Τα οφέλη της ‘απρόβλεπτης’ άσκησης

Καθώς μπαίνει η άνοιξη, αρχίζει να μας απασχολεί λίγο περισσότερο η εμφάνιση, η φυσική μας κατάσταση και το “summer body”.

Είναι δελεαστικό να πιστεύεις πως μετράνε μόνο οι μεγάλες αλλαγές, όπως:

  • Να αλλάξεις τη διατροφή σου από τη μια μέρα στην άλλη
  • Να πηγαίνεις στο γυμναστήριο κάθε μέρα
  • Να εγκαταλείψεις μια για πάντα εκείνη τη συνήθεια με την οποία παλεύεις για δεκαετίες

Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση δεν οδηγεί στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για οποιαδήποτε νέα συνήθεια, είμαι υπέρμαχος του να ξεκινάς από τα μικρά.

Ας πάρουμε την άσκηση για αρχή.

Άλλη μια νέα μελέτη*, αποδεικνύει πως ακόμη και πολύ σύντομα διαστήματα ‘απρόβλεπτης’ πολύ έντονης δραστηριότητας, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, έναν από τους κύριους παράγοντες πρόωρων θανάτων.

Η έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ, διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες που δεν έκαναν προπονήσεις στον ελεύθερο τους χρόνο, αλλά είχαν τρεις περιόδους έντονης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο από αυτούς που δεν το έκαναν.

Αυτές οι δραστηριότητες ήταν «τυχαία» πράγματα που προέκυπταν, όπως το τρέξιμο στις σκάλες, το παιχνίδι με τον σκύλο ή τα παιδιά ή οι δουλειές του σπιτιού.

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό ως υπενθύμιση για να είμαστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι γύρω από την καθημερινότητα μας και να θυμόμαστε πως όλα μετράνε!

 

*Association of wearable device-measured vigorous intermittent lifestyle physical activity with mortality - Nature Medicine - https://www.nature.com/articles/s41591-022-02100-x

 

Κρατηθείτε ενεργοί

Παραδείγματα απλών καθημερινών ασκήσεων

  1. Ανέβα από τη σκάλα κι όχι με το ασανσέρ
  2. Κάνε περπατώντας τις καθημερινές μικροδουλειές στη γειτονιά κι όχι με το αυτοκίνητο
  3. Ποδηλάτισε ή περπάτησε μέχρι την δουλειά (για όλη την διαδρομή ή με την βοήθεια των ΜΜΜ)
  4. Κατέβα από το τρένο ή το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα από την προκαθορισμένη. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το αυτοκίνητο, παρκάροντας λίγο πιο μακριά.
  5. Κάνε μια μεγαλύτερη βόλτα στα μαγαζιά
  6.