Μύες και αντιγήρανση

Η προπόνηση δύναμης και η σημασία της όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. 

Η τάση είναι να συνδέουμε τους μύες μόνο με τη δύναμη ή την εμφάνιση, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ρόλος τους είναι πολύ πιο θεμελιώδης.

Ως το μεγαλύτερο ενδοκρινικό όργανο του σώματός μας, οι σκελετικοί μύες (ο τύπος κάτω από το δέρμα μας που μπορούμε να δούμε και να έχουμε τον έλεγχο) καθορίζουν κάθε πτυχή της υγείας και της γήρανσής μας. 

  • Ελέγχουν αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας. 
  • Επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και παίζουν βασικό ρόλο στον διαβήτη τύπου 2 και τον σχετικό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. 

Τα πάντα, από την παχυσαρκία έως τις αυτοάνοσες διαταραχές, το Αλτσχάιμερ, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο μπορούν να εντοπιστούν στους χαμηλούς ή ανθυγιεινούς σκελετικούς μύες.

Η οστική μας μάζα, η υγεία δηλαδή των οστών μας, κυρίως των γυναικών, καθορίζονται από την προπόνηση με αντιστάσεις, την ενδυνάμωση με βάρη δηλαδή. 

Είναι καιρός να τους πάρουμε στα σοβαρά.

  • Φυσικά η γυμναστική είναι ο προφανής τρόπος αύξησης ή συντήρησης της μυϊκής μας μάζας. 

  • Πολύ σημαντική είναι όμως και η διατροφή, με την κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης. Ένα δραστήριο άτομο πρέπει να λαμβάνει 1.5g με 2g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. 

  • Ένας ακόμη τρόπος, λιγότερο προφανής,  για να συνθέσουμε μυϊκή πρωτεΐνη είναι ο καλός ύπνος, τουλάχιστον 7 ώρες τη νύχτα.

Ακόμη λοιπόν και αν η εμφάνιση σας, οι επιδόσεις σας σε κάποιο σπορ, ή η καύση λίπους δεν είναι στις προτεραιότητες σας, είναι σίγουρο πως, το να γεράσουμε με ποιότητα ζωής, απασχολεί όλους μας.