Πίτα με σπανάκι και τυρί κρέμα

Μια ιδιαίτερη σπανακόπιτα με φρέσκο τυρί κρέμα Arla, που θα σας κάνει να θέλετε να τη μαγειρεύετε συνέχεια. Μια συνταγή απο την Ντίνα Νικολάου
Υλικά
2 κομμάτια φύλλο σφολιάτας
|
|
---|---|
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
|
|
1 ψιλοκομμένο πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
|
|
2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
|
|
Αρλα Φρέσκο Τυρί κρέμα
|
200 γρ. |
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
|
|
100 γρ. κρέμα γάλακτος Arla με 36% λιπαρά
|
|
Μισό ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
|
|
Της σούπας βούτυρο Lurpak για το άλειμμα της ταρτιέρας
|
2 κ.σ. |
1 αυγά ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα της τάρτας
|
|
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
|
Εκτέλεση
Εκτέλεση για την πίτα
Συχνές ερωτήσεις για την Πίτα με σπανάκι και τυρί κρέμα
Πώς προετοιμάζω σωστά το σπανάκι για τη γέμιση;
Καθαρίζετε και πλένετε καλά το σπανάκι και το στεγνώνετε προσεκτικά. Έπειτα το ψιλοκόβετε και το ανακατεύετε με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Τρίβετε απαλά με τα χέρια σας ώστε να μαλακώσει και να αποβάλει τα υγρά του πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Πώς ενώνω σωστά τα φύλλα σφολιάτας στην πίτα;
Στρώνετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στο ταψί και απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα. Τοποθετείτε προσεκτικά το δεύτερο φύλλο από πάνω και πιέζετε ελαφρά τις άκρες γύρω-γύρω ώστε να ενωθούν καλά. Μπορείτε να τσιμπήσετε ή να πατήσετε λίγο τη ζύμη με τα δάχτυλά σας για να σφραγιστεί η πίτα και να μην ξεφεύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Είναι η πίτα με σπανάκι κατάλληλη για χορτοφάγους;
Ναι, η πίτα με σπανάκι είναι κατάλληλη για χορτοφάγους, καθώς δεν περιέχει κρέας ή ψάρι. Περιέχει όμως γαλακτοκομικά (τυρί κρέμα και κρέμα γάλακτος), οπότε είναι ιδανική για lacto-vegetarians.
Τι μπορώ να προσθέσω για περισσότερη γεύση;
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, ξύσμα λεμονιού ή λίγη τριμμένη παρμεζάνα για πιο έντονη γεύση. Επίσης, φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικός ή δυόσμος μπορούν να δώσουν φρεσκάδα στη γέμιση.
Περιέχει γλουτένη η συνταγή;
Ναι, η συνταγή περιέχει γλουτένη, γιατί χρησιμοποιείτε φύλλο σφολιάτας. Για να είναι χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό φύλλο σφολιάτας χωρίς γλουτένη.
Μπορώ να αντικαταστήσω τα αυγά με κάποιο άλλο υλικό;
Ναι, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά με φυτικά υλικά δέσης. Για παράδειγμα, 1 αυγό μπορεί να αντικατασταθεί με: 2 κ.σ. λιναρόσπορο ή chia σπόρους ανακατεμένους με 3 κ.σ. νερό (αφήνετε να πήξουν για 5–10 λεπτά) 60 γρ. πουρέ μήλου ή μπανάνας 60 γρ. γιαούρτι φυτικής προέλευσης Αυτό θα βοηθήσει να κρατηθεί η γέμιση δεμένη χωρίς να αλλάξει πολύ η υφή.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε πίτα με σφολιάτα και πίτα με φύλλο κρούστας;
Η σφολιάτα είναι αφράτη και φουσκώνει στο ψήσιμο, δίνοντας βουτυρένια υφή. Το φύλλο κρούστας είναι λεπτό και τραγανό, με ελαφρύτερη, πιο στεγνή υφή. Η σφολιάτα δίνει πιο πλούσια γεύση, ενώ η κρούστα πιο ελαφριά πίτα.
Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξω πίτα με σπανάκι;
Η καλύτερη εποχή είναι την άνοιξη, όταν το σπανάκι είναι φρέσκο και τρυφερό. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο σπανάκι όλο το χρόνο, διατηρώντας τη γεύση και τη θρεπτική αξία.
Μπορώ να προσθέσω πρωτεΐνη στη γέμιση;
Ναι, μπορείτε να προσθέσετε τυρί υψηλής πρωτεΐνης, cottage cheese ή ακόμα και βρασμένο κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση.
Τι μπορώ να προσθέσω για πιο πλούσια γεύση;
Μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά όπως θυμάρι, ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό, λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς για επιπλέον άρωμα και υφή.
