Τάρτα με δύο πατάτες και μπλε τυρί Δανίας

Τάρτα με δύο πατάτες και μπλε τυρί Δανίας

2 15
Μια ανεπανάληπτη συνταγή με πλούσια γεύση και αγνά υλικά απο την Ντίνα Νικολάου.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-tarta-me-2-patates-mple-tyri/

Εκτέλεση

Για τη ζύμη
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτετε το αλάτι, τον κρόκο και το νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζετε το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσετε.
Για τη γέμιση
  • Καθαρίζετε την 1 πατάτα και την 1 γλυκοπατάτα και τις κόβετε σε μικρούς κύβους. Βάζετε τους κύβους σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε νερό όσο να τις σκεπάσετε και βράζετε για 10 λεπτά. Τις αδειάζετε σε σουρωτήρι και τις κρατάτε στην άκρη.
  • Καθαρίζετε τις δεύτερες πατάτες και τις τρίβετε στο ψιλό του τρίφτη. Τις μεταφέρετε σε ένα σουρωτήρι, αλατίζετε και τις αφήνετε να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Μεταφέρετε τις τριμμένες πατάτες σε μια καθαρή πετσέτα και στίβετε καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ρίχνετε τις πατάτες στην κρέμα και ανακατεύετε.
Για την τάρτα
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Ξετυλίγετε τη ζύμη και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 26 εκ. και την στρώνετε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 22 εκ.
  • Ρίχνετε τις βρασμένες πατάτες και τις σκορπίζετε σε όλη την τάρτα. Αδειάζετε την κρέμα και ψήνετε την τάρτα για 35 λεπτά. Βγάζετε την τάρτα από το φούρνο και απλώνετε τις φέτες τυριού. Επαναφέρετε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσουν. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή ή κρύα.

Υλικά

Για τη ζύμη
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ.
Βούτυρο Lurpak κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας
125 γρ.
1 κρόκος αυγό (κατα προτίμηση βιολογικό)
Νερό
50 ml
Αλάτι
1 κουταλάκι
Για τη γέμιση
2 πατάτες μέτριες
2 γλυκοπατάτες μικρές
3 αυγά
Arla Φρέσκο τυρί κρέμα
200 γρ.
Γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ.
Arla κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά
150 ml
Τυρί Castello Burger Blue
6 φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι