Λαχταριστή συνταγή για τυροκούλουρα απο την Ντίνα Νικολάου.
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ) ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε εκεί το νερό , το ξύδι και το μετρημένο ελαιόλαδο.
Ζυμώνετε με τον γάντζο ή με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Δεν προσθέτετε όμως περισσότερο αλεύρι, απλά συνεχίζετε το ζύμωμα για 4-5 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.
Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθετε το καθένα σε μπαλίτσα. Παίρνετε ένα κομμάτι και το πιέζετε πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την παλάμη σας, μέχρι να λεπτύνει και να ανοίξει σε διάμετρο περίπου όσο ένα μεγάλο πιάτο. Κάθε τόσο λαδώνετε τις παλάμες σας για να μην κολλάνε στη ζύμη.
Μεταφέρετε το δίσκο ζύμης σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πασπαλίζετε με 2 κουτ. σούπας από Arla Τριμμένο Τυρί Mozzarella. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και μετά σε σαλίγκαρο. Πιέζετε ξανά με λαδωμένες παλάμες τον σαλίγκαρο, μέχρι να ανοίξει ξανά σε δίσκο.
Την τυλίγετε σε ρολό και στρίβετε αντίθετα τις δύο άκρες του για να φτιάξετε ένα στριφτάρι. Ενώνετε τώρα τις άκρες, πιέζοντας τις μεταξύ τους για να κολλήσουν, φτιάχνοντας ένα κουλούρι.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 κομμάτια ζύμης και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Αφήνετε τα τυροκούλουρα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C.
Αραδιάζετε τα τυροκούλουρα σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Υλικά
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
4 φλιτζάνια
Αλάτι
½ κ.γ.
Νερό
380 ml
Μηλόξιδο (1 κ.σ.)
Ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το λάδωμα των χεριών