Ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο

35 λεπ
Ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο

Τυλιχτείτε στη ζεστασιά των λαχταριστών μας φουρνιστών ζυμαρικών με λαχανικά. Αυτό το πιάτο είναι ένα πανηγύρι χρωμάτων, υφών και γεύσεων, όπου φρέσκα λαχανικά συναντούν το κοφτό μακαρονάκι. Μια απαλή σάλτσα μπεσαμέλ καλύπτει κάθε κομμάτι ζυμαρικού, χαρίζοντας σε κάθε πιρουνιά πλούσια και κρεμώδη αίσθηση. Τι περιμένετε; Ετοιμάστε μια μερίδα για ένα ζεστό και οικείο οικογενειακό γεύμα απόψε!

Υλικά

Κοντά ζυμαρικά
500 γρ.
Αλάτι
1 κ.σ.
Πιπεριά κόκκινη, γλυκιά
1
Κρεμμύδι
1
Κολοκύθι
1
Ντομάτες
2
Ηλιέλαιο
25 ml
Θυμάρι ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια
Αλάτι
1 κ.σ.
Σάλτσα μπεσαμέλ με τυρί
1 λ.
150 γρ.

Για το σερβίρισμα

Φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C με αέρα.
  • Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε ελαφρώς αλατισμένο νερό.
  • Κόψτε τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια.
  • Ζεστάνετε ένα τηγάνι και προσθέστε το λάδι μαζί με τα λαχανικά και το ψιλοκομμένο θυμάρι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Αλατοπιπερώστε.
  • Βρείτε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο. Στο κάτω μέρος, απλώστε 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα μπεσαμέλ και μισά από τα ζυμαρικά.
  • Απλώστε τα λαχανικά ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά και προσθέστε το μισό από τη σάλτσα μπεσαμέλ.
  • Προσθέστε το μισό από την τριμμένη μοτσαρέλα.
  • Απλώστε τα υπόλοιπα ζυμαρικά πάνω από την στρώση τυριού και ρίξτε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Σκεπάστε με την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Σερβίρετε με φύλλα βασιλικού από πάνω.

Συχνές ερωτήσεις για τα ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο

Ποια λαχανικά ταιριάζουν καλύτερα στα ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο;

Τα ζυμαρικά με λαχανικά στον φούρνο γίνονται πιο νόστιμα όταν χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό διαφορετικών λαχανικών. Ιδανικά είναι το κρεμμύδι, το κολοκύθι και οι ντομάτες, που δίνουν μια φυσική, απαλή γλυκύτητα. Για περισσότερη ποικιλία και γεύση, μπορείτε να προσθέσετε μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο kale, μανιτάρια ή κυβάκια μελιτζάνας. 💡 Tip: Καλό είναι να σοτάρετε πρώτα τα πιο σκληρά λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κολοκύθι, πριν τα ανακατέψετε με τα μαλακά και τα ζυμαρικά, ώστε να έχουν τέλεια υφή μετά το ψήσιμο.

Πώς να φυλάξετε τα υπόλοιπα από μια λαχανική φούρνου με ζυμαρικά

Για να διατηρηθεί φρέσκο, ό,τι περισσεύει, βάλτε το σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τα στο ψυγείο για έως 5 ημέρες. Τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα για ένα γρήγορο βραδινό γεύμα ή ως νόστιμη μεσημεριανή επιλογή για τη δουλειά. 💡 Tip: Για να ζεσταθεί καλύτερα το φαγητό που περίσσεψε, καλό είναι να προσθέσετε λίγη σάλτσα ή ελάχιστο νερό πριν τα ζεστάνετε στον φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να παραμείνουν ζουμερά.

Μπορώ να καταψύξω τα ζυμαρικά φούρνου με λαχανικά;

Ναι, μπορείτε να καταψύξετε τα ζυμαρικά φούρνου με λαχανικά. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τυλίξτε το καλά με μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να το φάτε, ξεπαγώστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μία ώρα πριν το ζεστάνετε στον φούρνο στους 200 °C, μέχρι να ζεσταθεί πλήρως. 💡 Tip: Για να παραμείνει ζουμερό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη σάλτσα ή λίγο νερό πριν το ψήσιμο, ειδικά αν είχε καταψυχθεί για μεγάλο διάστημα.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/zumarika-me-lakhanika-ston-phourno/