Μπαμπαδάκια με ανανά και μέλι

Μπαμπαδάκια με ανανά και μέλι

4 45
Τα μπαμπαδάκια (baba au rum) έχουν μεγάλη ιστορία και τα αγαπούν πολλοί οι γάλλοι. Στην Ελλάδα ήταν το αγαπημένο γλυκό τις δεκαετίες ’60 και ’70. Μικρά, σιροπιαστά γλυκάκια με άρωμα από το δυνατό ρούμι που απαραίτητα συνοδεύονται με σαντιγί. Μια συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
  • Βάζετε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύετε για 1 λεπτό με τον γάντζο. Προσθέτετε τα αυγά συνεχίζοντας να αναμειγνύετε τα υλικά μέχρι να ενωθούν. Προσθέτετε το αλάτι και ξεκινάτε να ρίχνετε τους κύβους βουτύρου. Στην αρχή η ζύμη θα είναι αρκετά στεγνή, αλλά όσο προσθέτετε το βούτυρο θα αρχίσει να γίνεται μαλακή και ομοιογενής. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 10-15 λεπτά.
  • Αφήνετε τη ζύμη για 2 ώρες να φουσκώσει. Δεν είναι απαραίτητο να τη σκεπάσετε με μεμβράνη.
  • Μετά από τις 2 ώρες ξεφουσκώνετε με τα χέρια σας τη ζύμη και την χωρίζετε σε 6-8 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που έχετε. Τα μεταφέρετε στις φόρμες τους και τα αφήνετε και πάλι 2 ώρες να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Ψήνετε τα μπαμπαδάκια για 25 λεπτά. Aποσύρετε από το φούρνο και βγάζετε τα μπαμπαδάκια σε σχάρα να κρυώσουν. Τα τοποθετείτε στον σβηστό φούρνο για να στεγνώσουν καλά. Ιδανικά, τα φτιάχνετε την προηγούμενη ημέρα και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για να στεγνώσουν καλά.
Για το σιρόπι
  • Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και αφήνετε να πάρει βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνετε να βράση για 3 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Ρίχνετε μέλι και το ρούμι και ανακατεύετε. Αδειάζετε το σιρόπι σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνετε τα μπαμπαδάκια. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για 30 λεπτά γυρίζοντας τα τακτικά για να τραβήξουν όσο περισσότερο σιρόπι γίνεται.
Για το σερβίρισμα
  • Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί. Μεταφέρετε τη σαντιγί σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και στολίζετε τα μπαμπαδάκια. Μοιράζετε τον ανανά, ραντίζετε με μέλι και σερβίρετε.

Υλικά

Για τη ζύμη
Αλεύρι τσουρεκιού
200 γρ.
Ζάχαρη
20 γρ.
Του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι
Μαγιά νωπή
10 γρ.
2 αυγά
Βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
60 γρ.
Για το σιρόπι
Νερό
500 ml
Ζάχαρη
200 γρ.
Της σούπας μέλι
2 κουταλιές
Ρούμι
40 ml
Χυμός απο λεμόνια (½ λεμόνι)
Για το σερβίρισμα
100γρ. ανανά σε φυσικό χυμό από κονσέρβα, ψιλοκομμένο
Arla κρέμα γάλακτος καλά παγωμένη
200 ml
Της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά
Μέλι για το σερβίρισμα