Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

4
Ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο ψητό που αγαπούν όλοι σε μια υπέροχη συνταγή απο τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-xristoygenniatiki-galopoula-gemisti/

Εκτέλεση

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το χωριάτικο ψωμί σε μπουκιές και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, το μπέικον και τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
  • Για την γέμιση, τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τα 100 γραμμάρια βούτυρο.
  • Προσθέτετε τις μπουκιές χωριάτικου ψωμιού και τις σοτάρετε μέχρι να απορροφήσουν το βούτυρο, να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανές.
  • Αποσύρετε το χωριάτικο ψωμί από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το μπέικον και τα αμύγδαλα για 3-4 λεπτά, να ξανθύνει το κρεμμύδι και να ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα τα αμύγδαλα.
  • Προσθέτετε τον μοσχαρίσιο κιμά μαζί με τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τις μαύρες σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνεχόμενα μέχρι σπάσει καλά ο κιμάς.
  • Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με την κανέλα, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο και βράζετε τον κιμά για 4-5 λεπτά να στεγνώσει, τον προσθέτετε στο μπολ με το βουτυράτο ψωμί και ανακατεύετε καλά.
  • Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μείγμα, τοποθετείτε την γαλοπούλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και την αλείφετε με τα 100 γραμμάρια βούτυρο και πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ψήνετε την γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο, στους 160ο C, στον αέρα, για περίπου 3 ώρες.
  • Στα τελευταία 20-25 λεπτά, ξεσκεπάζετε την γαλοπούλα, ανεβάζετε την θερμοκρασία και αφήνετε την γαλοπούλα να πάρει ωραίο χρώμα, περιχύνοντας την με τα υγρά από το ταψί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Υλικά

1 γαλοπούλα περίπου 3½ κιλά
Βούτυρο Lurpak λιωμένο
100 γρ.
Για τη γέμιση
Βούτυρο Lurpak
100 γρ.
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές
Ψωμί χωριάτικο
100 γρ.
1 κρεμμύδια
Μοσχαρίσιος κιμάς
200 γρ.
Τα συκωτάκια απο την γαλοπούλα
Μπέικον
100 γρ.
Μαύρες σταφίδες
70 γρ.
Αμύγδαλα χοντροσπασμένα
70 γρ.
Απο πορτοκάλια (1 πορτοκάλι)
ξύσματα
1 ξύλο κανέλα
Λευκό κρασί
150 ml
Ζωμός κοτόπουλου
150 ml
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι