Κρέμα γιαουρτιού με λάιμ & καβουρδισμένα αμύγδαλα

2 ω 20 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Κρέμα γιαουρτιού με λάιμ & καβουρδισμένα αμύγδαλα

Ένα λαχταριστό επιδόρπιο με ελαφριά γεύση και υπέροχο άρωμα. Μια απολαυστική συνταγή απο τον Αλέξανδρο Παπανδρέου.

  • Arla
  • Συνταγές
  • Κρέμα γιαουρτιού με λάιμ & καβουρδισμένα αμύγδαλα

Υλικά

Γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ.
200 γρ.
Ζάχαρη άχνη
80 γρ.
Εκχύλισμα από βανίλια
1 κ.γ.
Ξύσμα απο 1 λάιμ
Χυμός λάιμ
1 κ.σ.

Για τα αμύγδαλα

Αμύγδαλα ψίχα
160 γρ.
Φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι
Λίγα φύλλα από μέντα

Εκτέλεση

  • Στο κάδο ενός μίξερ τοποθετείτε την κρέμα γάλακτος μαζί με το στραγγιστό γιαούρτι, και με το σύρμα τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Στην μέση της διαδικασίας αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε το ξύσμα λάιμ, τον χυμό λάιμ, το εκχύλισμα βανίλιας και την άχνη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να είναι έτοιμη η κρέμα.
  • Τοποθετείτε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα αμύγδαλα να καβουρδιστούν. Όταν τα αμύγδαλα πάρουν ωραίο χρώμα και βγάλουν τα έλαια τους, τα αποσύρετε από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα γουδί μαζί με το ροζ πιπέρι και τα θρυμματίζετε. Τοποθετείτε την κρέμα σε ατομικά ποτηράκια και σερβίρετε την κρέμα γιαουρτιού με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα από πάνω και λίγα φύλλα δυόσμου.

Συχνές ερωτήσεις για την Κρέμα γιαουρτιού με λάιμ & καβουρδισμένα αμύγδαλα

Πώς φτιάχνω αφράτη κρέμα γιαουρτιού;

Για να φτιάξετε αφράτη κρέμα γιαουρτιού, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με το στραγγιστό γιαούρτι σε μίξερ μέχρι να αρχίσουν να αφρατεύουν. Στη μέση της διαδικασίας προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, τη βανίλια και την άχνη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και να αποκτήσει ελαφριά, βελούδινη υφή.

Πώς καβουρδίζω σωστά τα αμύγδαλα;

Για να καβουρδίσετε σωστά τα αμύγδαλα, τοποθετήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς λάδι ή βούτυρο. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρετέ τα αμέσως από το τηγάνι για να μη συνεχίσουν το ψήσιμο και καούν.

Μπορώ να ετοιμάσω την κρέμα από πριν;

Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε την κρέμα γιαουρτιού μερικές ώρες νωρίτερα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο σκεπασμένη, ώστε να διατηρήσει τη φρεσκάδα και την υφή της. Συνιστάται να προσθέσετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα φύλλα μέντας λίγο πριν το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά και αρωματικά.

Είναι η κρέμα γιαουρτιού με λάιμ ελαφρύ επιδόρπιο;

Ναι, η κρέμα γιαουρτιού με λάιμ είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο, καθώς συνδυάζει στραγγιστό γιαούρτι με κρέμα γάλακτος, προσφέροντας κρεμώδη υφή χωρίς να είναι υπερβολικά βαρύ. Το άρωμα και η οξύτητα του λάιμ χαρίζουν δροσιά, ενώ η γλυκύτητα από την άχνη ζάχαρη ισορροπεί τη γεύση, κάνοντάς το ιδανικό κλείσιμο για ένα γεύμα.

Πόσες μερίδες βγάζει η συνταγή;

Η συνταγή βγάζει περίπου 4 μερίδες, ιδανικές για ατομικά ποτηράκια επιδορπίου. Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα ανάλογα με το μέγεθος των ποτηριών ή μπολ που θα χρησιμοποιήσετε για το σερβίρισμα.

Μπορώ να αντικαταστήσω το λάιμ με λεμόνι;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάιμ με λεμόνι, καθώς δίνει επίσης φρεσκάδα και ελαφριά οξύτητα στην κρέμα. Η γεύση θα είναι λίγο πιο απαλή και λιγότερο αρωματική σε σχέση με το λάιμ, αλλά το αποτέλεσμα θα παραμείνει δροσερό και ευχάριστο.

Είναι η συνταγή κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη;

Η συνταγή, όπως είναι, δεν είναι κατάλληλη για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει γιαούρτι στραγγιστό και κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, μπορείτε να την προσαρμόσετε εύκολα χρησιμοποιώντας γιαούρτι και κρέμα γάλακτος χωρίς λακτόζη, ώστε να απολαύσετε το ίδιο δροσερό και κρεμώδες αποτέλεσμα χωρίς ενόχληση.

Μπορώ να την κάνω vegan;

Ναι, μπορείτε να κάνετε τη συνταγή vegan αντικαθιστώντας το στραγγιστό γιαούρτι με φυτικό γιαούρτι (π.χ. από καρύδα ή σόγια) και την κρέμα γάλακτος με φυτική κρέμα (όπως καρύδας ή αμυγδάλου). Βεβαιωθείτε επίσης ότι η γλυκαντική ύλη που θα χρησιμοποιήσετε είναι φυτικής προέλευσης. Έτσι θα έχετε ένα εξίσου δροσερό και κρεμώδες επιδόρπιο χωρίς ζωικά προϊόντα.

Είναι κατάλληλη για διαβητικούς;

Η κρέμα γιαουρτιού με λάιμ περιέχει ζάχαρη και δεν είναι ιδανική για διαβητικούς. Μπορεί να γίνει πιο φιλική αν χρησιμοποιηθεί γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

Πώς σερβίρεται ιδανικά η κρέμα γιαουρτιού;

Ιδανικά σερβίρεται σε ατομικά ποτηράκια ή μπολάκια, με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και λίγα φύλλα δυόσμου από πάνω για γεύση και διακόσμηση.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-krema-giaourtiou-me-lime/