Πως θα χτίσεις  τη συνήθεια της άσκησης

Ως άνθρωποι, επηρεαζόμαστε ιδιαίτερα από το περιβάλλον μας.
Ακολουθούν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν στη καθημερινότητα σου έτσι ώστε να διατηρήσεις τους στόχους που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά.

Κάνε πιο φιλικό το καθημερινό σου περιβάλλον

Στο κινητό

 • Μειώνοντας την ευκρίνεια στην οθόνη του κινητού σου. Κάνοντας απλά αυτή τη ρύθμιση, θα δεις πως θα ενοχλείσαι και θα «μένεις» στην οθόνη λιγότερο.
 • Αφήνοντας το κινητό σε ένα άλλο δωμάτιο όταν ηρεμείς ή περνάς χρόνο με την οικογένεια
 • Αφαιρώντας κάποιες ή όλες τις social media εφαρμογές, έτσι ώστε να μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις μόνο από τον υπολογιστή ή μέσω του browser.
Κάνε πιο φιλικό το καθημερινό σου περιβάλλον

Στην κουζίνα

 • Εξαφανίζοντας τους πειρασμούς. Είτε είναι σοκολατάκια, είτε chips, μπισκότα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθούμε αν γνωρίζουμε πως είναι στο ντουλάπι ή πάνω στο τραπέζι.
 • Βουρτσίζοντας τα δόντια σου με το που ολοκληρώνεις το γεύμα σου, για να μειώσεις τις πιθανότητες να καταναλώσεις κάποιο σνακ αργότερα.
 • Προετοιμάζοντας τα γεύματα σου από τη προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να φας κάτι από έξω.
Κάνε πιο φιλικό το καθημερινό σου περιβάλλον

Στο υπνοδωμάτιο

 • Μείωσε όσο μπορείς το εξωτερικό φως, με κουρτίνες και ρολά.
 • Εξέτασε το ενδεχόμενο να αφαιρέσεις την τηλεόραση από το υπνοδωμάτιο.
 • Τακτοποίησε το κρεβάτι σου το πρωί έτσι ώστε να επιστρέφεις σε ένα πιο ξεκούραστο περιβάλλον το βράδυ.

Χρησιμοποίησε θετικό αυτοδιάλογο

Αν οι περισσότεροι από εμάς απευθυνόμασταν στους άλλους με τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας, δεν θα περνούσαν πολλές μέρες χωρίς οι γύρω μας να αρχίσουν να μας αποφεύγουν…  Τις περισσότερες φορές είμαστε οι πιο σκληροί μας κριτές. Αλλάζοντας λίγο τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

 • Απόφυγε φράσεις όπως το «πρέπει να γυμναστώ» ή «πρέπει να κάνω δίαιτα». Αντικατέστησε το «πρέπει» με το «μου αξίζει», «θα νιώθω πολύ καλύτερα αν» κλπ.
 • Αντί να σκέφτεσαι πόσο εξαντλητική θα είναι η προπόνηση σου, αφοσιώσου σε ένα βήμα τη φορά. Για αρχή ντύσου και βγες από το σπίτι. Μετά επικεντρώσου στην προθέρμανση σου. Ύστερα στο πρώτο σετ και προτού το καταλάβεις, θα έχεις φτάσει στο τέλος!
 • Όταν επιζητάς κάτι ανθυγιεινό λόγω μιας λιγούρας, ξεγέλασε το μυαλό σου λέγοντας απλά «όχι τώρα, αργότερα». Αυτή η μικρή καθυστέρηση, τις περισσότερες φορές θα σε κάνει να το ξεχάσεις! Έτσι, πολύ απλά, μπορούμε και ελέγχουμε το τώρα αντί για το μετά.
Κάνε πιο φιλικό το καθημερινό σου περιβάλλον

Απόλαυσε τις επιτυχίες σου

Συχνά περιμένουμε να γιορτάσουμε όταν πραγματικά φτάσουμε και πετύχουμε τον τελικό μας στόχο. Αν όμως δεν επιτρέπουμε την αίσθηση ικανοποίησης και χαράς στον εαυτό μας, παρά μόνο όταν και αν πετύχουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες αποτυχίας.

Επομένως, ενθάρρυνε και επιβράβευσε τον εαυτό σου.

Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσεις και να διατηρήσεις μια συνήθεια, είναι με το να επιβραβεύεις μια θετική σου συμπεριφορά με θετικά συναισθήματα. Και όσο πιο καλά νιώθεις με κάτι που πέτυχες, τόσο πιο πιθανό να αυτοματοποιηθεί αυτή σου η συνήθεια.