Κανελόνια με σπανάκι και τυρί κρέμα

1 ω
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπ
Κανελόνια με σπανάκι και τυρί κρέμα

Απίστευτα κανελόνια με φρέσκο τυρί κρέμα, απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Υλικά

Ελαιόλαδο
1 κ.σ.
Κανελόνια
250 γρ.
1 κ.σ.
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1
Σπανάκι ψιλοκομμένο
300 γρ.
Σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2
400 γρ.
Αυγό
1
100 γρ.
Ξύσμα απο 1 ακέρωτο λεμόνια
Άνηθος ψιλοκομμένο
½ ματσάκι
Αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ ντομάτας

100 γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ.
Γάλα
500 ml
Σάλτσα
500 γρ.
Πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ.
Νιφάδες τσίλι, γλυκό
1 κ.γ.
Αλάτι

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ

  • Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να λιώσει. Ρίχνετε πασπαλιστά την πάπρικα και το αλεύρι και το καβουρδίζετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι να δέσει. Ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας και το μπούκοβο, αλατοπιπερώνω και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει.

Για τα κανελόνια

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν. Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 3 λεπτά. Προσθέτετε το σπανάκι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να πέσει ο όγκος του και να μαραθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί κρέμα, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού, τον άνηθο, τα 100 γρ. μοτσαρέλα αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το σοταρισμένο σπανάκι, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Βάζετε τη μισή μπεσαμέλ σε ένα ταψάκι. Γεμίζετε τα κανελόνια με το μείγμα και τα βάζετε σε μονή στρώση στο ταψάκι. Προσθέτετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Σκεπάζετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα και αντιστάσεις για 30-35 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.

Συχνές ερωτήσεις για τα Κανελόνια με σπανάκι και τυρί κρέμα

Πρέπει να βράσω τα κανελόνια πριν τα γεμίσω;

Όχι, δεν χρειάζεται να βράσετε τα κανελόνια πριν τα γεμίσετε. Μπορείτε να τα γεμίσετε απευθείας με το μείγμα σπανάκι-τυρί και να τα ψήσετε μέσα στη μπεσαμέλ στο φούρνο, όπως αναφέρει η συνταγή. Με το ψήσιμο θα μαλακώσουν και θα αποκτήσουν την τέλεια υφή.

Πώς γεμίζω εύκολα τα κανελόνια;

Μπορείτε να γεμίσετε τα κανελόνια πιο εύκολα χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Απλώς γεμίστε τη σακούλα με το μείγμα σπανάκι-τυρί, κόψτε ελαφρά την άκρη και πιέστε το μείγμα μέσα στα σωληνάρια, κρατώντας τα όρθια ή ακουμπισμένα σε μια επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία γίνεται καθαρά και γρήγορα, χωρίς να χυθεί το μείγμα.

Πώς αποφεύγω να στεγνώσουν τα κανελόνια στο φούρνο;

Μπορείτε να αποφύγετε να στεγνώσουν τα κανελόνια καλύπτοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος. Η μπεσαμέλ βοηθά επίσης να παραμείνουν ζουμερά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο μόνο τα τελευταία 10 λεπτά, για να πάρει το πιάτο σας χρυσή και ελαφρώς τραγανή επιφάνεια χωρίς να στεγνώσει.

Μπορώ να παραλείψω το αυγό από τη γέμιση;

Ναι, μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το αυγό βοηθά το μείγμα να δέσει και να κρατάει το σχήμα του μέσα στα κανελόνια. Αν το αφαιρέσετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ρικότα ή επιπλέον τυρί κρέμα για να διατηρηθεί η υφή και να μην ξεχειλίζει η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Είναι τα κανελόνια με σπανάκι και τυρί κρέμα υγιεινή επιλογή;

Ναι, τα κανελόνια με σπανάκι και τυρί κρέμα μπορούν να θεωρηθούν υγιεινή επιλογή, αφού περιέχουν σπανάκι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και πρωτεΐνη από το τυρί. Για ακόμα πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα μειωμένων λιπαρών και να περιορίσετε την ποσότητα βουτύρου στη μπεσαμέλ, διατηρώντας όμως την κρεμώδη γεύση που κάνει το πιάτο απολαυστικό.

Μπορώ να φτιάξω τη συνταγή χωρίς γλουτένη;

Ναι, μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή χωρίς γλουτένη αντικαθιστώντας τα κανελόνια με εκδοχή χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιώντας αλεύρι χωρίς γλουτένη για τη μπεσαμέλ. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως η σάλτσα ντομάτας και τα τυριά, δεν περιέχουν ίχνη γλουτένης, για να είναι το πιάτο ασφαλές και για όσους έχουν δυσανεξία.

Μπορώ να προσθέσω πρωτεΐνη στη συνταγή;

Ναι, μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη στη συνταγή, για παράδειγμα προσθέτοντας κομματάκια κοτόπουλου, γαλοπούλας ή κιμά στο μείγμα με το σπανάκι και το τυρί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Απλώς φροντίστε να μαγειρευτούν καλά τα πρόσθετα υλικά πριν τα ενσωματώσετε στη γέμιση, ώστε τα κανελόνια να ψηθούν ομοιόμορφα.

Πόσες μερίδες βγάζει η συνταγή;

Η συνταγή βγάζει περίπου 6 μερίδες, ιδανικές για ένα οικογενειακό γεύμα ή για να σερβίρετε φίλους. Αν θέλετε περισσότερες μερίδες, μπορείτε να αυξήσετε αναλογικά τα υλικά και να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταψί για το ψήσιμο.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω τα κανελόνια που περίσσεψαν;

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κανελόνια που περίσσεψαν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Για να τα ξαναζεστάνετε, καλύψτε τα με λίγη επιπλέον μπεσαμέλ ή νερό και ζεστάνετέ τα σε φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να παραμείνουν ζουμερά και να μην ξεραθούν.

Τι κρασί ταιριάζει με τα κανελόνια με σπανάκι και τυρί;

Με τα κανελόνια με σπανάκι και τυρί ταιριάζουν λευκά ή ελαφριά κόκκινα κρασιά με φρουτώδη και δροσερή γεύση. Μπορείτε να επιλέξετε ένα Sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay χωρίς βαρέλι, που θα αναδείξει την κρεμώδη γέμιση, ή ένα ελαφρύ Pinot Noir, αν προτιμάτε κόκκινο κρασί, χωρίς να υπερκαλύψει τη γεύση του σπανακιού και του τυριού.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα λαχανικά αντί για σπανάκι;

Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με άλλα λαχανικά που μαλακώνουν εύκολα στο σοτάρισμα, όπως κολοκύθι, μπρόκολο ψιλοκομμένο ή πράσα. Φροντίστε να τα μαγειρέψετε μέχρι να μαραθούν και να στραγγίξουν τα υγρά τους πριν τα ανακατέψετε με το τυρί, ώστε η γέμιση να έχει σωστή υφή και να μην αραιώσει η μπεσαμέλ.

https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/kanelonia-me-spanaki-kai-tyri-krema/