Κορμός σοκολατένιος

Κορμός σοκολατένιος

2 25
Ο κορμός, και μάλιστα, ο σοκολατένιος, είναι το παραδοσιακό γλύκισμα των Χριστουγέννων για τους Γάλλους. Δείτε αυτή την εκπληκτική συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-kormos-sokolatenios/

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και την αφήνετε στην άκρη.
  • Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζετε τους κρόκους, το βούτυρο και τη μισή ποσότητας ζάχαρης στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτετε κοσκινισμένα το αλεύρι και το κακάο και χτυπάτε για 2 λεπτά ακόμη. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ, καθαρίζετε τον κάδο και τον επαναφέρετε στο μίξερ. Ρίχνετε τα ασπράδια και το αλάτι και ξεκινάτε να χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να να δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα προσθέτετε βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθεί στη μαρέγκα και να την κάνει λεία και γυαλιστερή.
  • Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε την μαρέγκα σταδιακά και σε δόσεις στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Αδειάζετε το μείγμα στη λαμαρίνα και ισιώνετε για να είναι παντού ισόπαχο. Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
  • Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και αμέσως το αναποδογυρίζετε σε μια καθαρή πετσέτα. Αφαιρείτε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνετε μέχρι να κρυώσει.
Για την κρέμα
  • Βάζετε την κρέμα γάλακτος και την άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη σαντιγί.
  • Σε ένα μπολ βάζετε το τυρί κρέμα, την λιωμένη κουβερτούρα και τη βανίλια και δουλεύετε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα. Προσθέτετε σε 3 δόσεις την σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Υλικά

Για το παντεσπάνι
Αυγά μεγάλα
4
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ.
Κακάο άγλυκο
20 γρ.
50 γρ.
Ζάχαρη
100 γρ.
Αλάτι
1 πρέζα
Για την κρέμα σοκολάτας
250 γρ.
250 ml
Ζάχαρη άχνη
50 γρ.
Κουβερτούρα καλής ποιότητας, λιωμένη και κρυωμένη
100 γρ.
Εκχύλισμα βανίλια
1 κουταλάκι