Τυρομπουγάτσα με λιαστές ντομάτες

Τυρομπουγάτσα με λιαστές ντομάτες

Rate 1
Rate 2
Rate 3
Rate 4
Rate 5

(0 votes)

Μια υπέροχη συνταγή γεμάτη λαχταριστά τυριά, απο την Ντίνα Νικολάου

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? '' : '' }}

Υλικά

Συνταγή για 6 μερίδες

  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτας (προτιμήστε νωπή και όχι κατεψυγμένη)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο Lurpak για το ταψί
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 80 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα ζεστό
  • 150 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
  • 150 γρ. Arla Κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 200 γρ. τυρί φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει ελαφρώς. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, πασπαλιστά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, και το καβουρδίζετε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα και να σκορπίσει το άρωμά του.

Χαμηλώνετε καλά τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, έντονα και σταθερά, ώστε η κάθε δόση να απορροφάται από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη. Στο τέλος θα έχετε φτιάξει μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.

Αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί κρέμα, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, τα αυγά, τις λιαστές ντομάτες, ελάχιστο αλάτι (με φειδώ γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Για την πίτα:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνετε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και στρώνετε εκεί το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας και τα τοιχώματα ως τη μέση τους.

Αδειάζετε τη γέμιση στο φύλλο και η σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.

Σε ένα μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη σερβίρετε χλιαρή.

Άλλες συνταγές