Πασχαλινό Τσουρέκι

Πασχαλινό Τσουρέκι

Εκτέλεση

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο και τα αυγά να είναι παγωμένα από το ψυγείο. Ζυμώνουμε με το εργαλείο του μίξερ που λέγεται γάντζος για 5 λεπτά τουλάχιστον.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει λίγο-λίγο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Χτυπάμε για αρκετή ώρα έως ότου το ζυμάρι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αυτό χρειάζεται αρκετή ώρα ζύμωμα. Μαζεύουμε το ζυμάρι, το απλώνουμε σε ένα δίσκο, το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  • Το μαλακώνουμε με τα χέρια μας, το χωρίζουμε στα 3 και φτιάχνουμε μία πλεξούδα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον στους 24-25οC έως ότου το τσουρέκι φουσκώσει.
  • Χτυπάμε ένα αυγό με ελάχιστον νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού, με πολλή προσοχή ώστε να μην το τραυματίσουμε και ξεφουσκώσει και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190οC για 40 λεπτά περίπου.
Συμβουλές

- Για να φουσκώσει το τσουρέκι πιο γρήγορα μπορείτε να το βάλετε στη στόφα ή στο φούρνο σε 35-40 βαθμούς. - Να προτιμάτε τη φρέσκια μαγιά γιατί δίνει πιο ωραία γεύση. Αν χρησιμοποιήσετε ξερή να βάλετε τη μισή ποσότητα. - Αν βάλετε κόκκινο αυγό θα το τοποθετήσετε όταν φτιάξετε την πλεξούδα πριν το δεύτερο φούσκωμα. - Να προσέχετε όταν αλείφετε το τσουρέκι με το αυγό να μην το τρυπήσετε ή το τραυματίσετε γιατί θα κάτσει. - Αν το τσουρέκι δεν πετύχει ή δεν φουσκώσει μην το πετάξετε. Κάντε το φρυγανιές. - Επίσης το τσουρέκι όταν το κόψετε και το σιροπιάσετε γίνεται βάση για εκμέκ καταϊφι.

Υλικά

Αλεύρι σκληρό
600 γρ.
Αλάτι (1/4 κουτ. του γλυκού)
12 γρ.
Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ.
Μαγιά νωπή
20 γρ.
6 αυγά μικρού μεγέθους (300 γρ.)
Βούτυρο αγελάδος Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ.
Μαχλέπι
5 γρ.
Μαστίχα τριμμένη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
5 γρ.
1 αυγό για αυγούλωμα
Φιλέ αμύγδαλο