Σπαγγέτι καρμπονάρα με μανιτάρια

30 λεπ
Σπαγγέτι καρμπονάρα με μανιτάρια

Η καρμπονάρα με μανιτάρια , συνδυάζει τα πλούσια αρώματα των μανιταριών με την τραγανή υφή των αμυγδάλων, όλα καλυμμένα με μια βελούδινη σάλτσα από τριμμένα κίτρινα τυριά. Αυτή η συνταγή αναδεικνύει την ουσία της ιταλικής κουζίνας, προσθέτοντας μια δημιουργική και γευστική νότα. Βάλτε την ποδιά σας και ετοιμαστείτε να φτιάξετε ένα πιάτο ζυμαρικών που θα γίνει αγαπημένη προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Υλικά

Σπαγγέτι

Νερό
3 λ.
Χοντρό αλάτι
1 κ.σ.
Ζυμαρικά σπαγγέτι
400 γρ.

Σοταρισμένα μανιτάρια

Ελαιόλαδο
2 κ.γ.
Μανιτάρια κομμένα στη μέση και σε τέταρτα
450 γρ.
Αμύγδαλα αλατισμένα ή καπνιστά, χοντροκομμένα
75 γρ.
Μικρές σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένες
2
Χοντρό αλάτι
½ κ.γ.

Σάλτσα

Αυγά
2
75 γρ.
250 ml
Νερό από τα ζυμαρικά
200 ml
Δέσμες φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσα, σε λεπτές φέτες (περίπου 200 γρ.)
2

Γαρνιτούρα

Φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσινο μέρος φρέσκων κρεμμυδιών/πράσων, ψιλοκομμένα
Χοντροτριμμένο μαύρα πιπέρι

Εκτέλεση

Σπαγγέτι

  • Βράστε νερό με αλάτι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα.
  • Μαγειρέψτε τα σπαγγέτι για περίπου 9 λεπτά, μέχρι να είναι τρυφερά αλλά ακόμα σφιχτά (αλ ντέντε).
  • Κρατήστε 200 ml από το νερό των ζυμαρικών.
  • Στραγγίστε τα σπαγγέτι σε σουρωτήρι.

Σοταρισμένα μανιτάρια

  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
  • Σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να στεγνώσουν.
  • Προσθέστε τα αμύγδαλα, το σκόρδο και το αλάτι και αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση.

Σάλτσα και συνδυασμός

  • Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τα αυγά με το τριμμένο τυρί.
  • Βράστε την κρέμα γάλακτος μαζί με το νερό των ζυμαρικών στην κατσαρόλα των ζυμαρικών. Προσθέστε τα σπαγγέτι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε καλά.
  • Ρίξτε το μείγμα αυγών-τυριού πάνω στα ζυμαρικά. Ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν και να ζεσταθούν όλα ομοιόμορφα.

Συναρμολόγηση

  • Μοιράστε τα σπαγγέτι με τη σάλτσα σε 4 ζεστά, βαθιά πιάτα.
  • Τοποθετήστε από πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα σχοινόπρασα, φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσα και χοντροτριμμένο πιπέρι.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Συχνές ερωτήσεις για την καρμπονάρα με μανιτάρια

Πώς να αποθηκεύσετε και να ξαναζεστάνετε την καρμπονάρα με μανιτάρια

Παρόλο που η μανιταρόκαρμπονάρα απολαμβάνεται καλύτερα φρέσκια, μπορείτε να φυλάξετε τα περισσεύματα στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως 2 ημέρες. Αποφύγετε την κατάψυξη, καθώς η σάλτσα μπορεί να διαχωριστεί. Για να τη ξαναζεστάνετε, ζεστάνετέ την σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό, γάλα ή κρέμα γάλακτος. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει ομοιόμορφο ζέσταμα και διατηρεί την κρεμώδη υφή της σάλτσας, χωρίς να γίνει σαν ομελέτα. Αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και την υφή.

Τι να κάνετε αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή

Αν η σάλτσα σας είναι πολύ πηχτή, προσθέστε σταδιακά λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχετε κρατήσει. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια λεία σάλτσα που θα αγκαλιάζει ομοιόμορφα τα σπαγγέτι. Ανακατεύετε έντονα ώστε η σάλτσα να καλύψει καλά όλη την ποσότητα των ζυμαρικών.

Μπορώ να ετοιμάσω την καρμπονάρα με μανιτάρια νωρίτερα;

Η μανιταρόκαρμπονάρα απολαμβάνεται καλύτερα φρέσκια. Ωστόσο, μπορείτε να σοτάρετε τα μανιτάρια, να τρίψετε τα τυριά και να ψιλοκόψετε τα λαχανικά νωρίτερα. Αποθηκεύστε τα ξεχωριστά σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να φτιάξετε το πιάτο. Τα ζυμαρικά και η σάλτσα είναι καλύτερο να παρασκευάζονται λίγο πριν το σερβίρισμα, για να διατηρηθεί η γεύση και η υφή στο καλύτερό τους επίπεδο.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/spaggeti-karmponara-me-manitaria/