ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΣΝΑΚ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΙΛΟΥΕΤΑ ΜΑΣ

Το να τσιμπολογάμε τροφές φορτωμένες με αλάτι, ζάχαρη, υδατάνθρακες και λίπος είναι μια πραγματικά κακή συνήθεια που βάζει συνεχώς σε κίνδυνο τα κύτταρά σας συσσωρεύοντας περισσότερη ενέργεια με τη μορφή λίπους!

Πώς το πρωινό γεύμα και τα ενδιάμεσα σνακ υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διαμορφώνουν το ποσοστό σωματικού λίπους;

Οι σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων και η υπερβολική κατανάλωσή τους έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της υγείας και στην αύξηση της μακροζωίας. Τα στοιχεία είναι σαφή και συντριπτικά:

  • Σήμερα, το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο,
  • 1 στους 5 θανάτους σχετίζεται με την παχυσαρκία,
  • Οι μισοί έχουν προ-διαβήτη, διαβήτη ή άλλη χρόνια ασθένεια,
  • 1 στις 3 γυναίκες και το ήμισυ του συνόλου των ανδρών παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου στη διάρκεια της ζωής τους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όλα ξεκινούν από τη σύνθεση της διατροφικής μας ρουτίνας και τη σύσταση της τροφής μας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι λευκοί αμυλούχοι υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια…), η ελλιπής κατανάλωση υγιούς λίπους και τα ανθυγιεινά λίπη με πρωταγωνιστή το ζωικό κορεσμένο κόκκινο επεξεργασμένο κρέας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση πολλών χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, η άσκηση, που για αρκετούς είναι μια ξένη κατάσταση για την καθημερινότητά τους, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που προκαλείται από μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κακά λιπαρά υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης  και λευκούς υδατάνθρακες.

Απλοί υδατάνθρακες: Ινσουλίνη και Παχυσαρκία

Οι απλοί υδατάνθρακες (σε τρόφιμα που έχουν φορτωθεί με ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, χυμούς φρούτων, αλκοόλ και ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου) μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη, η οποία μεταφέρεται στο αίμα και αυξάνει το επίπεδο του σακχάρου. Αυτόματα το πάγκρεας εκκρίνει την ορμόνη ινσουλίνη για να μειώσει το αυξημένο σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσα περισσότερα σάκχαρα τρώμε τόσο περισσότερο πιέζουμε και κουράζουμε το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης αυτής διαδικασίας είναι η συσσώρευση του λίπους και ίσως και η αιτία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τσιμπολογήστε…έξυπνα και με τρόπο!

Για να σας αφοπλίσουμε από τη δικαιολογία «δεν ξέρω τι άλλο να φάω…» έχουμε να σας δώσουμε πολλές ιδέες για σούπερ υγιεινά σνακ με λίγες θερμίδες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις εφαρμόσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Τρόφιμα εξισορρόπησης του σακχάρου στο αίμα

Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη υδατανθράκων ή συνδυάστε τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες  και καλές πρωτείνες για να διατηρήσετε ισορροπημένο το σάκχαρο στο αίμα. Παραδείγματα τροφών για εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα είναι:

  • Ξηροί καρποί
  • Νιφάδες βρώμης,ντίνκελ, φαγόπυρου και γενικά πιτυρούχα δημητριακά χωρίς ζάχαρη.
  • Φασόλια και γενικά τα όσπρια
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Ζωικές πρωτεΐνες λευκές: όπως αυγό, γιαούρτι ,άπαχο γάλα και τυρί , κοτόπουλο, ψάρι
Ζήσε υγιεινά με...

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΣΝΑΚ

ΔΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προσοχή στα smoothies: θέλουν σωστό συνδυασμό

Τα γνωστά smoothies είναι γρήγορα, νόστιμα και γεμάτα από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει ωστόσο ένα κοινό λάθος στην δημιουργία του: η υπερβολή στην ποσότητα των φρούτων.

Kαι γιατί αυτό είναι λάθος; Γιατί η φρουκτόζη μετατρέπεται σε λίπος πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μορφή υδατανθράκων.

Η μακροχρόνια κατανάλωση περίσσειας φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο,και την παχυσαρκία.

Αυτό που για την ακρίβεια τονίζουμε είναι να μην το παρακάνετε με τις ποσότητες των φρούτων όταν φτιάχνετε τα smoothies σας.Να προσθέτετε σίγουρα φυτικές ίνες από ξηρούς καρπούς και πιτυρούχες τροφές άγλυκων δημητριακών όπως λιναρόσπορο ψίχα, πίτουρο βρώμης αλλά και πρωτεϊνούχες τροφές όπως γιαούρτι και  τυρί χαμηλών. Λιπαρών.