Κρέμα Καραμελέ

Κρέμα Καραμελέ

2 ω 41 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπ
Χρόνος μαγειρέματος 11 λεπ
Η πιο απολαυστική Κρέμα Καραμελέ! Μια βελούδινη, χειροποίητη κρέμα που λιώνει στο στόμα. Ο συνδυασμός της πλούσιας καραμέλας με τις γλυκές μπανάνες φτιάχνει ένα επιδόρπιο που μαγεύει τις αισθήσεις και εντυπωσιάζει τους πάντες. Μια συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/krema-karamele/

Εκτέλεση

Για την κρέμα
  • Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε τα 800 ml γάλα και τα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
  • Σε μπολ, διαλύετε το κορν φλάουρ στα υπόλοιπα 200 ml γάλα (κρύο).
  • Όταν το γάλα στην κατσαρόλα αρχίσει να αχνίζει, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το μείγμα με το κορν φλάουρ, το ζαχαρούχο γάλα και την υγρή βανίλια.
  • Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να πήξει. Η κρέμα πρέπει να γίνει λεία, παχύρρευστη αλλά όχι κομμένη.
  • Την κατεβάζετε από τη φωτιά και τη μοιράζετε σε μπολάκια ή ποτηράκια.
  • Τις αφήνετε να κρυώσουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Για την καραμέλα:
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και δεν την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
  • Όταν πάρει βαθύ καραμελέ χρώμα, προσθέτετε το νερό (προσοχή στους ατμούς!) και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να γίνει σιρόπι.
  • Προσθέτετε την υγρή βανίλια.
  • Ρίχνετε μέσα τις μπανάνες κομμένες σε κυβάκια και τις βράζετε μαζί με την καραμέλα για 1–2 λεπτά.
  • Αφήνετε λίγο να κρυώσει το μείγμα.
  • Όταν η κρέμα έχει σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, προσθέτετε από πάνω την καραμελωμένη μπανάνα με το σιρόπι. Σερβίρεται δροσερή.
Τα μυστικά της συνταγής

Αν θέλετε η συνταγή να είναι πιο ελαφριά σε ζάχαρη, μπορείτε να κάνετε τις εξής αλλαγές: Αντί για 395 γρ. ζαχαρούχο γάλα, χρησιμοποιείτε: • 200 ml συμπυκνωμένο (evaporated) γάλα • 1–2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης Μείωση ζάχαρης στην καραμέλα: • 200–250 γρ. ζάχαρη αντί για 400 γρ. • Ή φτιάχνετε μια “ψεύτικη” καραμέλα: λιωμένο μέλι με λίγο νερό και βανίλια (δεν έχει την ίδια υφή, αλλά έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη) Χρησιμοποιείτε πιο ώριμες μπανάνες. Έχουν περισσότερα φυσικά σάκχαρα και ενισχύουν τη γλυκύτητα χωρίς επιπλέον ζάχαρη.

Υλικά

Για την κρέμα
Φρέσκο γάλα
1 λ.
200 γρ.
Κορν φλάουρ
70 γρ.
Ζαχαρούχο γάλα
395 γρ.
Υγρή βανίλια
5 ml
Για την καραμέλα
Ζάχαρη ψιλή, κρυσταλλική
400 γρ.
Νερό
240 γρ.
Υγρή βανίλια
5 ml
Μπανάνες (ώριμες αλλά σφιχτές), κομμένες σε κυβάκια
6