Σμυρνέικα κουλουράκια

Σμυρνέικα κουλουράκια

50 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Λαχταριστά παραδοσιακά κουλουράκια, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, απο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-smyrneika-koulourakia/

Εκτέλεση

  • Τοποθετείτε στον κάδο ενός μίξερ το βούτυρο μαζί με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάτε, με το φτερό, μέχρι να ασπρίσουν καλά και να αφρατέψουν αρκετά. Προσθέτετε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  • Προσθέτετε τη βανίλια μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ και τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα, σε χαμηλή ταχύτητα, για περίπου 1 λεπτό. Σε ένα μπολ τοποθετείτε το αλεύρι μαζί με το baking powder και ανακατεύετε καλά.
  • Προσθέτετε σε 2-3 δόσεις το αλεύρι, συνεχίζοντας με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη. Αποσύρετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την τυλίγετε με μία μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια των 30 γραμμαρίων, τα πλάθετε σε κορδόνια, και τα τυλίγετε δίνοντας το σχήμα ενός τελικού σίγμα. Σε ένα μπολάκι τοποθετείτε τους κρόκους για την επάλειψη μαζί με τις 2 κουταλιές νερό και ανακατεύετε καλά.
  • Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα περνάτε με ένα πινέλο καλά με τους κρόκους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C, στον αέρα, για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Υλικά

Ζάχαρη άχνη
110 γρ.
250 γρ.
Μπέικιν πάουντερ
4 γρ.
Αυγό
1
Βανίλια σκόνη
½ πρέζα
Πορτοκάλι (ξύσμα)
1
Κονιάκ
20 ml
Μαστίχα
1 γρ.
Αλεύρι μαλακό
435 γρ.
Για την επάλειψη
Κρόκος αυγού
1
Νερό
1 κ.σ.