Τούρτα banoffee
&format=jpg)
Ένα πανέμορφο γλύκισμα που συνδυάζει όλα τα στοιχεία του banoffee σε μια εντυπωσιακή τούρτα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε φουντούκια (ή όποιον άλλο ξηρό καρπό αγαπάτε) και στο κέικ. Μια συνταγή της ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Υλικά
Για το κέικ
250 γρ. | |
Ζάχαρη
|
350 γρ. |
Γάλα
|
250 ml |
Αυγά μεγάλα
|
4 |
Μπανάνα μεγάλη κομμένη σε μικρά κομμάτια
|
1 |
Κανέλα σκόνη
|
1 κ.γ. |
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
|
500 γρ. |
Μπέικιν πάουντερ
|
1 κ.γ. |
Για την καραμέλα
250 γρ. | |
Ζάχαρη μαύρη
|
200 γρ. |
120 γρ. | |
Βανίλια
|
1 κ.γ. |
Αλάτι θαλασσινό
|
1 πρέζα |
Για την γέμιση
130 γρ. | |
Ζάχαρη άχνη
|
200 γρ. |
Γάλα
|
1 κ.σ. |
1 μπανάνες ψιλοκομμένη
|
|
Εκχύλισμα βανίλια
|
½ κ.γ. |
Για την επικάλυψη
200 γρ. | |
Καβουρδισμένα φουντούκια για το στόλισμα
|
Εκτέλεση
Για το κέικ
Για την καραμέλα
Για την βουτυρόκρεμα
Για την επικάλυψη και τη συναρμολόγηση
Συχνές ερωτήσεις για την Tούρτα Banoffee
Πώς καταλαβαίνω ότι το κέικ έχει ψηθεί σωστά;
Μπορείτε να ελέγξετε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα σουβλί ή μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν κολλάει ζύμη πάνω στο εργαλείο, χρειάζεται λίγο ακόμα ψήσιμο.
Πώς φτιάχνω σωστά την καραμέλα χωρίς να κρυσταλλώσει;
Για να φτιάξετε καραμέλα χωρίς κρυστάλλους: Χρησιμοποιήστε καθαρή κατσαρόλα και ανακατεύετε όσο λιγότερο γίνεται στην αρχή. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αυξήστε σε μέτρια θερμοκρασία και βράστε μέχρι να σκουρύνει. Προσθέστε βούτυρο ή κρέμα στο τέλος για βελούδινη υφή.
Ποια είναι η σωστή υφή της βουτυρόκρεμας;
Η βουτυρόκρεμα πρέπει να είναι αφράτη, κρεμώδης και ελαφριά. Δεν πρέπει να είναι σφιχτή ή κολλώδης, αλλά να απλώνεται εύκολα και να διατηρεί το σχήμα της όταν τη βάζετε πάνω στο κέικ.
Πώς κόβω το κέικ ομοιόμορφα για να το γεμίσω;
Χρησιμοποιήστε ένα πριονωτό μαχαίρι και κόψτε το κέικ σε δύο δίσκους οριζόντια, κρατώντας το μαχαίρι σταθερό. Περιστρέψτε απαλά το κέικ ενώ κόβετε για να έχετε ίσιο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Πόσες μερίδες βγάζει η συνταγή;
Η συνταγή βγάζει περίπου 9 μερίδες.
Μπορώ να φτιάξω την τούρτα από την προηγούμενη μέρα;
Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε την τούρτα από την προηγούμενη μέρα. Αποθηκεύστε την στο ψυγείο καλυμμένη, ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα της κρέμας και της σαντιγί.
Περιέχει η συνταγή γλουτένη;
Ναι, η συνταγή περιέχει γλουτένη, καθώς το κέικ φτιάχνεται με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Μπορώ να μειώσω τη ζάχαρη στη συνταγή;
Ναι, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη, αλλά η υφή και η γεύση του κέικ και της καραμέλας μπορεί να γίνουν πιο ήπια. Μια μείωση έως 20–25% είναι συνήθως ασφαλής χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά το αποτέλεσμα.
Πόση πρωτεΐνη περιέχει περίπου ένα κομμάτι;
Κάθε κομμάτι κέικ με μπανάνα και βουτυρόκρεμα περιέχει περίπου 6 γρ. πρωτεΐνης, κυρίως από τα αυγά και το γάλα.
Πώς μπορώ να προσαρμόσω τη συνταγή ώστε να είναι πιο “fit friendly”;
Για να κάνετε τη συνταγή πιο “fit friendly”, μπορείτε να: Αντικαταστήσετε μέρος ή όλη τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. στέβια, ερυθριτόλη). Χρησιμοποιήσετε ελαφριά κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι αντί για βούτυρο στη βουτυρόκρεμα. Μειώσετε το βούτυρο στο κέικ και προσθέσετε πουρέ μπανάνας για υγρασία. Περιορίσετε την ποσότητα καραμέλας ή τη σερβίρετε ξεχωριστά. Προσθέσετε αλεύρι ολικής ή βρώμης αντί για κανονικό αλεύρι για περισσότερες φυτικές ίνες.
