Υγεία

Δυσανεξια στη λακτοζη

Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που απαντάται στο γάλα. Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετή ποσότητα από το ένζυμο λακτάση, τότε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη.

Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν περισσότερη λακτόζη από κάποια άλλα και εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, καλό θα ήταν να διαβάσετε πιο προσεκτικά αυτήν την επισκόπηση. Εάν προτιμάτε να αποφεύγετε εντελώς τη λακτόζη, μπορείτε να επιλέξετε με ασφάλεια τα προϊόντα μας που δεν περιέχουν λακτόζη και παρόλα αυτά, να συνεχίσετε να απολαμβάνετε όλη τη γεύση και τις θρεπτικές ιδιότητες του κανονικού γάλακτος.

Διαβάστε για τα προϊόντα μας που δεν περιέχουν λακτόζη

Δεν συνηθίζεται στα παιδιά

Έχουμε εκ γενετής την ικανότητα να αφομοιώνουμε τη λακτόζη, ώστε να αξιοποιούμε όλα τα καλά θρεπτικά συστατικά που περιέχει το γάλα θηλασμού. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, η ικανότητα αυτή μπορεί να μειωθεί, ωστόσο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σπανίως έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το εάν και κατά πόσο η ικανότητα αυτή θα μειωθεί εξαρτάται από τη γενετική μας προδιάθεση.

Η αλλεργία στο γάλα δεν ταυτίζεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη συχνά συγχέεται με την αλλεργία στο γάλα, η οποία συνιστά πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Εάν έχετε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, τότε το σώμα σας έχει δυσανεξία στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Πρέπει πάντοτε να βρίσκεστε σε επαφή με το γιατρό σας και να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες στα τρόφιμα για λακτόζη ή προϊόντα γάλακτος.
  • Σε αρχικά στάδια της διάγνωσης, κρατήστε ένα ημερολόγιο για να δείτε ποιες τροφές προκαλούν συμπτώματα.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς λακτόζη – η σειρά Arla Lactofree έχει προϊόντα που μπορείτε να απολαμβάνετε καθημερινά.
  • Χρησιμοποιείτε συνταγές με προϊόντα χωρίς λακτόζη.