι τραγανή αλλά όχι σκληρή, ελαφρώς βουτυράτη και συμπαγής ώστε να κρατά το σχήμα της χωρίς να γίνεται υπερβολικά πυκνή. Πρέπει να προσφέρει μια ευχάριστη αντίθεση στην κρεμώδη γέμιση, με λεπτή καραμελωμένη γεύση αν έχει ψηθεί. Συνήθως φτιάχνεται από μπισκότα τύπου digestive ή πτι-μπερ, αναμεμειγμένα με λιωμένο βούτυρο για να δώσουν σωστή συνοχή και πλούσια γεύση.
Χρειάζεται ψήσιμο η βάση με το μπισκότο και το βούτυρο;
Δεν χρειάζεται ψήσιμο η βάση με μπισκότο και βούτυρο. Απλώς ανακατεύετε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα πιέζετε καλά στο τσέρκι για να σταθεροποιηθεί η βάση πριν προσθέσετε την κρέμα.
Τι υφή πρέπει να έχει η κρέμα πριν την απλώσω πάνω από τη βάση;
Η κρέμα πρέπει να έχει σφιχτή και αφράτη υφή, παρόμοια με σαντιγί, ώστε να απλώνεται εύκολα και να διατηρεί το σχήμα της πάνω από τη βάση μπισκότου.
Χρειάζεται να κρυώσουν πρώτα τα υλικά πριν χτυπηθούν στο μίξερ;
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κρύα υλικά, ειδικά το τυρί κρέμα και την κρέμα γάλακτος, καθώς έτσι η κρέμα θα χτυπηθεί πιο εύκολα και θα πετύχετε καλύτερη υφή και σταθερότητα στο αποτέλεσμα.
Πόση ώρα να χτυπάω την κρέμα στο μίξερ;
Χτυπάτε την κρέμα στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να αποκτήσει υφή σφιχτής σαντιγί, συνήθως για 3-5 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του μίξερ σας. Προσέχετε να μην το παρακάνετε ώστε να μη «κόψει» η κρέμα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο καλούπι αντί για τσέρκι;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καλούπι με παρόμοιο μέγεθος, όπως φόρμα με αποσπώμενη βάση ή ταψάκι, αρκεί να είναι σταθερό και να σας επιτρέπει να βγάλετε εύκολα το γλυκό χωρίς να διαλυθεί η βάση και η κρέμα.
Γιατί το cheesecake πρέπει να μείνει 2 ώρες στο ψυγείο;
Το cheesecake πρέπει να μείνει 2 ώρες στο ψυγείο ώστε η κρέμα να σφίξει και να σταθεροποιηθεί πάνω στη βάση, εξασφαλίζοντας καλύτερη υφή και πιο εύκολο κόψιμο του γλυκού.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω διαφορετική μαρμελάδα από αυτήν που αναφέρεται;
Βεβαίως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαρμελάδα της αρεσκείας σας για να αλείψετε την επιφάνεια του cheesecake, ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο και τη γεύση που θέλετε να δώσετε στο γλυκό.
Πόσες μερίδες βγάζει το cheesecake με αυτό το τσέρκι;
Το cheesecake με το τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. βγάζει περίπου 8 με 10 μερίδες, ανάλογα με το πόσο μεγάλες κόβετε τις φέτες.
