Χαλβάς πανακότα με κόκκινα φρούτα

Χαλβάς πανακότα με κόκκινα φρούτα

8 40
Ένα γλύκισμα που «παντρεύει» το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Ο κλασικός χαλβάς, μαζί με μια δροσερή πανακότα βανίλιας και φλογάτα κόκκινα φρούτα είναι ένα ονειρεμένο γλυκό. Μπορείτε να το φτιάξετε για γιορτινό τραπέζι ή ακόμη και σαν πρωτότυπη τούρτα γενεθλίων. Μια συνταγή από την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-xalvas-panakota/

Εκτέλεση

Για την πανακότα
  • Βάζετε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί. Στύβετε καλά τις ζελατίνες και τις ρίχνετε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσουν και αφήνετε στην άκρη.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν αφήνετε να βράσει. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη βανίλια και χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ρίχνετε το γάλα με τις λιωμένες ζελατίνες. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει.
  • Μεταφέρετε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Για τον χαλβά
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και το σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει.
  • Ρίχνετε το σιμιγδάλι πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρετε για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα.
  • Προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό* και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει τα υγρά και να στεγνώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει.
Για τη συναρμολόγηση
  • Τοποθετείτε ένα τσέρκι διαμέτρου 28-30 εκ. σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αδειάζετε εκεί τον χαλβά. Πιέζετε με ένα κουτάλι για να γίνει συμπαγής.
  • Βγάζετε την κρέμα από το ψυγείο και την αδειάζετε επάνω στον χαλβά.
  • Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 8ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ). Αφαιρείτε το τσέρκι και στολίζετε με κόκκινα φρούτα.
Τα μυστικά της συνταγής

Μόλις ρίξετε τη ζάχαρη και το νερό, θα δημιουργηθεί ένα πολύ υγρό μείγμα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το μείγμα σιγά σιγά θα πήξει.

Υλικά

Για τον χαλβά
200 γρ.
Σπορέλαιο
30 ml
Σιμιγδάλι ψιλό
360 γρ.
Ζάχαρη
500 γρ.
Νερό
850 ml
Για την πανακότα
Γάλα
150 ml
Ζελατίνη (των 2 γρ.)
6 φύλλα
800 ml
Ζάχαρη
200 γρ.
Εκχύλισμα απο βανίλια
1 κ.σ.
Για την επιφάνεια
Κόκκινα φρούτα