Το μόνο αυθεντικό Havarti

Τα Χαρακτηριστικά του Αυθεντικού Τυριού Havarti


Μάθετε πως μπορείτε να το αναγνωρίζετε στα καταστήματα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

Μέχρι τώρα, πολλοί διανομείς και παραγωγοί έχουν δώσει το όνομα “Havarti” στα τυριά τους, χωρίς αυτά να προέρχονται από τη Δανία. Πρόσφατα ωστόσο, το τυρί Havarti απέκτησε έναν χαρακτηρισμό, τον οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Αυτόν της «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)». Όπως υποδεικνύεται από τον Κανονισμό Νo 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο χαρακτηρισμός αυτός, μπορεί να αποδοθεί μόνο σε προϊόντα τα οποία προέρχονται από ένα συγκεκριμένο μέρος, έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, φήμη, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να αποδοθεί στη γεωγραφική τους προέλευση, ενώ ένα τουλάχιστον από τα στάδια παραγωγής τους, λαμβάνει χώρα στην καθορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ HAVARTI

Το τυρί Havarti προέρχεται από τη Δανία, με ιστορία η οποία ξεκινάει απο τον 19ο αι. , όταν έγινε για πρώτη φορά η παραγωγή του από την Hanne Nielsen στη φάρμα της, το Havarthigaard, στην πόλη Øverød, βόρεια της Κοπεγχάγης.

Παρόλο που παράγεται γενικά όπως όλα τα υπόλοιπα τυριά, προσθέτοντας πυτιά στο γάλα για την πήξη του, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη διαδικασία παραγωγής του: Η πάστα που προκύπτει από τον διαχωρισμό του τυροπήγματος και του ορού γάλακτος, πλένεται πολλές φορές προτού τοποθετηθεί στα καλούπια και συμπιεστεί. Στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει εντός των καλουπιών, μέχρι να διατεθεί στην αγορά. Υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες υποβάλλονται σε ωρίμανση για μεγαλύτερο διάστημα, έως και 18 μήνες, οι οποίες διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες στη γεύση, στις σύνθετες λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών τους και στην αλμυρότερη επίγευση.

Το Havarti χαρακτηρίζεται από την απουσία φλοιού, επειδή είναι ένα κοκκώδες τυρί. Αυτό σημαίνει ότι παρατηρείται μια ανομοιομορφία στις οπές που υπάρχουν στο εσωτερικό του, οι οποίες έχουν το μέγεθος κόκκων ρυζιού. Επιπλέον, άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ανοιχτό κίτρινο χρώμα του. Αν εστιάσουμε στη σύνθετη γεύση του, μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι ελαφρώς βουτυρώδης και απαλή. Επίσης, τείνει να μαλακώνει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό είναι κατάλληλο για κατανάλωση σε σάντουιτς.

Arla Havarti

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Το τυρί Arla Havarti, παράγεται απο 100% φυσικά συστατικά και βασίζεται σε παραδοσιακή συνταγή 100 ετών!

Οι έμπειροι τυροκόμοι της Arla εξασφαλίζουν ότι τα χαρακτηριστικά ποιότητας και γεύσης παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία πολλών ετών παράδοσης στη τυροκομία.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟ HAVARTI ΣΤΟ SUPER MARKET

O χαρακτηρισμός «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)» είναι πολύ σημαντικός για τους καταναλωτές, επειδή μπορούν πλέον να διακρίνουν εύκολα αν κάποιο τυρί Havarti έχει παραχθεί σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανονισμούς, αναζητώντας την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό της συσκευασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε  να ξεχωρίσουμε ένα πραγματικό τυρί από ένα προϊόν πολλαπλής επεξεργασίας, όχι μόνο μέσω της λίστας συστατικών του, αλλά και με τη σφραγίδα που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για πραγματικό τυρί,  το οποίο παράγεται με ακόμα υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας.

Οι παραγωγοί δανέζικου τυριού Havarti μπορούν να χρησιμοποιούν τη σφραγίδα για την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από τον Μάιο του 2020. Έχει καθοριστεί μια περίοδος χάριτος 5 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχουν τυριά με την ονομασία Havarti, τα οποία θα προέρχονται από τη Γερμανία ή θα παράγονται στην Ισπανία. Μόνο εκείνα όμως που θα έχουν τη σφραγίδα διαπίστευσης στη συσκευασία τους θα είναι τα αυθεντικά.

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΥΡΙΩΝ

Τα εξηγούμε όλα αυτά επειδή είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στην ανάγκη καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών, τα οποία παρέχουν θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για το σώμα μας. Τα γαλακτοκομικά αποτελούν την κυριότερη πηγή ασβεστίου και μια πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς επίσης και λιποδιαλυτές βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Για παράδειγμα, αν εστιάσουμε στο τυρί Havarti, η κατανάλωσή του, μας παρέχει μια σημαντική ποσότητα ασβεστίου (τα 100γρ. περιέχουν το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας), όπως επίσης βιταμίνη B12 (τα 100γρ. της οποίας περιέχουν το 55% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας), ενώ αποτελείται επίσης από 19% πρωτεΐνη. Όσο για το ποσοστό λίπους, αυτό εξαρτάται από την ποικιλία, αφού μπορεί να παραχθεί από αποβουτυρωμένο γάλα ενώ εξαρτάται επίσης από τον χρόνο ωρίμανσης.

Όπως αναφέραμε, η ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ συνιστάται επίσης αρκετές φορές την ημέρα, βάσει διατροφικών συστάσεων. Ο αριθμός των προτεινόμενων μερίδων είναι 2-4 ανά ημέρα, καταναλώνοντας την παρακάτω ποσότητα ανά είδος:

  • Γάλα: από 200 έως 250 ml
  • Γιαούρτι: 200-250 ml
  • Τυρί: εξαρτάται από τον τύπο του τυριού. Για παράδειγμα 60-80 γρ. τυριού Havarti.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Άλλη μια πολύ σημαντική παράμετρος στην οποία πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε αγορά τυριού, είναι ότι θα πρέπει να αγοράζετε πραγματικό τυρί. Τα συστατικά του θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο γάλα, αλάτι, οξυγαλακτική καλλιέργεια και πυτιά. Τίποτε άλλο. Αν παρατηρήσετε ότι η λέξη «τυρί»  λείπει από τη συσκευασία, ή ότι παράγεται απο πρωτεΐνη γάλακτος, ορό, τροποποιημένο άμυλο, βούτυρο, σταθεροποιητές ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, τότε δεν πρόκειται για πραγματικό τυρί, αλλά για ένα προϊόν υψηλής επεξεργασίας το οποίο δε θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)» μπορεί να σας βοηθήσει τόσο πολύ. Βλέποντας απλά τη σφραγίδα στη συσκευασία θα ξέρετε ότι το τυρί που αγοράζετε είναι πραγματικό τυρί, με πιστοποιημένη ποιότητα. Όλα τα τυριά Havarti της Arla θα έχουν αυτή τη σφραγίδα κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.