ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΕ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ;

Το λίγο ή το πολύ  στρες ωφελεί τελικά; Κάποιες φορές  είναι φυσιολογικό;

Το υπερβολικό ωστόσο  μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα, την απόδοση, την σωματική και συναισθηματική υγεία και τελικά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το να βιώνουμε στρες εντός της ‘’ζώνης ασφαλείας’’ , βοηθάει να παραμείνουμε εστιασμένοι, ενεργητικοί και ικανοί να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις.

Το παραγωγικό στρες είναι αυτό που μας κρατά σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης ή μας κάνει να αποφεύγουμε λάθη που κοστίζουν στη δουλειά.

Στο σύγχρονο κόσμο όμως, o χώρος εργασίας συχνά μοιάζει με μια ατέλειωτη και δύσκολη περιπέτεια. Οι πολλές ώρες δουλειάς, οι αυστηρές προθεσμίες, οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις προκαλούν συναισθήματα ανησυχίας, ανασφάλειας και ασφαλώς πυροδοτούν τοξικό στρες.

Όταν το καθημερινό άγχος υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα παύει να είναι χρήσιμο, διαταράσσει την πνευματική και συναισθηματική ισορροπία και αφανίζει κάθε αίσθημα ικανοποίησης που ο εργαζόμενος μπορεί να νιώσει από το αποτέλεσμα της δουλειάς του.

Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στο περιβάλλον εργασίας σας δε σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι και μη ικανοί, ακόμα και όταν έχετε ‘’κολλήσει’’ σε μια δύσκολη κατάσταση.

Ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις της δουλειάς σας ή τις φιλοδοξίες σας, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από επίθεση του στρες στον οργανισμό σας. Συνήθως οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το στρες καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η κατανάλωση ζάχαρης , αλκοόλ και λιπαρού φαγητού.

Μην πέφτετε στην παγίδα των ανθιυγεινών,   δήθεν ‘’ανεβαστικών’’ τροφών

Οι διατροφικές επιλογές μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής μέρας. Τα βασικά βήματα για να ενδυναμώσετε τα κυτταρά σας είναι:

  • Διατηρήστε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας τρώγοντας μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα καθώς βοηθούν το σώμα ,να διατηρήσει τα σωστά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να σας κάνουν ανήσυχους και οξύθυμους, ενώ το πολύ φαγητό θα φέρει υπνηλία.
  • Ελαχιστοποιήστε ζάχαρη και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες. Μπορεί να λαχταράτε γλυκά σνακ, σάντουιτς, ζυμαρικά και τηγανητές πατάτες αλλά αυτά τα τρόφιμα γρήγορα θα ‘’συντρίψουν’’ την ενέργειά σας. Προτιμήστε τις φυτικές ίνες της σαλάτας , των φρούτων και των δημητριακών και τις καθαρές πρωτείνες από γιαούρτι ,λευκό κρέας ,τυρί χαμηλών λιπαρών.
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφών που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σας όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, τα τρανς λιπαρά , οι τροφές με υψηλά επίπεδα χημικών συντηρητικών ή ζωικού λίπους. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων!

  • Τρώτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μειώστε τη φλεγμονή που προκαλεί το στρες. Οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, η ρέγκα, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλα) ο λιναρόσπορος και οι ανάλατοι ξηροί καρποί.

  • Αποφύγετε σαν κόκκινο πανί τη νικοτίνη. Το κάπνισμα σας κάνει να αισθάνεστε ότι ηρεμείτε αλλά η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό διεγερτικό που ανεβάζει τα επίπεδα του άγχους.

  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Το αλκοόλ μειώνει προσωρινά την ανησυχία αλλά προκαλεί άγχος όταν η επήρεια εξασθενεί.