Κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα

Αυτή η χορταστική πίτα κολοκύθας συνδυάζει τη γλυκιά-ξηροκαρπώδη γεύση της ψητής κολοκύθας Butternut με κρέμα και τυρί φέτα. Συμπληρωμένη με φασκόμηλο και τραγανά φουντούκια, αποτελεί πραγματική κορυφαία επιλογή για τις φθινοπωρινές μέρες. Η βάση της ζύμης κουρού προσφέρει την τέλεια βάση για το πιάτο, ενώ το καστανό βούτυρο δίνει στην κολοκύθα μια έντονη, αρωματική γεύση. Ιδανική ως κύριο πιάτο ή χορταστικό συνοδευτικό - εύκολη στην παρασκευή και απίστευτα νόστιμη!
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-kolokythopita-2024/

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 225° ή στους 200° με αέρα.
  • Ανακατέψτε το βούτυρο και το αλεύρι μαζί. Προσθέστε το νερό και αναμείξτε γρήγορα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Πιέστε τη ζύμη σε μια φόρμα κέικ με διάμετρο περίπου 24 εκ. Τρυπήστε τον πάτο με ένα πιρούνι. Αφήστε να ξεκουραστεί στην κατάψυξη για περίπου 10 λεπτά.
  • Κόψτε την κολοκύθα σε κομμάτια. Ζεστάνετε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει
  • Τοποθετήστε την κολοκύθα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ανακατέψτε με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει και να ροδίσει στις άκρες. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°.
  • Ζεστάνετε τη φόρμα κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 10 λεπτά.
  • Πολτοποιήστε την κολοκύθα και ανακατέψτε με το υπόλοιπο καστανό βούτυρο, την κρέμα, τα αυγά, το φασκόμηλο, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα κέικ.
  • Κόψτε το τυρί φέτα σε κύβους και απλώστε τους πάνω από τη γέμιση. Κρατήστε λίγο τυρί για γαρνιτούρα.
  • Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20-25 λεπτά. Γαρνίρετε με ψητούς ξηρούς καρπούς, τυρί φέτα και βότανα.

Υλικά

Αλεύρι
180 γρ.
150 γρ.
Κρύο νερό
1 κ.σ.
Υλικά για τη γέμιση
Κολοκύθα ξεφλουδισμένη (400γρ.)
1
100 ml
50 γρ.
Αυγά
3
Φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
Αλάτι
½ κ.γ.
Πιπέρι αλεσμένο
1 πρέζα
Τυρί φέτα
200 γρ.
Ψητά φουντούκια χοντροκομμένα
33 γρ.
Φρέσκα μυρωδικά για γαρνιτούρα