Αργά και Σταθερά Κερδίζεται ο Αγώνας!

Είναι ο καλύτερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, ο πιο γρήγορος άνθρωπος που έχει διανύσει ποτέ τα 42.195μ (και το έχει καταφέρει σε λιγότερο από 2 ώρες). Επομένως, το προπονητικό πλάνο του Eliud Kipchoge μάλλον δεν θα μπορεί να προσφέρει τίποτα στον μέσο δρομέα, σωστά;

Λοιπόν, λάθος!

Αναλύοντας τα μυστικά της επιτυχίας του ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν ξοδεύει στην πραγματικότητα το 85% του χρόνου προπόνησής του σε αργά, εύκολα τρεξίματα.

Σε αυτές τις διαδρομές, αν και μεγάλες, συνήθως τρέχει σε ρυθμό 4-5 ΄ανά χλμ. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να παραμένει γρήγορος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά αν σκεφτείς πόσο γρήγορος είναι ο αγωνιστικός του ρυθμός (κάτω από 3΄ανά χλμ) θα καταλάβεις πως δεν είναι.

Αυτές οι προπονήσεις χαμηλής έντασης – με ρυθμό που μπορείς να συνομιλείς με κάποιον  – είναι τα θεμέλια της φυσικής του κατάστασης και τον κρατούν μακριά από την υπερκόπωση.

Σίγουρα, δεν είμαστε όλοι δρομείς και δεν ανησυχούμε όλοι για το πώς θα γίνουμε πιο γρήγοροι ή πώς θα αντέξουμε περισσότερο.

Παρόλα αυτά, το μήνυμά του ‘Αργά και Σταθερά Κερδίζεται ο Αγώνας!’– slowly and steady wins the race - είναι σχετικό σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής.

Αναμφισβήτητα, εξαιρετικές συμβουλές προπόνησης, αλλά και μια καλή υπενθύμιση πως η συνέπεια μετράει, όποιος κι αν είναι ο στόχος σας.

 

 

Κρατηθείτε ενεργοί

Για συνέπεια στις προπονήσεις...

  1. Δεσμευτείτε μαζί με κάποιον συνάδελφο ή φίλο για μια κοινή προπόνηση σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.
  2. Δεσμευτείτε με έναν πιο προχωρημένο συνάδελφο ή φίλο για προπόνηση για να σας κινητοποιήσει και να σας βοηθήσει στην αρχή.
  3. Καταγράψτε τις καθημερινές σας επιτυχίες, αλλά και το τι δεν δούλεψε, έτσι ώστε να είστε πιο έτοιμοι για το αύριο.