Μπλινίς με ξινόκρεμα

1 ω 40 λεπ
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπ
Μπλινίς με ξινόκρεμα

Νόστιμες τηγανήτες οι οποίες θα εμπλουτίσουν τις γευστικές μας εμπειρίες. Μια συνταγή απο τον ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΡΛΙΑΡΟ.

Υλικά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ.
80 γρ.
3 κρόκοι αυγών
3
Γάλα
250 γρ.
Νερό
125 γρ.
Νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή
15 γρ.
Αλάτι
1 πρέζα
3 ασπράδια αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για την ξινόκρεμα

Arla κρέμα γάλακτος πλήρης
300 γρ.
Χυμός απο 1 λεμόνια

Για το σερβίρισμα

Ξινή κρέμα
300 γρ.
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο άνηθος ψιλοκομμένος (και επιπλέον για το γαρνίρισμα)
200γρ. σολομός ή καπνιστή πέστροφα
1 μικρό βάζο μπρικ

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τους κρόκους του αβγού με το γάλα, το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε έναν ομοιογενή χυλό. Αφήνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 40-60 λεπτά.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τα ασπράδια αβγού με τη ζάχαρη σε απαλή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στον χυλό.
  • Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μικρό, κατά προτίμηση αντικολλητικό, τηγάνι και όταν κάψει, ρίχνουμε από μία κουταλιά της σούπας (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε το κάθε μπλινίς).
  • Ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό την κάθε πλευρά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Για την ξινόκρεμα

  • Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε για ένα βράδυ σε δροσερό μέρος.

Για το σερβίρισμα

  • Ανακατεύουμε την ξυνόκρεμα με το πιπέρι και τον άνηθο.
  • Απλώνουμε μία κουταλιά του γλυκού από το μείγμα πάνω σε κάθε μπλινίς, ένα μικρό κομμάτι σολομού ή πέστροφας, λίγο μπρικ και ένα κλαδάκι άνηθο.
https://www.arlafoods.gr/recipes-in-greek/-blinis-me-ksinokrema/