Μουσακάς χωρίς τηγάνι

Μουσακάς χωρίς τηγάνι

1 ω 20 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πολύ ελαφρύς και αυτό που υπερισχύει είναι η γλύκα της ψητής μελιτζάνας, η μελωμένη σάλτσα κιμά και η ελαφριά γεύση της εύκολης μπεσαμέλ. Μία απίστευτη συνταγή της ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις!
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/mousakas-xwris-thgani/

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα κιμά
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον.
  • Αφήνουμε 7 με 8 λεπτά να ψηθεί καλά από την κάθε πλευρά χωρίς να ανακατεύουμε για να μην αφήνει υγρά.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το τριμμένο καρότο και το σκόρδο. Σωτάρουμε για 5 με 6 λεπτά επιπλέον.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα.
  • Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα κιμά.
  • Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20 με 25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε στον μαγειρεμένο κιμά, δύο κουτάλες σάλτσα μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Για τις ψητές μελιτζάνες
  • Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
  • Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον άερα για 20 λεπτά να μαλακώσουν.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την κρέμα στη φωτιά.
  • Βράζουμε την μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.
  • Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Για το στήσιμο
  • Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί διάστασης 25Χ40εκ και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
  • Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το 1/2 τυρί.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες σε δεύτερη στρώση.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
  • Απλώνουμε την εύκολη μπεσαμέλ στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο μουσακάς, ώστε να κόβεται, και σερβίρουμε.

Συχνές ερωτήσεις για τον μουσακά χωρίς τηγάνι

Πώς γίνεται ο μουσακάς χωρίς τηγάνι πιο ελαφρύς από τον παραδοσιακό;

Ο μουσακάς χωρίς τηγάνι είναι πιο ελαφρύς γιατί: Οι μελιτζάνες ψήνονται στον φούρνο αντί να τηγανιστούν, οπότε απορροφούν λιγότερο λάδι. Η σάλτσα κιμά μαγειρεύεται χωρίς να χρειάζεται επιπλέον τηγάνισμα με λάδι. Η μπεσαμέλ γίνεται με άμυλο καλαμποκιού αντί για αλεύρι και λιγότερο βούτυρο, μειώνοντας τα λιπαρά. Έτσι έχετε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα χωρίς να χάνετε τη γεύση!

Ποιο είναι το μυστικό για μελωμένη και πηχτή σάλτσα κιμά;

Το μυστικό για μελωμένη και πηχτή σάλτσα κιμά είναι: Να ψήνετε τον κιμά χωρίς να τον ανακατεύετε στην αρχή, ώστε να «ροδίσει» καλά και να χάσει τα υγρά του. Να σιγοβράζετε τη σάλτσα με τα υλικά καλά σκεπασμένη, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Να αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας μετά το αρωματισμό, για καθαρή γεύση. Να προσθέτετε λίγο από την μπεσαμέλ στο τέλος για πηχτή υφή και επιπλέον γεύση. Με αυτά τα βήματα η σάλτσα γίνεται πλούσια και δεμένη!

Γιατί δεν πρέπει να ανακατέψω τον κιμά στην αρχή του μαγειρέματος;

Δεν πρέπει να ανακατέψετε τον κιμά στην αρχή του μαγειρέματος για να: Επιτρέψετε στον κιμά να ροδίσει καλά από κάθε πλευρά, δημιουργώντας ωραία κρούστα που συγκρατεί τα υγρά και ενισχύει τη γεύση. Αποφύγετε την απελευθέρωση πολλών υγρών, που θα κάνουν τη σάλτσα νερουλή και λιγότερο πηχτή. Έτσι, η σάλτσα θα είναι πιο μελωμένη και γευστική!

Πόσο λεπτές πρέπει να είναι οι φέτες μελιτζάνας για σωστό ψήσιμο;

Οι φέτες μελιτζάνας πρέπει να είναι περίπου 1 εκ. πάχος για σωστό ψήσιμο: Είναι αρκετά λεπτές ώστε να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν χωρίς να ξεραθούν. Ταυτόχρονα, κρατάνε το σχήμα τους στο στήσιμο του μουσακά. Αυτή η ισορροπία βοηθά σε τέλειο αποτέλεσμα!

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της μπεσαμέλ με κορν φλάουρ έναντι της κλασικής με αλεύρι;

Το πλεονέκτημα της μπεσαμέλ με κορν φλάουρ έναντι της κλασικής με αλεύρι είναι: Είναι πιο ελαφριά και διαυγής στη υφή, χωρίς τον βαρύ χαρακτήρα του αλευριού. Δεν δημιουργεί σβόλους εύκολα αν ανακατευτεί σωστά, χάρη στην καλύτερη διαλυτότητα του κορν φλάουρ. Ψήνεται πιο γρήγορα και δένει πιο ομοιόμορφα. Έτσι, η σάλτσα γίνεται βελούδινη και πιο ανάλαφρη, ιδανική για μουσακά χωρίς τηγάνι!

Πρέπει να κρυώσει τελείως η μπεσαμέλ πριν προστεθούν τα αυγά;

Δεν χρειάζεται να κρυώσει τελείως η μπεσαμέλ πριν προσθέσετε τα αυγά, αλλά πρέπει να είναι λίγο χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι πολύ ζεστή, τα αυγά μπορεί να «ψηθούν» και να γίνει κόκκωση στην κρέμα. Γι’ αυτό, αφήστε τη μπεσαμέλ να κρυώσει λίγα λεπτά πριν ενσωματώσετε τα αυγά με γρήγορες κινήσεις.

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και θέση στον φούρνο για να ροδίσει ο μουσακάς;

Η ιδανική θερμοκρασία είναι 180°C με αντιστάσεις, και η θέση στον φούρνο στην τελευταία (ψηλότερη) σχάρα. Αυτή η ρύθμιση βοηθά την επιφάνεια να ροδίσει ωραία και ομοιόμορφα, δημιουργώντας τραγανή κρούστα χωρίς να καεί.

Μπορώ να προετοιμάσω τον μουσακά από την προηγούμενη και να τον ψήσω την επόμενη;

Ναι, μπορείτε να ετοιμάσετε τον μουσακά από την προηγούμενη μέρα, να τον σκεπάσετε καλά και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα απλά τον βγάζετε να πάρει λίγη θερμοκρασία δωματίου και τον ψήνετε όπως στην εκτέλεση. Έτσι οι γεύσεις «δένονται» καλύτερα και ο μουσακάς γίνεται ακόμα πιο νόστιμος!

Ποια είναι η σωστή αναλογία Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα στην μπεσαμέλ για πιο ανάλαφρη υφή;

Η συνταγή χρησιμοποιεί περίπου 100 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα για 1½ λίτρο μπεσαμέλ, που είναι ιδανική αναλογία για πιο ανάλαφρη και κρεμώδη υφή. Αν θέλετε πιο ελαφριά υφή, μπορείτε να μην αυξήσετε πολύ την ποσότητα τυριού, ώστε να μην γίνει πολύ πηχτή η μπεσαμέλ.

Πόση ώρα πρέπει να μείνει εκτός φούρνου πριν τον κόψω και σερβίρω;

Ιδανικά αφήνετε τον μουσακά να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά εκτός φούρνου πριν τον κόψετε και σερβίρετε. Αυτό βοηθάει να «σταθεροποιηθεί» η δομή του και να κόβεται πιο εύκολα χωρίς να διαλυθεί.

Υλικά

Για τον μουσακά
Μελιτζάνες φλάσκες
2 κ.
100 γρ.
Φρυγανιές τριμμένη
100 γρ.
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
Ελαιόλαδο
4 κ.σ.
Κιμάς μοσχαρίσιος
800 γρ.
Κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1
Καρότο μέτριο, τριμμένο
1
Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2
Ψιλοκομμένες ντομάτες
800 γρ.
Φύλλα δάφνης
1 φύλλο
Ξυλάκι κανέλας
1
Κονιάκ
⅓ φλιτζάνι
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
1½ λ.
Άμυλο καλαμποκιού
125 γρ.
2 κ.σ.
Αυγά
2
Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
3 πρέζες
Αλάτι
Πιπέρι
200 γρ.