Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

4
Ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο ψητό που αγαπούν όλοι σε μια υπέροχη συνταγή απο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-xristoygenniatiki-galopoula-gemisti/

Εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χωριάτικο ψωμί σε μπουκιές και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το μπέικον και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
  • Για την γέμιση, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 100 γραμμάρια βούτυρο.
  • Προσθέτετε τις μπουκιές χωριάτικου ψωμιού και τις σοτάρετε μέχρι να απορροφήσουν το βούτυρο, να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
  • Αποσύρετε το χωριάτικο ψωμί από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το μπέικον και τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά, να ξανθύνει το κρεμμύδι και να ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα τα αμύγδαλα.
  • Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά μαζί με τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τις μαύρες σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχόμενα μέχρι σπάσει καλά ο κιμάς.
  • Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με την κανέλα, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και βράζετε τον κιμά για 4-5 λεπτά να στεγνώσει, τον προσθέτετε στο μπολ με το βουτυράτο ψωμί και ανακατεύετε καλά.
  • Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα, τοποθετείτε την γαλοπούλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και την αλείφετε με τα 100 γραμμάρια βούτυρο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ψήνετε την γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, στους 160ο C, στον αέρα, για περίπου 3 ώρες.
  • Στα τελευταία 20-25 λεπτά, ξεσκεπάζετε την γαλοπούλα, ανεβάζετε την θερμοκρασία και αφήνετε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα, περιχύνοντας την με τα υγρά από το ταψί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Υλικά

Για τη γέμιση
100 γρ.
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές
Ψωμί χωριάτικο
100 γρ.
1 κρεμμύδια
Μοσχαρίσιος κιμάς
200 γρ.
Τα συκωτάκια απο την γαλοπούλα
Μπέικον
100 γρ.
Μαύρες σταφίδες
70 γρ.
Αμύγδαλα χοντροσπασμένα
70 γρ.
Απο πορτοκάλια (1 πορτοκάλι)
ξύσματα
1 ξύλο κανέλα
Λευκό κρασί
150 ml
Ζωμός κοτόπουλου
150 ml
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι