&format=jpg)
Μουσακάς χωρίς τηγάνι

Εκτέλεση
Για τη σάλτσα κιμά
Για τις ψητές μελιτζάνες
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Για το στήσιμο
Συχνές ερωτήσεις για τον μουσακά χωρίς τηγάνι
Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πιο ελαφρύς γιατί: Οι μελιτζάνες ψήνονται στον φούρνο αντί να τηγανιστούν, οπότε απορροφούν λιγότερο λάδι. Η σάλτσα κιμά μαγειρεύεται χωρίς να χρειάζεται επιπλέον τηγάνισμα με λάδι. Η μπεσαμέλ γίνεται με άμυλο καλαμποκιού αντί για αλεύρι και λιγότερο βούτυρο, μειώνοντας τα λιπαρά. Έτσι έχετε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα χωρίς να χάνετε τη γεύση!
Το μυστικό για μελωμένη και πηχτή σάλτσα κιμά είναι: Να ψήνετε τον κιμά χωρίς να τον ανακατεύετε στην αρχή, ώστε να «ροδίσει» καλά και να χάσει τα υγρά του. Να σιγοβράζετε τη σάλτσα με τα υλικά καλά σκεπασμένη, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Να αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας μετά το αρωματισμό, για καθαρή γεύση. Να προσθέτετε λίγο από την μπεσαμέλ στο τέλος για πηχτή υφή και επιπλέον γεύση. Με αυτά τα βήματα η σάλτσα γίνεται πλούσια και δεμένη!
Δεν πρέπει να ανακατέψετε τον κιμά στην αρχή του μαγειρέματος για να: Επιτρέψετε στον κιμά να ροδίσει καλά από κάθε πλευρά, δημιουργώντας ωραία κρούστα που συγκρατεί τα υγρά και ενισχύει τη γεύση. Αποφύγετε την απελευθέρωση πολλών υγρών, που θα κάνουν τη σάλτσα νερουλή και λιγότερο πηχτή. Έτσι, η σάλτσα θα είναι πιο μελωμένη και γευστική!
Οι φέτες μελιτζάνας πρέπει να είναι περίπου 1 εκ. πάχος για σωστό ψήσιμο: Είναι αρκετά λεπτές ώστε να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν χωρίς να ξεραθούν. Ταυτόχρονα, κρατάνε το σχήμα τους στο στήσιμο του μουσακά. Αυτή η ισορροπία βοηθά σε τέλειο αποτέλεσμα!
Το πλεονέκτημα της μπεσαμέλ με κορν φλάουρ έναντι της κλασικής με αλεύρι είναι: Είναι πιο ελαφριά και διαυγής στη υφή, χωρίς τον βαρύ χαρακτήρα του αλευριού. Δεν δημιουργεί σβόλους εύκολα αν ανακατευτεί σωστά, χάρη στην καλύτερη διαλυτότητα του κορν φλάουρ. Ψήνεται πιο γρήγορα και δένει πιο ομοιόμορφα. Έτσι, η σάλτσα γίνεται βελούδινη και πιο ανάλαφρη, ιδανική για μουσακά χωρίς τηγάνι!
Δεν χρειάζεται να κρυώσει τελείως η μπεσαμέλ πριν προσθέσετε τα αυγά, αλλά πρέπει να είναι λίγο χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι πολύ ζεστή, τα αυγά μπορεί να «ψηθούν» και να γίνει κόκκωση στην κρέμα. Γι’ αυτό, αφήστε τη μπεσαμέλ να κρυώσει λίγα λεπτά πριν ενσωματώσετε τα αυγά με γρήγορες κινήσεις.
Η ιδανική θερμοκρασία είναι 180°C με αντιστάσεις, και η θέση στον φούρνο στην τελευταία (ψηλότερη) σχάρα. Αυτή η ρύθμιση βοηθά την επιφάνεια να ροδίσει ωραία και ομοιόμορφα, δημιουργώντας τραγανή κρούστα χωρίς να καεί.
Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε τον μουσακά από την προηγούμενη μέρα, να τον σκεπάσετε καλά και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα απλά τον βγάζετε να πάρει λίγη θερμοκρασία δωματίου και τον ψήνετε όπως στην εκτέλεση. Έτσι οι γεύσεις «δένονται» καλύτερα και ο μουσακάς γίνεται ακόμα πιο νόστιμος!
Η συνταγή χρησιμοποιεί περίπου 100 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα για 1½ λίτρο μπεσαμέλ, που είναι ιδανική αναλογία για πιο ανάλαφρη και κρεμώδη υφή. Αν θέλετε πιο ελαφριά υφή, μπορείτε να μην αυξήσετε πολύ την ποσότητα τυριού, ώστε να μην γίνει πολύ πηχτή η μπεσαμέλ.
Ιδανικά αφήνετε τον μουσακά να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά εκτός φούρνου πριν τον κόψετε και σερβίρετε. Αυτό βοηθάει να «σταθεροποιηθεί» η δομή του και να κόβεται πιο εύκολα χωρίς να διαλυθεί.
Υλικά
Για τον μουσακά
Μελιτζάνες φλάσκες
|
2 κ. |
---|---|
100 γρ. | |
Φρυγανιές τριμμένη
|
100 γρ. |
Λίγο ελαιόλαδο
|
|
Λίγο αλάτι
|
Για τη σάλτσα κιμά
Ελαιόλαδο
|
4 κ.σ. |
---|---|
Κιμάς μοσχαρίσιος
|
800 γρ. |
Κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
|
1 |
Καρότο μέτριο, τριμμένο
|
1 |
Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
|
2 |
Ψιλοκομμένες ντομάτες
|
800 γρ. |
Φύλλα δάφνης
|
1 φύλλο |
Ξυλάκι κανέλας
|
1 |
Κονιάκ
|
⅓ φλιτζάνι |
Αλάτι
|
|
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
|
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
|
1½ λ. |
---|---|
Άμυλο καλαμποκιού
|
125 γρ. |
2 κ.σ. | |
Αυγά
|
2 |
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
|
3 πρέζες |
Αλάτι
|
|
Πιπέρι
|
|
200 γρ. |