Banoffee σε ποτήρι

Banoffee σε ποτήρι

2 ω 20 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Μοσχομυριστό, βουτυρένιο και κρεμώδες, με φυσικά απολαυστική γεύση απο αγνά υλικά. Μια συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/banoffee-se-potiri/

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό μίξερ τοποθετείτε τα μπισκότα, τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν τελείως τρίμμα και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτετε την τριμμένη κουβερτούρα μαζί με τα 70 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
  • Τοποθετείτε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε την ζάχαρη και την αφήνετε να λιώσει μέχρι να γίνει καραμέλα.
  • Προσθέτετε την ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει την υφή σάλτσας. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτετε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί με το μείγμα.
  • Αφήνετε την σάλτσα καραμέλας να κρυώσει καλά.
  • Στον κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε όλα τα υλικά για την κρέμα, το φρέσκο τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μία αφράτη κρέμα.
  • Τοποθετείτε την κρέμα σε ένα μπολ και την βάζετε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  • Την ώρα του σερβιρίσματος τοποθετείτε στα ποτήρια τα υλικά με την εξής σειρά, πρώτα το μπισκότο, από πάνω μία μικρή στρώση κρέμα, από πάνω την σάλτσα καραμέλας, από πάνω κρέμα, λίγη ακόμα σάλτσα καραμέλας, λίγες φέτες μπανάνας και τέλος πασπαλίζετε με την τριμμένη κουβερτούρα γάλακτος.

Συχνές ερωτήσεις για το banoffee σε ποτήρι

Πρέπει η κρέμα γάλακτος για την καραμέλα να είναι ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου;

Η κρέμα γάλακτος για την καραμέλα πρέπει να είναι ζεστή, ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία της καραμέλας και να αποφύγετε το “κόψιμο” ή το πιτσίλισμα.

Ποιο είδος μπισκότου βρώμης δίνει την καλύτερη υφή για τη βάση;

Για καλύτερη υφή στη βάση, προτιμήστε τραγανά μπισκότα βρώμης χωρίς πολύ υγρασία, ώστε να τρίβονται εύκολα και να δίνουν σταθερό αποτέλεσμα όταν αναμειχθούν με το βούτυρο.

Πώς μπορώ να σταθεροποιήσω την κρέμα αν είναι πολύ ρευστή μετά το χτύπημα;

Αν η κρέμα είναι πολύ ρευστή μετά το χτύπημα, βάλτε την στο ψυγείο για 30–60 λεπτά να σφίξει. Αν χρειαστεί, μπορείτε να την ξαναχτυπήσετε ελαφρώς για να αποκτήσει πιο σταθερή υφή.

Πόση ώρα πρέπει να παγώσει η κρέμα στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα;

Η κρέμα πρέπει να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα, ώστε να σταθεροποιηθεί σωστά και να διατηρήσει το σχήμα της στο ποτήρι.

Πώς αποφεύγω το μαύρισμα της μπανάνας

Για να αποφύγετε το μαύρισμα της μπανάνας, κόψτε τη σε φέτες λίγο πριν το σερβίρισμα και ραντίστε τη με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για να διατηρήσει το χρώμα της.

Μπορώ να ετοιμάσω το γλυκό από την προηγούμενη μέρα χωρίς να χάσει την υφή του;

Μπορείτε να ετοιμάσετε το γλυκό από την προηγούμενη μέρα, αρκεί να το διατηρήσετε στο ψυγείο χωρίς τις φρέσκες μπανάνες. Προσθέστε τις μπανάνες και την τριμμένη κουβερτούρα λίγο πριν το σερβίρισμα για καλύτερη υφή και εμφάνιση.

Πώς φτιάχνω σάλτσα καραμέλας χωρίς να “κόψει” ή να κρυσταλλώσει;

Για να φτιάξετε σάλτσα καραμέλας χωρίς να “κόψει” ή να κρυσταλλώσει, λιώστε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά χωρίς να την ανακατεύετε μέχρι να γίνει χρυσαφένια καραμέλα. Προσθέστε τη ζεστή κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, και στο τέλος το βούτυρο, αφού αποσύρετε από τη φωτιά.

Ποια είναι η σωστή σειρά στρωμάτων στο ποτήρι για τέλεια παρουσίαση;

Η σωστή σειρά στρωμάτων για τέλεια παρουσίαση είναι: μπισκότο στη βάση, λίγη κρέμα, σάλτσα καραμέλας, ξανά κρέμα, λίγη ακόμα καραμέλα, φέτες μπανάνας και τέλος τριμμένη κουβερτούρα.

Μπορεί η σάλτσα καραμέλας να φυλαχθεί στο ψυγείο και για πόσο;

Ναι, η σάλτσα καραμέλας μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως 3–4 μέρες. Πριν τη χρήση, ζεστάνετέ τη ελαφρώς και ανακατέψτε καλά.

Υπάρχει εναλλακτική χωρίς ζάχαρη για την κρέμα ή τη σάλτσα καραμέλας;

Για εναλλακτική χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικά όπως στέβια ή ερυθριτόλη στη θέση της ζάχαρης στην κρέμα και στη σάλτσα καραμέλας, αλλά προσέξτε ότι η υφή και η γεύση μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς.

Υλικά

Για το μπισκότο
Μπισκότα βρώμης
200 γρ.
Κουβερτούρα τριμμένη
40 γρ.
70 γρ.
Για την κρέμα καραμέλας
Ζάχαρη
125 γρ.
Κρέμα γάλακτος ζεστή
200 γρ.
70 γρ.
Για την κρέμα
250 γρ.
200 γρ.
Ζάχαρη άχνη
3 κ.σ.
Για το σερβίρισμα
Μπανάνες κομμένες σε φέτες
2
Λίγη τριμμένη κουβερτούρα γάλακτος