Τούρτα banoffee

Τούρτα banoffee

1 20
Χρόνος προετοιμασίας 20
Ένα πανέμορφο γλύκισμα που συνδυάζει όλα τα στοιχεία του banoffee σε μια εντυπωσιακή τούρτα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φουντούκια (ή όποιον άλλο ξηρό καρπό αγαπάτε) και στο κέικ. Μια συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tourta-banoffee/

Εκτέλεση

Για το κέικ
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο και βουτυρώνετε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. Στρώνετε στη βάση με αντικολλητικό χαρτί και την αφήνετε στην άκρη.
  • Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να αφρατέψουν. Ρίχνετε το γάλα και χτυπάτε για 1 λεπτό ακόμη.
  • Σταματάτε το μίξερ, βάζετε σε ένα κόσκινο το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη κανέλα τα ρίχνετε πασπαλιστά στο μίγμα. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα. Τέλος, ρίχνετε την μπανάνα και ανακατεύετε απαλά. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα. Δοκιμάζετε με ένα σουβλί αν το κέικ έχει ψηθεί και βγάζετε από το φούρνο. Το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά και το ξεφορμάρετε σε σχάρα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για την καραμέλα
  • Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τη βανίλια, σε μια κατσαρολίτσα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, αφήνοντας τη ζάχαρη να λιώσει εντελώς, ανακατεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερο για να αποφύγετε το πιτσίλισμα της ζάχαρης στα πλαϊνά της κατσαρόλας (αυτό θα κάνει τη σάλτσα πιο κοκκώδη).
  • Αφού λιώσει η ζάχαρη, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και συνεχίζετε το βρασμό ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να πάρει ένα σκουροκόκκινο χρώμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
Για την βουτυρόκρεμα
  • Βάζετε το μαλακωμένο βούτυρο στον κάδο της κουζινομηχανής και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να φουσκώσει και να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε σταδιακά και εναλλάξ την άχνη και το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Τέλος ρίχνετε τη βανίλια και την μπανάνα και ανακατεύετε απαλά.
Για την επικάλυψη και τη συναρμολόγηση
  • Βάζετε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη και σφιχτή σαντιγί. Μεταφέρετε την σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και την αφήνετε στην άκρη.
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι, κόβετε το κέικ σε δύο δίσκους. Απλώνετε την βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του πρώτου δίσκου και προσθέτετε μια ποσότητα από την σάλτσα καραμέλας. Σκεπάζετε με τον δεύτερο δίσκο κέικ και καλύπτετε ολόκληρη την τούρτα με την σαντιγί. Απλώνετε την υπόλοιπη σάλτσα καραμέλας και στολίζετε με τα καβουρδισμένα φουντούκια.

Υλικά

Για το κέικ
250 γρ.
Ζάχαρη
350 γρ.
Γάλα
250 ml
Αυγά μεγάλα
4
Μπανάνα μεγάλη κομμένη σε μικρά κομμάτια
1
Κανέλα σκόνη
1 κ.γ.
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ.
Μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ.
Για την καραμέλα
250 γρ.
Ζάχαρη μαύρη
200 γρ.
120 γρ.
Βανίλια
1 κ.γ.
Αλάτι θαλασσινό
1 πρέζα
Για την γέμιση
130 γρ.
Ζάχαρη άχνη
200 γρ.
Γάλα
1 κ.σ.
1 μπανάνες ψιλοκομμένη
Εκχύλισμα βανίλια
½ κ.γ.
Για την επικάλυψη
200 γρ.
Καβουρδισμένα φουντούκια για το στόλισμα