ΑΣΚΗΣΗ & ΣΤΡΕΣ

Πάντα σταθερά στην πρώτη γραμμή άμυνας , η σωματική άσκηση  αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις της ορμόνης του στρες(της κορτιζόλης) και τακτοποιεί με μοναδικό τρόπο την ισορροπία στη χημεία του σώματος.

  • Η αερόβια άσκηση αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό , προκαλεί εφίδρωση και είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώθει η διάθεση, να αυξηθεί η ενέργεια και να αλλάξει ο εγκέφαλος την προσοχή του.
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθήστε να αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Αν είναι δύσκολο να χωρέσει στο πρόγραμμά σας, ‘’μοιράστε’’ τη δραστηριότητα σε δύο ή τρία μικρότερα μέρη.
  • Όταν το στρες ‘’φουντώνει’’ ενώ είστε στη δουλειά, προσπαθήστε να κάνετε ένα γρήγορο διάλειμμα και να απομακρύνετε την προσοχή σας από την αγχωτική κατάσταση. Κάντε αμέσως μια βόλτα έξω από το χώρο εργασίας, αν είναι δυνατόν ή εστιάστε την προσοχή μέσα σας σε καταστάσεις και εικόνες που σας χαλαρώνουν για λίγα λεπτά χωρίς καμία σκέψη.

Κατεβάζουμε το στρες με μια  αναπνοή

Σωστή Αναπνοή sos! Καθώς κινείστε, αντί να επικεντρώνεστε στις σκέψεις, επικεντρωθείτε αυστηρά στο σώμα σας και στα συναισθήματα που βιώνετε από τις γεμάτες και βαθιές αναπνοές. Το νευρικό σας σύστημα θα ‘’ξεκολλήσει’’ αν έχετε βιώσει μια έντονη και δυσάρεστη ημέρα στο σπίτι  ή στην εργασία .

Το  οξυγόνο που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής επιτελεί το μεγαλύτερο μέρος της οξείδωσης ( καύσης) των τοξινών. Η πλειονότητα των ενηλίκων χρησιμοποιούν μόλις το ¼ της χωρητικότητας των πνευμόνων κατά τη συνήθη αναπνοή. Παρόλα αυτά, κατά τις αναπνευστικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τα ¾ της χωρικότητας των πνευμόνων με συνέπεια το αίμα να εμπλουτίζεται με μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Ουσιαστικά, αν είστε αρχάριος στην πλήρη αναπνοή, η έκλυση επιπλέον ποσότητας οξυγόνου στο αίμα μπορεί να σας προκαλέσει ζάλη.

Η πλήρης αναπνοή πρέπει να ξεκινά από το στομάχι και να σπρώχνει το διάφραγμα προς τα κάτω και προς τα έξω.

Τεχνική αναπνοής:  Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα με τη σπονδυλική στήλη σας σε ευθυτενή στάση και όλο το σώμα χαλαρό. Τώρα νιώστε ότι ο αέρας που εισπνέετε γεμίζει το μεσαίο και άνω τμήμα των πνευμόνων. Θα παρατηρήσετετ ότι η κοιλιά σας συσπάται αυτόματα και οι ώμοι πηγαίνουν προς τα πίσω καθώς γεμίζει με αέρα το άνω τμήμα του θώρακα. Επαναλάβετε την πλήρη αναπνοή 15 φορές. Ξεκουραστείτε για 5 λεπτά και επαναλάβατε.

Γελάστε, δράστε, σκεφτείτε θετικά, αλλάξτε την συχνότητα του εγκεφάλου!

  • Προσπαθήστε να σκεφτείτε θετικά για να αποφεύγετε τις αρνητικές σκέψεις ακόμα και για τα μικρά επιτεύγματα όταν κανείς άλλος δεν το κάνει.
  • Δείτε με χιούμορ την κατάσταση. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανακούφιση του άγχους Όταν εσείς ή οι γύρω σας αρχίσετε να παίρνετε τα πράγματα πάρα πολύ σοβαρά, αποφύγετε την κριτική κι ελαφρύνετε το κλίμα απλά με ένα αστείο!