Πεϊνιρλί με μπλε τυρί και σταφύλι

Πεϊνιρλί με μπλε τυρί και σταφύλι

50
Αφράτες «βαρκούλες» με δυνατό μπλε τυρί αλλά και μικρές ρόγες σταφυλιού. Αν σας αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και λίγα καρύδια που ταιριάζουν τέλεια και δίνουν τραγανότητα. Μια συνταγή απο την ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-peinirli-me-mple-tyri/

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:
  • Σε ένα μικρό μπολάκι βάζετε τη μαγιά με το μισό χλιαρό γάλα και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Μεταφέρετε το μείγμα σε μεγαλύτερο μπολ, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, το μετρημένο νερό, το μετρημένο βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν όλα πολύ καλά.
  • Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί το υγρό μείγμα. Ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις με το χέρι σας, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο και ενώνοντάς το με το υγρό μείγμα, μέχρι όλα μαζί τα υλικά να ενοποιηθούν. Ζυμώνετε το μείγμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
  • Τη μεταφέρετε σε μια επίπεδη επιφάνεια και τη ζυμώνετε με τις γροθιές σας για 10 λεπτά, ραντίζοντάς την κάθε τόσο με λίγες σταγόνες χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να γίνει πολύ μαλακή και ελαστική.
  • Τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε κατά μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια ζυμώνετε ελαφρώς τη ζύμη και τη χωρίζετε σε τέσσερα ίσα μέρη. Τα βάζετε σε μια επίπεδη επιφάνεια, τα σκεπάζετε και τα αφήνω ξανά κατά μέρος για άλλα 30 - 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά.
Για τη γέμιση:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα χτυπημένα αυγά, το κορν φλάουρ, το τυρί κρέμα, τη μοτσαρέλα, αλάτι και πιπέρι.
Για τα πεϊνιρλί:
  • Παίρνετε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγετε ελαφρώς με τον πλάστη, τραβώντας το πότε-πότε με τα χέρια για να γίνει ελαφρώς μακρουλό, με μήκος περίπου 20 εκ. Με προσοχή ανασηκώνετε τις άκρες της ζύμης, φτιάχνοντας ένα χαμηλό τείχος περιμετρικά της, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα άλλα τρία κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας έτσι 4 πεϊνιρλί.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C με αέρα. Στρώνετε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου ή ένα μεγάλο και ρηχό ταψί. Βάζετε εκεί τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφετε στη βάση τους με αρκετό λιωμένο βούτυρο και μοιράζετε το μείγμα της κρέμας. Αλείφετε την περιφέρεια με λιωμένο βούτυρο και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά.
  • Βγάζετε τη λαμαρίνα από το φούρνο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180°C. Μοιράζετε σε κάθε πεϊνιρλί από 1½ φέτα μπλε τυρί και «καρφώνετε» αρκετές ρόγες από τα σταφύλια. Αλείφετε τη ζύμη με όσο βούτυρο έχει απομείνει, επαναφέρετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

Υλικά

Για τη ζύμη
Νωπή μαγιά
30 γρ.
Χλιαρό γάλα
150 ml
Χλιαρό νερό και λίγο ακόμα για το ζύμωμα
100 ml
50 γρ.
Αλάτι
½ κ.γ.
Ζάχαρη
1 κ.γ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
500 γρ.
Για τη γέμιση
200 γρ.
200 γρ.
Αυγά ελαφρά χτυπημένα
2
Κορν φλάουρ
1 κ.σ.
6 φέτες
Σταφύλι μικρό, λευκό
1 τσαμπί
Σταφύλι μικρό, μαύρο
1 τσαμπί
40 γρ.
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι