Αρμενοβίλ

Αρμενοβίλ

8 30
Διάσημο γλύκισμα των δεκαετιών ’70 και ’80, που «αιωρείται» ανάμεσα στο παγωτό και το semifreddo. Κομμάτια καραμέλας με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ανάλαφρες μαρέγκες και σάλτσα σοκολάτας. Μια υπέροχη συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-armenonville/

Εκτέλεση

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
  • Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και τη ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς.
  • Ανακατεύετε και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα ταψάκι, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Την απλώνετε με μια σπάτουλα και την αφήνετε να κρυώσει και να σκληρύνει.
  • Σκεπάζετε το μείγμα με αντικολλητικό χαρτί και «χτυπάτε» με τον μπάτη ή με ξύλινο πλάστη μέχρι να σπάσει η καραμέλα και να θρυμματιστούν οι ξηροί καρποί.
Για το παγωτό
  • Βάζετε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να σφίξει και να δημιουργηθούν απαλές κορυφούλες.
  • Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε στο μπολ τη βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σπάτε με τα χέρια σας τις μαρέγκες και τις προσθέτετε στο μπολ.
  • Κρατάτε 2 κουταλιές από τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και ρίχνετε τους υπόλοιπους στο μπολ με την κρέμα. Τέλος, προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε με μια μαρίζ μέχρι να σκορπίσουν τα υλικά στην κρέμα.
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα στρωμένη με μεμβράνη, σκεπάζετε καλά και το βάζετε στην κατάψυξη για 8 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
  • Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Βάζετε τη σοκολάτα σε ένα μπολ, προσθέτετε τη καυτή κρέμα και το σπορέλαιο και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σάλτσα.
Για το σερβίρισμα
  • Βγάζετε το παγωτό από το ψυγείο και αναποδογυρίζετε σε μια μακρόστενη πιατέλα. Πασπαλίζετε με την καραμέλα που έχω κρατήσει, και τα λίγα φυστίκια Αιγίνης. Ραντίζετε με τη σοκολάτα και κόβετε σε κομμάτια. Σερβίρετε αμέσως.

Υλικά

Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
Ζάχαρη
150 γρ.
Καβουρδισμένα αμύγδαλα
100 γρ.
Καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης
60 γρ.
Για το παγωτό
600 γρ.
Εκχύλισμα βανίλια
1 κουταλάκι
Ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
1 συσκευασία
Μαρεγκάκια
10
Σταγόνες σοκολάτα
100 γρ.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Σοκολάτα, ψιλοκομμένη
100 γρ.
100 ml
Σπορέλαιο
1 κουταλάκι
Για το σερβίρισμα
Φιστίκια, τριμμένα