Κουνέλι λεμονάτο

Κουνέλι λεμονάτο

1 ω 15 λεπ
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/kouneli-lemonato/

Εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κουνέλι σε μερίδες.
  • Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο Lurpak.
  • Θωρακίζετε καλά όλα τα κομμάτια του κουνελιού από όλες τις πλευρές, να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Όταν έχει πάρει σχεδόν από παντού χρώμα προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Σβήνετε με το λευκό κρασί προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, συμπληρώνετε με νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κουνέλι, χαμηλώνετε την φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.
  • Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα με λίγη φρέσκια ρίγανη από πάνω.

Συχνές ερωτήσεις για το λεμονάτο κουνέλι

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κόψω το κουνέλι σε μερίδες;

Κόβετε το κουνέλι με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες πάνω σε ξύλο κοπής, φροντίζοντας να ακολουθήσετε τις φυσικές ενώσεις του κρέατος για πιο εύκολο και ομοιόμορφο κόψιμο.

Μπορώ να αντικαταστήσω το λευκό κρασί με κάτι άλλο;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λευκό κρασί με ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών για παρόμοια υγρασία και γεύση, χωρίς αλκοόλ.

Τι σημαίνει "θωρακίζω το κρέας";

«Θωρακίζετε» το κρέας όταν το ψήνετε σε δυνατή φωτιά για να πάρει γρήγορα ωραίο χρώμα και να «κλειδώσει» τους χυμούς του, διατηρώντας το ζουμερό και νόστιμο.

Πόσο νερό πρέπει να προσθέσω στην κατσαρόλα;

Προσθέτετε νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το κουνέλι στην κατσαρόλα, ώστε να μαγειρευτεί ομοιόμορφα χωρίς να στεγνώσει.

Πώς θα ξέρω ότι το κουνέλι είναι έτοιμο;

Το κουνέλι είναι έτοιμο όταν το κρέας γίνει τρυφερό και μαλακό, εύκολα να ξεκολλάει από το κόκαλο, μετά από περίπου 1 ώρα σιγοβρασίματος σε χαμηλή φωτιά.

Τι είδους λεμόνι να χρησιμοποιήσω για καλύτερο άρωμα

Για καλύτερο άρωμα χρησιμοποιήστε φρέσκα βιολογικά λεμόνια με λεπτή φλούδα, ιδανικά ελληνικά ή σπιτικά, ώστε το ξύσμα και ο χυμός να έχουν έντονη και φυσική γεύση.

Μπορώ να μαρινάρω το κουνέλι πριν το μαγείρεμα;

Ναι, μπορείτε να μαρινάρετε το κουνέλι για 1-2 ώρες με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και μυρωδικά για πιο έντονη γεύση πριν το μαγείρεμα.

Με τι συνοδεύεται ιδανικά το κουνέλι λεμονάτο;

Το κουνέλι λεμονάτο συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες φούρνου, ρύζι ή φρέσκα λαχανικά για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλο τύπο κρέατος αντί για κουνέλι;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κουνέλι με κοτόπουλο ή αρνί, προσαρμόζοντας τον χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το κρέας που επιλέγετε.

Πόσο λευκό κρασί χρειάζεται για το κουνέλι λεμονάτο;

Χρειάζεστε 50 ml λευκό κρασί για το κουνέλι λεμονάτο, όπως αναφέρεται στη συνταγή.

Υλικά

Κουνέλι μικρό (1,5kg) κομμένο σε μερίδες
1
Ελαιόλαδο
80 ml
50 γρ.
Σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2
Ξύσμα απο λεμόνια
2 κ.γ.
Χυμός λεμονιού
7 κ.σ.
Λευκό κρασί
50 ml
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι