Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/test-/

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε το βούτυρο Lurpak και το κάνουμε Clarifie. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τον άνθο αραβοσίτου, λίγο ξύσμα λεμονιού και τα αυγά. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη,. Μόλις το γάλα πάρει βράση, αδειάζουμε λίγο στο μίγμα των αυγών. Μετά ρίχνουμε όλο το μίγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου το μείγμα αρχίζει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 20Χ30 απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα και με την βοήθεια ενός πινέλου τα βουτυρώνουμε με το βούτυρο Lurpak που έχουμε κάνει clarifie.
  • Απλώνουμε τα μισά φύλλα έτσι ώστε αυτά να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζουμε την κρέμα, σκεπάζουμε με τις άκρες που εξέχουν (διπλώνουμε προς τα μέσα), και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα στην επιφάνεια του ταψιού. Τα χαράζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε τετράγωνα κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170C για 45-50 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τις φλούδες (ή 100γρ γλυκόζη). Ανακατεύουμε στην αρχή και μετά σταματάμε. Όταν πάρει βράση αφήνουμε για δύο λεπτά στην φωτιά και μετά αποσύρουμε.
  • Σιροπιάζουμε με το γαλακτομπούρεκο κρύο και με το σιρόπι ζεστό ή το αντίθετο.

Υλικά

Γάλα
2 λίτρα
4 αυγά
Βούτυρο Lurpak
250 γρ.
Άνθος αραβοσίτου
80 γρ.
Σιμιγδάλι
80 γρ.
Ζάχαρη
180 γρ.
1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
Ζάχαρη
400 γρ.
200 ml νερό
Μισό λεμόνια