Arla Emmental

To Emmental είναι ένα απαλό και γευστικό ελβετικό τυρί με επίγευση φουντουκιού.

Πήρε το όνομά του απο την κοιλάδα Emme στην ελβετική επαρχία της Βέρνης στην οποία υπήρχε παραγωγή τυριού με παράδοση που ξεκινάει απο το 1450.

Το Emmental παρασκευαζόταν επι αιώνες απο βοσκούς στην κοιλάδα Senne, οι οποίοι περνούσαν τα καλοκαίρια ψηλά στις Άλπεις με τα κοπάδια τους. Χρησιμοποιούσαν τις καλύβες τους ως τυροκομεία και μετέφεραν το τυρί απο τα βουνά στις αγορές των κοιλάδων, με γαϊδουράκια. 


ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ 

Τον καιρό εκείνο τα τυριά δεν είχαν το ίδιο μέγεθος όπως σήμερα. Τον 16ο αιώνα, οι βοσκοί παρήγαγαν μεγαλύτερα τυριά τα οποία κρατούσαν περισσότερο, επιτρέποντάς τους την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης του τυριού. Ένας άλλος λόγος για το μεγάλο μέγεθος των τυριών τότε, ήταν ο δασμός ανα τυρί που είχε επιβάλλει η Γαλλία για τα εισαγόμενα τυριά. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη μεταφοράς της παραγωγής του τυριού απο τα βουνά, στα μεγάλα και σύγχρονα τυροκομεία των πόλεων.

Το αυθεντικό τυρί Emmental παράγεται στην Ελβετία και φέρει το αντίστοιχο κόκκινο σήμα στην επιφάνειά του. Αντίγραφα των αυθεντικών τυριών Emmental, παρασκευάζονται σε σχεδόν όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχουν μονάδες παραγωγής τυριού. Το δανέζικο Emmental είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα.

Το τυρί Arla Emmentaler, παρασκευάζεται στο Allgau της νότιας Γερμανίας. Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο στον πάγκο των τυριών σε συσκευασία των 2,5 κιλών.